«Θέλω οι ένοχοι που ευθύνονται για τον θάνατο και τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων να λογοδοτήσουν. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω…».

Ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης κατέθεσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνη Λιόγα την πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις φονικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο, εκατοντάδες να τραυματιστούν και να χαθούν περιουσίες.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» λέει πως άρχισε να συντάσσει τη μηνυτήρια αναφορά από την περασμένη Παρασκευή. «Μάζευα στοιχεία και έγραφα. Σήμερα (χθες) πήγα και την κατέθεσα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών».

Οπως εξηγεί, η κίνησή του ήταν στοχευμένη και όχι τυχαία. «Θα μπορούσα να την είχα καταθέσει στην Εισαγγελία Αθηνών, αλλά δεν το έκανα. Γιατί; Επειδή ζητάω να συγκληθεί το Συμβούλιο των Εφετών ώστε να ορίσουν εφέτη – ανακριτή, ο οποίος να ασκήσει άμεσα ποινικές διώξεις και να μπει η υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα στο ακροατήριο».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ». Ο Παναγιώτης Σταμάτης αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 2012. «Οι εικόνες που έβλεπα με τις μανάδες, τους πατεράδες και παππούδες να προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους με συγκίνησαν. Εχουμε κι εμείς έναν γιο 15 χρόνων, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος».

Οπως περιγράφει, «είπα στον εαυτό μου ότι αυτό που κάνω είναι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Πήγα λοιπόν στο Εφετείο γιατί δεν θέλω να επαναληφθεί η ιστορία της Ηλείας, όπου κάποιοι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν με εξαγοράσιμες ποινές των πέντε ευρώ την ημέρα και τώρα είναι έξω χωρίς να τρέχει τίποτα…».

«Δεν μπορεί να μη φταίει κανείς για όλη αυτή την καταστροφή. Κάποιος ή κάποιοι πρέπει να πληρώσει / πληρώσουν. Δεν είναι δυνατόν να ξεχαστεί έπειτα από λίγο όλος αυτός ο πόνος και η καταστροφή» συμπληρώνει.

Ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μένει στο κέντρο της πόλης. «Την πληγείσα περιοχή την ξέρω πολύ καλά. Πάμε πολύ συχνά για μπάνιο με τους δικούς μου στο Ζούμπερι. Και επιπλέον, ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, έχω λάβει μέρος σε αρκετές επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών.

Και να σας πω και κάτι ακόμη. Σκοπός μου με την κίνηση αυτή είναι οι αρμόδιοι κάθε φορά που θα αντιμετωπίζουν μια ανάλογη κατάσταση να την αντιμετωπίζουν σοβαρά γιατί θα ξέρουν πως θα υπάρχουν συνέπειες. Δεν θέλω στη ζωή μου να ξαναδώ τέτοιες εικόνες καταστροφής…».

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται κι άλλοι συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς να κινηθούν νομικά προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους της καταστροφής.

Ο Παναγιώτης Σταμάτης ζητάει από τον εισαγγελέα να καλέσει κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο, ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για να ελεγχθούν, όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους που επέφεραν την εθνική τραγωδία.

«Το οφείλετε στα απανθρακωμένα σώματα των παιδιών που εξέπνευσαν στην αγκαλιά των γονιών τους, των παππούδων τους και σε όλους αυτούς που χάθηκαν τόσο άδικα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οπως τονίζει, αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε την ενέργεια που ξοδεύει στις επικοινωνιακές επιχειρήσεις σε προετοιμασία και οργάνωση, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν λιγότερο τραγικά. «Αυτοί όμως ακόμη και την ώρα της μεγαλύτερης καταστροφής δεν σταματούν να στρεψοδικούν και να μηχανεύονται αντεπιθέσεις με ψέματα και μύθους» υποστηρίζει.

«ΟΥΔΕΙΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ. Και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, στις 11.30 το βράδυ, στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, ουδείς μίλησε για θύματα (…). Μολονότι γνώριζαν τουλάχιστον από τις 21.00 στο Συντονιστικό για έναν νεκρό, αφού είχε ενημερωθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία από την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, στο Συντονιστικό ουδείς γνώριζε (ή ουδείς μίλησε) για την ύπαρξη νεκρών. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ανάληψης ευθυνών είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι δεν έχουν παρά μόνο ο ένας τον άλλον για να στηριχθούν».

