Είχε τα χαρακτηριστικά ελεγχόμενης και στημένης αυτοψίας. Η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές προκάλεσε κύμα αντιδράσεων για τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο.

Μάλιστα, η επιλογή του Πρωθυπουργού να φθάσει στην πληγείσα περιοχή στις 8 και 20 το πρωί επικρίνεται με σφοδρότητα και ο ίδιος δέχεται την εντονότερη κριτική από την ημέρα που ξεκίνησε η τραγωδία. Για τον Τσίπρα και το επιτελείο του η χθεσινή επίσκεψη στο Μάτι, έστω και ελεγχόμενη, θεωρήθηκε ως μια επιβεβλημένη κίνηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για να βελτιωθεί και η εικόνα του ίδιου του Πρωθυπουργού. Μόνο που η χθεσινή επίσκεψη βάλλεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση που μιλά για «επικοινωνιακό σόου» του Πρωθυπουργού και για πολύ καλά προετοιμασμένη επίσκεψη, ώστε να μην έρθει σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής για τον φόβο αποδοκιμασιών ή ακόμα και επεισοδίων. Είναι ενδεικτική η αναφορά κεντρικών στελεχών της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, ότι η επίσκεψη Τσίπρα στο Μάτι ήταν πλήρως «αποστειρωμένη» και σκηνοθετήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να είναι ο Πρωθυπουργός σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Η κυβέρνηση εμφανώς πιεσμένη και χτυπημένη πολλαπλώς τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά αναζητεί οδό διαφυγής ώστε να μπορέσει να εξέλθει της ιδιαίτερα δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται. Η χθεσινή επίσκεψη, μετά την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στον Τσίπρα και τους χαρακτηρισμούς, όπως «άφαντος» κατά το διεθνές πρακτορείο Reuters ή «κρυπτόμενος» κατά την εγχώρια αντιπολίτευση, αποτέλεσε για το πρωθυπουργικό επιτελείο μονόδρομο, έστω και εάν επελέγη καθυστερημένα.

Αυτές τις επικρίσεις δεν τις συμμερίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι αναμενόμενο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Αν ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει επίσκεψη συνοδεία καμερών, θα μας κατηγορούσατε για επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης».

Κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός κατά την πρωινή του «εν κρυπτώ», όπως λένε, επίσκεψη στο Μάτι είχε έντεκα συνοδευτικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες. Τον Τσίπρα συνόδευαν κάμερα του Μεγάρου Μαξίμου και ο φωτογράφος που αξιοποιεί το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ την ώρα της πρωθυπουργικής επίσκεψης τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν μεταβεί στη Ραφήνα για να καλύψουν το ατύχημα με το πλοίο «Flyingcat 4».

Ο Τσίπρας πήγε στην περιοχή, χωρίς να έχει δίπλα του κανέναν από τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά συνοδευόταν από συνεργάτες του (μεταξύ αυτών και τη διευθύντρια του γραφείου του Γιάννα Πεπέ), τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την ασφάλειά του.

Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε περίπου μία ώρα στην περιοχή και η επίσκεψή του γνωστοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, μόλις ολοκληρώθηκε και επέστρεψε στο γραφείο του. Στον τόπο της τραγωδίας επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και του Στρατού στο Λεωφορείο Ολυμπος, συνομίλησε με μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, στρατιώτες και πυροσβέστες (ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Αναγνωστάκη), τους οποίους και ευχαρίστησε. Επαφή με τους πολίτες της περιοχής δεν υπήρξε, παρά μόνο μια πολύ σύντομη συνομιλία με έναν κάτοικο, στον οποίο είπε για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης που θα γίνουν.

Μία εβδομάδα πριν. «Οταν έφυγαν οι κάμερες, ο Τσίπρας έμαθε για πιθανή ύπαρξη νεκρών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και διευκρίνισε πως δεν έγινε και συζήτηση στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας. «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις 23.30 της Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί» είπε ο Τζανακόπουλος και θύμισε ότι ο Τσίπρας διέκοψε τη συνεδρίαση στις 12.30 για να κάνει μια δήλωση, λέγοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος στις 2.30 ενημέρωσε, αφού υπήρξε διασταύρωση, τον ελληνικό λαό. «Πώς να κρύψεις νεκρούς; Είναι αδύνατον. Δεν πρόκειται να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας» είπε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τζανακόπουλος επί της ουσίας ζήτησε συγγνώμη χθες για τις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις.

Σε χαμηλούς τόνους, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε για την προ ημερών στάση του στο Μάτι, κινήθηκε χθες και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος που στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι «βεβαίως και ψάχνουμε να βρούμε τα λάθη που κάναμε, έχουμε τόσους νεκρούς».