Οι αγορές θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα αν μετά τις 20 Αυγούστου δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί, προειδοποίησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στους «Financial Times».

Οι αγορές, σύμφωνα με έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, όπως είναι γνωστό, οι περικοπές στις συντάξεις αλλά και η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο στην παρούσα χρονική συγκυρία αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οπως είπε, θα ήταν λάθος να υποτεθεί ότι η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκε με την ευρωζώνη τον Ιούνιο αρκεί για να πεισθούν οι επενδυτές πως τα ελληνικά ομόλογα είναι μια αξιόπιστη επένδυση.

«Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ σε άλλο σημείο αναφερόμενος στους διεθνείς επενδυτές πρόσθεσε: «Θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως οπισθοδρομούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ. Ερμηνεύοντας τις προειδοποιητικές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι «Financial Times» στο σχετικό δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι αντανακλούν ανησυχίες πως οι έλληνες πολιτικοί θα δεχθούν πιέσεις να αντιστρέψουν αμφιλεγόμενες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές που αναμένεται να διενεργηθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Αναφέρονται συγκεκριμένα σε δύο μέτρα που θεωρούνται ιδιαίτερα ακανθώδη: τον νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις που έχει ψηφισθεί για το 2019 και τη διάσπαση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.