«Αδειάζουν» οι ιατροδικαστές που μιλούν στα «ΝΕΑ» το νέο κυβερνητικό αφήγημα που ξετυλίχτηκε διά στόματος Παύλου Πολάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιχείρησε χθες να δικαιολογήσει την κυβερνητική σιωπή σχετικά με τους νεκρούς κατά την τηλεοπτική σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας με το επιχείρημα ότι «δεν είχε βάλει τη σφραγίδα του ο ιατροδικαστής».

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς ξετυλίγουν το χρονικό της φρίκης από τις 8 το πρωί της Τετάρτης, όταν έγινε η πρώτη νεκροτομή ενός ενήλικου άνδρα που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη φονική πυρκαγιά, αποκαλύπτοντας το νέο κυβερνητικό επικοινωνιακό φιάσκο. Η ομάδα των εννέα ιατροδικαστών, καθώς και τα κλιμάκια των άλλων επιστημόνων οι οποίοι μετείχαν στην ψυχοφθόρο, με πολλές ιδιαιτερότητες, διαδικασία, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους έδωσαν μάχη με τον χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν με απόλυτη ακρίβεια οι νεκροτομές μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

«ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΑ ΤΡΙΤΗ ΠΡΩΙ». Τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ιατροδικαστές περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης: «Την Τρίτη το πρωί γύρω στις 9 και κάτι με ειδοποίησαν από την Πολιτική Προστασία. Πήγα στην υπηρεσία στο Χαλάνδρι όπου συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να μεταφερθούν οι σοροί στο Σχιστό, καθώς εκεί διαθέτουν μεγάλους ψυκτικούς θαλάμους».

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης στο Σχιστό είχαν μεταφερθεί τουλάχιστον 50 σοροί θυμάτων. «Πήγαμε και εμείς οι ιατροδικαστές στο Σχιστό για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να γίνει η οριοθέτηση των εργασιών. Συμφωνήσαμε να φέρνουν την Τετάρτη τις σορούς ανά δέκα στο νεκροτομείο. Η πρώτη νεκροτομή έγινε στις οκτώ το πρωί της Τετάρτης και μέσα σε χρόνο ρεκόρ την Παρασκευή το πρωί ολοκληρώθηκε η διαδικασία νεκροψιών-νεκροτομών».

«Επρεπε όλα να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιστημονική επάρκεια ώστε να μη γίνει κανένα λάθος. Γιατί αυτό θα ήταν τρομερό για τους οικείους των θυμάτων. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, σε κάθε σορό εργάζονταν πυρετωδώς τρία συνεργεία. Το συνεργείο του ιατροδικαστή με τον βοηθό του. Και επιπλέον το συνεργείο με τους φωτογράφους και άλλο συνεργείο με τους γενετιστές οι οποίοι υποδείκνυαν και επέλεγαν από πού θα ληφθεί βιολογικό υλικό. Η διαδικασία διαρκούσε πολύ. Κατά μέσον όρο χρειάζονταν ακόμη και τρία τέταρτα για να ολοκληρωθεί. Πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα σε σύγκριση με το «Ηλιος» και το «Σαμίνα», όπου υπήρχαν λίστες επιβατών, και για τη νεκροτομή χρειάζονταν μόνον ο ιατροδικαστής και ο βοηθός του».

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΣ. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο νεκροτομείο Αθηνών περιγράφει και ο έμπειρος ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς: «Οι νεκροτομές ξεκίνησαν στις οκτώ το πρωί της Τετάρτης. Εμείς οι ιατροδικαστές ήμαστε σε ετοιμότητα από την προηγουμένη. Είχαμε πάει στο Σχιστό για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση των θυμάτων και το τι υποδομές απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτή η οδυνηρή διαδικασία. Ηταν μια ειδική περίπτωση που ξεπέρασε όσα είχαμε βιώσει σε προηγούμενες καταστροφές. Εδώ έπρεπε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα. Υπήρχαν αγνοούμενοι και οι οικείοι τους αγωνιούσαν να μάθουν. Το κύριο μέλημά μας ήταν να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και βέβαια άψογα οι διαδικασίες για να απαλυνθεί κάπως ο πόνος των οικείων των θυμάτων».