Λέγεται μετ’ επιτάσεως πως στο σύγχρονο μπάσκετ έχουν καταργηθεί ή μάλλον απλουστευθεί οι θέσεις κι αντί για πέντε οι παίκτες κατηγοριοποιούνται σε… δυόμισι: σε αυτούς που παίζουν με πλάτη προς το καλάθι, σε εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται με πρόσωπο προς το καλάθι και σε εκείνους που το ‘χουν δίπορτο.

Ενας από δαύτους (της τρίτης κατηγορίας ντε) είναι το περιλάλητο τεσσάρι που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός. Τεσσάρι; Χμμμμ. Για την ακρίβεια ο Ντεσόν Τόμας μοιάζει… διπρόσωπος και μπορεί να συστήνεται είτε ως τεσσάρι με συμπεριφορά τριαριού, είτε ως τριάρι σε κορμί τεσσαριού!

Αναλόγως των περιστάσεων

Σε κάθε περίπτωση ο 27χρονος και ύψους 2μ.01 Αμερικανός είναι ένας ντουμπλ φας φόργουορντ, ο οποίος «κουμπώνει» με τον Ιωάννη Παπαπέτρου και με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, εμπλουτίζοντας αναλόγως των περιστάσεων και των αντιπάλων, τις επιλογές και τα σχήματα του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος δεν ψώνισε γουρούνι στο σακί!

Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, ο καταλανός προπονητής γνωρίζει τον Τόμας από την καλή και από την ανάποδη και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο τον προτίμησε έναντι του Οκάρο Ουάιτ και του Πάτρικ Μπράουν.

Από την καλή ο Πασκουάλ γνώρισε τον απόφοιτο του Οχάιο Στέιτ τη σεζόν 2014-15 όταν τον στρατολόγησε στην Μπαρτσελόνα, ενώ από την ανάποδη ο Αμερικανός του είχε συστηθεί έναν χρόνο νωρίτερα ως αντίπαλος…

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Οκτωβρίου του 2013, όταν στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, η Μπαρτσελόνα γνώρισε μια αναπάντεχη και κατά το μάλλον ή ήττον σοκαριστική ήττα στο Palau Blaugrana από τη νεοφώτιστη Ναντέρ, προεξάρχοντος του Τόμας. Οντας ακόμη άγνωστος στην ευρωπαϊκή πιάτσα αμερικανός φόργουορντ, υπό το βλέμμα δυο Ελλήνων (του τότε παίκτη των Καταλανών και νυν του Ολυμπιακού, Κώστα Παπανικολάου και του διαιτητή Ηλία Κορομηλά) υπήρξε η αιχμή του δόρατος της Γαλλίδας Σταχτοπούτας έχοντας 14 πόντους (1/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 3/5 βολές), επτά ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και μία τάπα σε 22 λεπτά.

Ηταν όντως red-hot (πυρακτωμένος), όπως τον είχε χαρακτηρίσει εκείνο το βράδυ η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας…

Την επόμενη σεζόν ο Τόμας έλαβε προαγωγή στην Μπαρτσελόνα, στη συνέχεια έπαιξε στην G-League με τους Οστον Τόρος (θυγατρική ομάδα των Σπερς που τον είχαν επιλέξει στο Νο 58 του ντραφτ το 2013) και ακολούθησε η επιστροφή του στην Ευρώπη, πρώτα με την Αναντολού Εφές (2016-17) και ύστερα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2017-18).

«Αίνιγμα»

Επειτα από τέσσερα χρόνια θητείας στην Ευρωλίγκα, ο γεννημένος στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα παίκτης εξακολουθεί να αποτελεί ένα αίνιγμα σε ό,τι αφορά την ετικέτα που φέρει: στην πραγματικότητα είναι ένας faux πάουερ φόργουορντ, τουτέστιν ένα ψεύτικο τεσσάρι, που… ασφυκτιά στο κορμί και στις συνήθειες ενός τριαριού, με αποκορύφωμα την έφεσή του στα σουτ τριών πόντων: χάρη στην ευελιξία, στην ταχύτητα εκτέλεσης και στον εθισμό του στο παιχνίδι με πρόσωπο προς το καλάθι, ο Τόμας, σε τέσσερις σεζόν, στην Ευρωλίγκα μοστράρει ποσοστό 36,7% από τη μεγάλη άρκτο με 108 εύστοχα σουτ σε 294 τελικές προσπάθειες.

Αμ’ το άλλο; Μετά το 34,1% με τη Ναντέρ, το 39,5% με την Μπαρτσελόνα και το 32,8% με την Εφές, πέρυσι με τη Μακάμπι σούταρε με ποσοστό 42,5% στα τρίποντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο οπλοστάσιο της εκάστοτε ομάδας του και στον αναχαιτιστικό μηχανισμό των αντιπάλων που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν παίκτη ο οποίος μπορεί ανέτως και να σουτάρει και να ποστάρει. Στον αντίποδα βεβαίως ο Τόμας παρουσιάζει τις αμυντικές αδυναμίες του, τις οποίες θα επιδιώξει να καμουφλάρει ο Πασκουάλ, κυρίως κόντρα σε πιο δυνατά κορμιά και στις αλλαγές σε όλα τα σκριν απέναντι στο pick n’ roll.

Πριν από τον Ντεσόν Τόμας, οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την παραμονή του Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος θα συμπληρώσει πλέον μια εξαετία στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται και η ένταξη του αρχηγού του Πανιωνίου Βαγγέλη Σακελλαρίου.