Ο απόστρατος αξιωματικός στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ανάληψης ευθύνης. «Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την παραμικρή ευθύνη, ούτε μία υποβολή παραίτησης (…). Τις προσεχείς ημέρες και όταν το πένθος υποχωρήσει, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δράσεων» τονίζει.

Ενα άλλο σημείο στο οποίο αναφέρεται ο Παναγιώτης Σταμάτης είναι η ετοιμότητα της κυβέρνησης. «Πανέτοιμη εμφανιζόταν η κυβέρνηση, λίγους μήνες πριν από τον Μάιο, για να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές, που δύο μήνες αργότερα άφησαν πίσω τους 91 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές» επισημαίνει.

«Η απίστευτη κυβερνητική κοροϊδία φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για την «Προετοιμασία Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο», στην οποία υπερηφανεύεται ακόμη και για το σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς».

«(…) δεν μιλάμε για απλά λάθη, αλλά για μια απερίγραπτη κατάσταση αθλιότητας που παραπέμπει φυσικά και στη δεδομένη ανίκανη κι εγκληματικά ανεύθυνη κυβέρνηση (…) και στην τρομακτική αδυναμία περιφρούρησης της χώρας από εμπρηστές και κάθε λογής άλλους ορκισμένους εχθρούς, αλλά ασφαλώς και σε σφάλματα του παρελθόντος, όπως η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση» αναφέρει ακόμη στη μηνυτήρια αναφορά.

Και συνεχίζει: «Το τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι η «φονική» πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική βρήκε την κρατική μηχανή εντελώς απροετοίμαστη, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατηγορίας «4» για την εκδήλωση πυρκαγιών. (…) Ουδείς ενημέρωσε έγκαιρα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας (…)».

Τα μαζικά e-mail από πρεσβείες. Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό: «Κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων δεν έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Νέος Βουτζάς και Μάτι, αντίθετα με διάφορες πρεσβείες που έστειλαν μαζικά e-mail στους πολίτες τους, που ήξεραν ότι είτε κατοικούσαν είτε παραθέριζαν στην περιοχή, προκειμένου να την εκκενώσουν έγκαιρα».

Σε άλλο σημείο της μηνυτήριας αναφοράς αναφέρει: «Εκατόμβη κοντεύουν οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες και αγνοούμενοι (…). Παρατηρώντας κανείς το ανάγλυφο του εδάφους, τα κυρίαρχα είδη των φυτεμένων δένδρων, τον ασφυκτικό πολυδαίδαλο πολεοδομικό σχεδιασμό (…) καταλαβαίνει κανείς πώς έγινε ό,τι έγινε.

Οι παιδικές και στρατιωτικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα (πολύ κοντά στο πέρασμα της πυρκαγιάς) εκκενώθηκαν άμεσα (…). Οπως προανέφερα, αντίστοιχο σήμα εκκένωσης για τους παραθαλάσσιους οικισμούς δεν δόθηκε ποτέ (…).

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε δυσχέραινε εξαιρετικά τις προσπάθειές τους, καθώς οι κάτοικοι κι επισκέπτες στο Μάτι προσπαθούσαν κι εκείνοι να διαφύγουν από την περιοχή».

Στη μηνυτήρια αναφορά ο Παναγιώτης Σταμάτης στέκεται ιδιαίτερα στον θάνατο των δυο δίδυμων κοριτσιών: «(…) Μετά από αυτά τα δυο αγγελούδια που χάθηκαν δεν νομίζω ότι μπορεί να γραφτεί κανένα άλλο κεφάλαιο σε αυτή την απόλυτη τραγωδία. Η χώρα μας έχει τελειώσει και θυσιάζει τα μόνα καλά κομμάτια της ακριβώς σαν τη Μήδεια».

ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ. Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου:

n αρμόδιου υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, αιρετών υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, αιρετών δήμων, στα διοικητικά όργανα των οποίων έλαβαν χώρα οι φονικές πυρκαγιές,

n συμμετόχου και εμπλεκομένου, διά κοινής δράσης και κοινού δόλου, αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντος και εξωθεσμικού τοιούτου συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού

n και κάθε άλλου προσώπου ως προς το οποίο προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

Ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ζητάει να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, κακουργηματικού χαρακτήρα και εξαιρετικής φύσης:

n ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή,

n πυρκαγιά από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή,

n έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή,

n της παραβίασης οικοδομικών κανόνων, εξαιτίας των οποίων προήλθε ο θάνατος ανθρώπων και προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα κι άλλους ανθρώπους

n ή και άλλως της παράβασης καθήκοντος.