Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τον κεντρικό χαρακτήρα της τελευταίας του ταινίας, τον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης, πρώην αντάρτη του αριστερού κινήματος, Χοσέ Μουχίκα γνωστό ως «El Presidente mas pobre» (ο φτωχότερoς αρχηγός κράτους) ή απλώς ως «El Pepe».

Ο Σέρβος σκηνοθέτης ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Τελευταίος Ηρωας» («Last Hero») στο αγρόκτημα του Χοσέ Μουχίκα, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα χαρακτήρισε τη νέα του ταινία κορύφωση του θαυμασμού του για την αριστερά της Λατινικής Αμερικής, η οποία σήμερα έχει πολύ λίγους ήρωες, όπως είπε.

«Γεννήθηκα ιδεαλιστής» ανέφερε ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, Εμίρ Κουστουρίτσα.

«Εφόσον δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με τους δύο – και οι δύο έχουν πεθάνει – όταν άκουσα για έναν πρόεδρο που εξακολουθεί να οδηγεί το τρακτέρ του και να κάνει επισκευές στο σπίτι του … είπα: Αυτός είναι ο άνθρωπος μου. Και δεν έκανα λάθος».

Ο Μουχίκα έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας (2010-2015) ζούσε στο αγρόκτημά του, οδηγούσε το Vw Beetle (Σκαθάρι) αυτοκίνητό του και έδινε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σήμερα ο 81 ετών γερουσιαστής Χοσέ Μουχίκα έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του επικρίνοντας τον καπιταλισμό και τη σπατάλη στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο συνδυάζει συνεντεύξεις με αρχειακό υλικό, ασχολείται με τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στον διάδοχο και σύμμαχό του, Ταμπαρέ Βάσκες.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκαν στο αγρόκτημα, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος έχει φιλοξενήσει πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Φορώντας κοντομάνικο πουκάμισο, καπέλο, φαρδύ παντελόνι και λαστιχένια πέδιλα, ο Μουχίκα ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Κουστουρίτσα.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και τι πιστεύει για το ντοκιμαντέρ:«Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν για την Ουρουγουάη. Eχουμε τόσα πολλά να προσφέρουμε στον κόσμο» είπε για τη χώρα του με πληθυσμό 3,4 εκατομμύρια κατοίκους και τρεις φορές περισσότερες αγελάδες.

«Δεν ξέρω τι θα κάνει ο Κουστουρίτσα…επειδή είναι κατά το ήμισυ «τρελός» και κατά το ήμισυ «ιδιοφυΐα»» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος κάνοντας κινήσεις με τα χέρια του.

«Ελπίζω ότι η ταινία θα στείλει μήνυμα ταπεινότητας και προσήλωσης» είπε.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εξέφρασε την ελπίδα η ταινία να είναι έτοιμη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, τον Σεπτέμβριο.

Από νεαρή ηλικία ο Μουχίκα προσχώρησε στα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική. Τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 ήταν ο ηγέτης των Τουπαμάρος, αστικού αντάρτικου κινήματος με πρότυπο την Κουβανική Επανάσταση.

Συνελήφθη όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή. Μετά την απελευθέρωσή του το 1985 με βάση το νόμο περί αμνηστίας και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε βουλευτής, υπουργός και τελικά πρόεδρος – και όλο αυτό το διάστημα ζει και εργάζεται σε ένα μικρό αγρόκτημα έξω από την πρωτεύουσα του Μοντεβιδέο.