Για τρίτη φορά τα τελευταία 13 χρόνια οι «μαμάδες» με τα ράσα και δεκάδες ορφανά ή άπορα παιδιά είδαν τις φλόγες να τυλίγουν το σπίτι τους, το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, στον οικισμό του Νέου Βουτζά.

Ηταν τέλη Ιουλίου του 1995, όταν η πυρκαγιά που κατέστρεψε το δάσος της Πεντέλης σάρωσε τα σπιτάκια φιλοξενίας, ενώ υλικές ζημιές είχαν προκληθεί και στη φωτιά του 2005. Η ανθρωπιά είχε θριαμβεύσει κατόπιν εκκλήσεων των μοναχών (την ευθύνη λειτουργίας του Ιδρύματος έχει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος) για παροχή βοήθειας με αποτέλεσμα την ανοικοδόμηση των κτιρίων χάρη σε δωρεές. Η ίδια έκκληση σε δραματικό τόνο επαναλαμβάνεται τώρα για την στήριξη συνολικά 45 παιδιών που έχουν μείνει άστεγα. Η πύρινη κόλαση της περασμένης Δευτέρας δεν άφησε τίποτα όρθιο στις εγκαταστάσεις του Λύρειου: έγιναν στάχτη τα σπίτια, οι ξενώνες, το γηροκομείο, γραφεία, αποθήκες τροφίμων, οχήματα, ο ελαιώνας και ο αμπελώνας του Ιδρύματος, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Ηδη στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής οι οποίοι αποφάσισαν να προσφέρουν τον πρώτο μισθό που τους αντιστοιχεί για τους αγώνες της Εθνικής στο Nations League, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το Λύρειο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ιδρύματος, τα παιδιά παραμένουν ασφαλή και άλλοι 25 άνθρωποι, ανάμεσα τους οι μοναχές, φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Νέας Μάκρης. «Η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δεν είναι εφικτή» τονίζουν οι υπεύθυνοι που προχώρησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ. Στο μεταξύ χθες άνοιξαν ξανά οι Κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. «Πρέπει να δώσουμε χώρο στη ζωή» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία τους. Οπως διευκρίνισε «θα φιλοξενηθούν και παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών της ευρύτερης περιοχής που έχουν μείνει χωρίς στέγη ώστε να περάσουν τον χρόνο τους δημιουργικά και με ασφάλεια, προσφέροντας ταυτόχρονα ανακούφιση και διέξοδο στους γονείς τους».