Λέγεται Καλλιόπη Ντούτη. Ανέλαβε εδώ και μερικές ημέρες τον συντονισμό του Ταμείου Ανασυγκρότησης Πληγεισών Περιοχών και Στήριξης Πληγέντων. Να θυμίσω πως από την προηγούμενη εβδομάδα ανοίχθηκε λογαριασμός. Για την ακρίβεια, η Καλλιόπη Ντούτη – το υποκοριστικό του μικρού της ονόματος είναι Πέννυ – θα συντονίσει την όποια βοήθεια και από τις πρεσβείες μας σε ξένες πόλεις. Το έψαξα λίγο το θέμα. Η εν λόγω διπλωμάτις, λοιπόν, σήμερα είναι διπλωματικός σύμβουλος στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Να ξεκαθαρίσω: προβλέπεται πως κάθε υπουργείο μπορεί να έχει διπλωματικό σύμβουλο. Ετσι έχει και ο Χρήστος Σπίρτζης εκείνη. Η Καλλιόπη Ντούτη, μάλιστα, αποσπάστηκε στο εν λόγω υπουργείο τον Ιανουάριο του 2016. Μόλις στις 12 Ιουλίου του 2018 το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο την προήγαγε από τον βαθμό του συμβούλου πρεσβείας Α στον βαθμό του πληρεξουσίου υπουργού Β μαζί με άλλους υπαλλήλους (όπως τον Πάνο Μπεγλίτη). Πριν από την προαγωγή της και για χρόνια βέβαια ήταν στάσιμη ιεραρχικά στον κλάδο της, παρότι είχε περάσει και από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και παρότι, όπως μαθαίνω, και πολύπειρη ήταν στα διπλωματικά και παντός καιρού πολιτικά. Θα επανέλθω.

Δύσκολα για τον Ηλία

Δύσκολες οι ημέρες που διανύουμε για τον Ηλία τον Ψινάκη. Τώρα τον χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο για τον Μαραθώνα» με ψήφισμά τους 23 από τους 30 δημοτικούς συμβούλους. Μετά την παραίτηση των δύο αντιδημάρχων και την ανεξαρτητοποίηση μίας δημοτικής συμβούλου, ο δήμαρχος Μαραθώνα έχει απέναντί του την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων. Μάλιστα, οι 7 από τους 23 δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι υπογράφουν το ψήφισμα είναι από την παράταξη του Ηλία Ψινάκη. Δύσκολα τα πράγματα.

«Αφήσαμε τον δήμο μας ανοχύρωτο και έρμαιο στα χέρια ενός δημάρχου που πλέον δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιρετικά ανίκανος και επικίνδυνος για την πόλη μας, αλλά προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης. Ο Ηλίας Ψινάκης δεν είναι απλά ένας ανίκανος δήμαρχος. Είναι πλέον ένας επικίνδυνος δήμαρχος για τον τόπο μας. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα καθιστά τον Ηλία Ψινάκη ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου μας και τον καλεί να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Παραίτηση;

Ηδη, πάντως, έχει συγκληθεί για την Παρασκευή το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ προβλέπεται πόλεμος, ενώ μην σας φανεί αιφνιδιαστική και μια παραίτηση…

Πάντως, όπως φαίνεται, ένας ένας «εγκαταλείπουν» τον Ηλία Ψινάκη, καθώς από τους 20 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, με τους οποίους ξεκίνησε τη θητεία του ο δήμαρχος Μαραθώνα, πλέον μετά τις παραιτήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις – από την αρχή της δημοτικής αρχής πέντε δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί – αλλά και τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του, έχει στο πλευρό του περίπου το ένα τέταρτο των συμβούλων.

Η συνέντευξη άναψε φωτιές

Φωτιές άναψε η χθεσινή συνέντευξη του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη εδώ στα «ΝΕΑ». Το Ποτάμι απασφάλισε. «Aπάντηση του γραφείου Τύπου του Ποταμιού στα όσα ψευδή και συκοφαντικά λέει ξαφνικά – καθ’ υπαγόρευση φανταζόμαστε – ο κ. Χριστοδουλάκης. Τελικά κάποιοι βυθίζονται εύκολα στα παλιά κόλπα. Ισως η συνεχής παραμονή στα νοτισμένα με παλαιοκομματισμό, ψεύδη και ίντριγκες γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη τους κάνουν κακό. Να το προσέξουν», αναφέρει Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του. Τι τους πείραξε; Μα επειδή ο γραμματέας είπε πως η ηγετική ομάδα του Ποταμιού έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και άρα τους οδηγούσε να γίνουν η πιθανή ρεζέρβα του Καμμένου αν ο τελευταίος έφευγε από την κυβέρνηση.

Συγκεντρώσεις

Η συγκέντρωση στην οποία καλεί απόψε η Λαϊκή Ενότητα, στις 19:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και που θα έχει τα χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας και με αιχμή ενάντια «στις πολιτικές «που καίνε τις ζωές μας» δεν θα έχει καμία σχέση με τη χτεσινή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα με ρεσό. Κι αυτό αφού οι σύντροφοι θέλουν να λάβει μια πιο πολιτική χροιά όλο αυτό με την τραγωδία και δεν διστάζουν να μιλούν πολεμικά για την κυβέρνηση αλλά και το όλο σύστημα.

Ο Θανάσης ξέρει κάτι;

Ο φίλος μου ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έριξε χθες τη βόμβα του και έξυπνα κράτησε τις αποστάσεις του. «Κάντε υπομονή για τις παραιτήσεις, είναι ώρα μάχης. Είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων. Πιστεύω ότι θα αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Μάλιστα συμπλήρωσε το εξής: «Η άναρχη δόμηση δεν αποτελεί δικαιολογία για εμένα. Οταν κυβερνάς τριάμισι χρόνια, και σε αυτόν τον τομέα πρέπει κάτι να έχεις κάνει. Τον βαθμό ευθύνης οφείλεις να τον αναλάβεις». Βεβαίως να πω εδώ ότι δεν ξέρω αν το κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν λέει για παραιτήσεις, εννοεί τον ευρύ ανασχηματισμό που έρχεται. Πάντως, ο Θανάσης κάτι δείχνει να ξέρει.