Kι η ζωή συνεχίζεται. Αύριο, Τετάρτη, είναι η ρεβάνς του ΠΑΟΚ στη Βασιλεία. Την Πέμπτη του Ατρομήτου και του Αστέρα για το Γιουρόπα. Ο Ολυμπιακός επαναπάτρισε τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Βασίλη Τοροσίδη. Οι επτά από τις 16 ΠΑΕ εξακολουθούν να είναι τηλεοπτικά άστεγες. Ενταση στις σχέσεις τις Φούτμπολιγκ με τη Σούπερλιγκ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αρχίσει το πρωτάθλημα στις 25 Αυγούστου. Με τη Σούπερλιγκ να θέλει να μετατραπεί σε κλειστή λίγκα. Να μην ανεβαίνει κανείς απευθείας από τη Φούτμπολιγκ. Η κλήρωση του πρωταθλήματος αναβλήθηκε για τις 9 Αυγούστου. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βγάλει ακόμα διαρκείας. Επειδή δεν ξέρει σε ποιο γήπεδο θα παίζει. Τα χρέη στον Ερασιτέχνη και η εμπλοκή του Δ. Γιαννακόπουλου ίσως τον οδηγήσουν στο ΟΑΚΑ ή στη Ριζούπολη. Λέμε κι εμείς ότι έχουμε ποδόσφαιρο.

Κουλτούρα

Πρεμιέρα στην Γ’ κατηγορία της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο. Καϊζερσλάουτερν – Μόναχο 1860 1-0. Σολντ-άουτ και τα 40.000 εισιτήρια. Σε μία πόλη με κάτι παραπάνω από εκατό χιλιάδες κατοίκους. Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για ιστορικές ομάδες. Τέσσερις φορές πρωταθλήτρια η Λάουτερν. Το Μόναχο ιδρύθηκε ακριβώς το 1860. Πολύ πριν την Μπάγιερν. Κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα το 1963, ενώ η Μπάγιερν τα κατάφερε τρία χρόνια αργότερα. Αυτά όμως από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Αυτό που λέει πολλά είναι η ποδοσφαιρική κουλτούρα των Γερμανών. Με το ποδόσφαιρο να έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Να ξεπερνάει ακόμα και την αγγλική παράδοση. Ενα ποδόσφαιρο με αρχές. Με κανόνες. Κι ας μετράει η Μπάγιερν έξι στα έξι τελευταία πρωταθλήματα. Τον οπαδό της Ντόρτμουντ, της Μπόχουμ, της Καϊζερσλάουτερν τον αφήνει αδιάφορο. Θα πάει στο γήπεδο να δει την ομάδα του. Και θα το γεμίσει.

Διαμεσολαβητής

Το 2017 ο μέσος όρος εισιτηρίων της Μπουντεσλίγκα ήταν 42.338, με την Πρέμερσιπ στα 35.870. Την Πριμέρα Ντιβιζιόν στα 26.247. Σαφώς και δεν μπορούμε να βάλουμε στη ζυγαριά τη Γερμανία και την Ελλάδα. Καμιά σχέση η οικονομία, οι δομές και οι αρχές του κράτους και της κοινωνίας, καμιά σχέση και το ποδόσφαιρο. Δεν υπήρξε ποτέ Χαράλαμπος Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού στη Γερμανία. Να ορίζει διαιτητές και βοηθούς της αρεσκείας του στον τελικό του Κυπέλλου. Να παρεμβαίνει στη συγκρότηση των πειθαρχικών επιτροπών της Ομοσπονδίας. Να θεωρεί το ποδόσφαιρο ιδιοκτησία του και να σταματάει το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει στη Γερμανία υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης. Να λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ. Να θέλει να επιβάλει δικτατορικά την άποψή του, ότι το πρωτάθλημα πρέπει να διεξάγεται με 12 ομάδες.

Επιτήρηση

Δεν βγήκε κανείς στη Γερμανία να καταγγείλει ότι στις πρόσφατες εκλογές της Ομοσπονδίας διατέθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι η Ομοσπονδία υπό επιτήρηση. Δεν υπάρχει στη Γερμανία η πατέντα ρίχνουμε την ομάδα στη Γ’ Εθνική, δεν πληρώνουμε κανέναν, επιστρέφουμε με άλλο ΑΦΜ και δεν τρέχει κάστανο. Τα γήπεδα στη Γερμανία δεν είναι προπολεμικά. Είναι σύγχρονα. Οποιος βρει ποιο είναι το τρίτο καινούργιο γήπεδο στην Ελλάδα πριν το Καραϊσκάκης και το AEL FC Arena κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Ο κόσμος στη Γερμανία αγαπάει το ποδόσφαιρο. Στηρίζει την ομάδα του. Δεν την αγαπάει μόνο όταν κερδίζει. Δεν την ακολουθεί μόνο στις επιτυχίες. Τη στηρίζει και στα δύσκολα. Ακόμα κι όταν υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική. Κι αυτό πάει να πει οπαδός. Αν αγαπάς την ομάδα σου, πας στο γήπεδο για να δεις την ομάδα σου. Δεν σε ενδιαφέρει ο αντίπαλος. Ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία παίζει και με ποιον παίζει. Ή με τη Ρεάλ παίζει ή με τα Σούρμενα, εσύ πας στο γήπεδο για την ομάδα σου.