Τέλος χρόνου σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις. Η ώρα του λογαριασμού για τα νοικοκυριά έφθασε.

Τα μεσάνυχτα πέφτει η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet για τους περίπου 150.000 φορολογουμένους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωσή τους και το άφησαν κυριολεκτικά για την τελευταία στιγμή. Εξαίρεση αποτελούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα και όσοι ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση τους.

Ο γολγοθάς πληρωμής φόρων για τους φορολογούμενους ξεκίνησε και τα ραβασάκια άρχισαν να φθάνουν. Τα νοικοκυριά κάνουν ταμείο και διαπιστώνουν ότι τους επόμενους μήνες δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τις πληρωμές φόρων και τελών. Κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Εξτρα φόρος για 4 στους 10

Η πρώτη λυπητερή λήγει αύριο. Είναι η τελευταία ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος αγγίζει τα 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο. Ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να γράφουν απλήρωτους φόρους στα τεφτέρια της Εφορίας γνωρίζοντας ότι απειλούνται από κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ενώ αύριο λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή:

n Της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

n Του ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις συναλλαγές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι φόροι που έρχονται

Τα χτυπήματα της Εφορίας θα είναι απανωτά με τους φορολογαριασμούς που έρχονται μαζεμένοι. Από αύριο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν:

1 Τον φόρο εισοδήματος που υπερβαίνει τα €3 δισ. Από τις σχεδόν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, 2.415.413 φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα περσινά εισοδήματα. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας αλλά μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι αύριο 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου. Συγκεκριμένα μπορούν είτε με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση στην Εφορία των 12 δόσεων.

2 Τον ΕΝΦΙΑ ύψους €3,1 δισ. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η καμπάνα θα χτυπήσει για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ με την πρόσθετη επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμη και τα 200 ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι με μεσαία περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά μεσαία προάστια του Λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ/τ.μ. Αυξήσεις που θα ανεβάσουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2019.

3 Τα τέλη κυκλοφορίας 2019 συνολικού ύψους €1,2 δισ. Εως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν μόνο αυτές τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις. Καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν δόσεις για παλαιότερες φορολογικές οφειλές τις οποίες έχουν τακτοποιήσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.