Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες για ακόμη μία φορά η Αττική, καθώς σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τον νομό μετατρέποντας τους δρόμους σε παγίδες για τους πολίτες. Δεκάδες υπόγεια πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, οχήματα παρασύρθηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους που απειλούσαν την ασφάλεια πεζών και οδηγών. Στο υπαίθριο πάρκινγκ του νοσοκομείου Σωτηρία, όπου το έδαφος είναι κατηφορικό, άνθρωποι κολυμπούσαν καθώς το νερό τούς κάλυπτε σχεδόν μέχρι τον λαιμό… Ο σταθμός του μετρό στο Νομισματοκοπείο έκλεισε λόγω της διακοπής ρεύματος που είχε σημειωθεί σε μεγάλο τμήμα του νομού, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο σταθμός Πανόρμου λόγω εισροής υδάτων και στις δύο αποβάθρες. Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη κηλίδα λάσπης σχηματίστηκε στην θαλάσσια περιοχή της Φρεαττύδας από χώματα που μεταφέρθηκαν με την καταιγίδα από τον Κηφισό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της καταιγίδας σημειώθηκαν 1.000 κεραυνοί στην Αττική, ενώ μεγάλα ύψη βροχής κατεγράφησαν σε κάποιες περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή.

Στη Λεωφόρο Μεσογείων, λίγο μετά τη μιάμιση το μεσημέρι και επί μία ώρα, ένας ορμητικός χείμαρρος κατέβαινε από την Αγία Παρασκευή προς το κέντρο, ενώ στο ύψος της Κατεχάκη τα αυτοκίνητα διέσχιζαν ποτάμια που έφταναν μέχρι τη μέση του αμαξώματος. Σε αρκετά σημεία τα καπάκια από τα φρεάτια είχαν εκτιναχθεί λόγω της πίεσης του νερού, με αποτέλεσμα τεράστιοι πίδακες ύδατος να σχηματίζονται στην άσφαλτο. Η κυκλοφορία διεκόπη αναγκαστικά και στα δύο ρεύματα μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ στο ύψος της Φειδιππίδου είχε συντελεστεί μεγάλη συγκέντρωση υδάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αυτοκίνητα τα οποία παρασυρμένα προσέκρουσαν στα ρείθρα των πεζοδρομίων ή σε κτίρια. Στη Λεωφόρο Ηρακλείου, στο ύψος του Περισσού, το νερό κάλυψε οχήματα μέχρι την οροφή, έσπασε τζάμια, ενώ οι κάτοικοι έτρεχαν να κρυφτούν στα σπίτια τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για βοήθεια που προέρχονταν από το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά, το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, τον Χολαργό, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι και του Ζωγράφου και κάποιες από την Ηλιούπολη και τη Γλυφάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις ζητήθηκε ο απεγκλωβισμός ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ σε άλλες η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να κόψει πεσμένα δέντρα. Για αρκετή ώρα διεκόπη, επίσης, η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς από τη Χαμοστέρνας μέχρι την Πέτρου Ράλλη, στη Μιχαλακοπούλου από το ύψος του Πύργου Αθηνών προς τη Λεωφόρο Μεσογείων, στην οδό Καυταντζόγλου από την Πατησίων μέχρι την Αχαρνών, στην Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι, στη Λεωφόρο Λαυρίου – Αθηνών και στη Λεωφόρο Λαυρίου – Σουνίου.

Στις τρεις παρά δέκα το μεσημέρι, όταν πλέον η ένταση του φαινομένου είχε κοπάσει, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες, εποχούμενους και πεζούς, να αποφεύγουν να κινούνται στους δρόμους λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Μάνδρας και οι λιγοστοί εναπομείναντες στο Μάτι ζουν με τον τρόμο των επόμενων ωρών, καθώς σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι καταιγίδες θα συνεχιστούν. Η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που αναμένεται να εκδηλωθούν στον νομό σήμερα αργά το μεσημέρι και το απόγευμα.