«Καίνε» οι δηλώσεις των συνδικαλιστών το… κυβερνητικό αφήγημα ότι κατά την τηλεοπτική σύσκεψη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αγνοούσαν την ύπαρξη νεκρών. Μετά τον βομβαρδισμό αποκαλύψεων, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη υποχρεώνονται σε αναδίπλωση, επιχειρώντας να «ξαναγράψουν» την ιστορία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

ΤΟ ΕΚΑΒ. Ηταν 22.30 την περασμένη Δευτέρα όταν το ΕΚΑΒ παρέλαβε τους πρώτους νεκρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Κέντρο Γιώργο Μαθιόπουλο.

Ξεδιπλώνοντας καρέ καρέ τα όσα εκτυλίχτηκαν την εφιαλτική εκείνη νύχτα υποστήριξε ότι από τις 20.41, όταν δηλαδή δόθηκε η πρώτη κλήση από την Πυροσβεστική, «κατά διαστήματα έρχονταν πληροφορίες ότι βρέθηκαν 4 άτομα απανθρακωμένα. Εμείς τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τους παραλάβαμε από τις 21.50 μέχρι τις 22.30». Διευκρίνισε μάλιστα ότι έπειτα σταμάτησε η παραλαβή των σορών από το ΕΚΑΒ, καθώς το Συντονιστικό Κέντρο, «όπου ήταν όλοι οι υπουργοί και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ, ενεργοποίησε το σχέδιο ανθρώπινων απωλειών ώστε να ταυτοποιούνται οι νεκροί».

Σημειώνεται πως ο Μαθιόπουλος εκτιμά ότι «λογικά την εντολή την έδωσε ο κ. Πολάκης». Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, περίπου τρεις ώρες μετά την αρχική προειδοποίηση για πιθανούς νεκρούς και περίπου μία ώρα μετά την παραλαβή της πρώτης σορού.

Η ΠΟΕΔΗΝ. Το χρονικό σχετικά με τον εντοπισμό των νεκρών, όπως αποτυπώνεται από το ΕΚΑΒ, επιβεβαιώνεται και από τα όσα εκτυλίχτηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Σισμανόγλειο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος επισκέφτηκε, όπως περιγράφει στα «ΝΕΑ», το νοσοκομείο λίγα λεπτά προτού το ρολόι δείξει 11 το βράδυ.

Ο πρώτος νεκρός, απανθρακωμένος αγνώστων στοιχείων, είχε ήδη τοποθετηθεί σε μία μικρή αίθουσα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανογλείου. «Η εικόνα αυτή με στοιχειώνει» σημειώνει ο Γιαννάκος, ο οποίος επισκέφτηκε την αίθουσα.

Επειτα από περίπου μία ώρα κατέφτασε με ασθενοφόρο και η δεύτερη σορός –σύμφωνα πάντα με τον Γιαννάκο -, ενώ στο μεταξύ και σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ η διοίκηση του νοσοκομείου είχε λάβει εντολή «να ετοιμάσει έναν ειδικό χώρο που διαθέτει (κοντέινερ με ψύξη) προκειμένου να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς (πάνω από 10) από τις φωτιές στο Μάτι».

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ. Το τρίτο χτύπημα, που ενισχύει πως η κυβέρνηση ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν δεκάδες απανθρακωμένοι στο Μάτι, το έδωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σταμάτης Πουλής. Οπως αποκάλυψε, ήδη από τις 11.20 το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) «ζήτησε 40 σάκους περισυλλογής νεκρών». Σύμφωνα με τον ίδιο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μπαίνοντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, ήξερε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών.

ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ. Μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις τα κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε κωλοτούμπες, επιχειρώντας να… κουρδίσουν το κυβερνητικό ρολόι σε έναν νέο, επικοινωνιακό τόνο. Ετσι, μετά την παραδοχή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ομολόγησε χθες ότι γνώριζαν από νωρίς την ύπαρξη νεκρών.

Δικαιολογεί εντούτοις την κυβερνητική σιωπή επιμένοντας ότι οι πληροφορίες ήταν ανεπιβεβαίωτες, παρότι οι άνδρες των ΟΥΚ –σύμφωνα με δηλώσεις τους –είχαν ενημερώσει με τον πιο επίσημο τρόπο και την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία για την ύπαρξη θυμάτων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν μόλις έφυγαν οι κάμερες της ΕΡΤ από το Συντονιστικό Κέντρο. Πάραυτα, εντύπωση προκαλεί ότι στην τηλεοπτική αυτή σύσκεψη ουδέποτε διατυπώθηκε σχετική ερώτηση για θύματα από την πυρκαγιά, σαν να ήθελαν να το… σβήσουν ως πραγματικότητα ή ως ενδεχόμενο.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους υπουργούς και των αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας για τραυματίες και εγκλωβισμένους πολίτες στη θάλασσα. Επειτα, ο Σπίρτζης στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη πέρασε από τη θέση άμυνας στην επίθεση, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «μια επικοινωνιακή πολιτική που θέλει να εκμεταλλευτεί τον πόνο των συνανθρώπων μας και να του δώσει πολιτική χροιά».

Και υπερασπιζόμενος την κυβερνητική στάση, τόνισε ότι «πολλοί από εμάς δεν κοιμούνται τα βράδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έχει ο καθένας, δεν μπορούμε να ακούμε ερωτήσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες».

Τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προέβαλε ως επιχείρημα και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Μόλις επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξημερώματα και ενημέρωσε για τους νεκρούς» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότιδεν θα άλλαζε κάτι αν η ενημέρωση γινόταν μία ώρα νωρίτερα ή μία ώρα αργότερα.