Την πρώτη του μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα υπέστη ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Επιμένει όμως ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2020, όπως είναι προγραμματισμένο.

Το σχέδιο του Σάντσεθ να αυξηθεί το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών κατά 4,4% το 2019, καθώς επίσης και να αυξηθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1,3% σε 1,8% του ΑΕΠ, καταψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή μετά την απόφαση των κομμάτων που έφεραν τον περασμένο Ιούνιο τους Σοσιαλιστές στην εξουσία να απόσχουν από την ψηφοφορία.

«Θεωρούμε τη στάση τους ακατανόητη, παράλογη και ζημιογόνο για τους πολίτες» δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Ισαμπέλ Θελαά, κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Παιδείας. Ανάλογες δηλώσεις έκανε το Σάββατο και ο ίδιος ο 46χρονος πρωθυπουργός, βεβαιώνοντας ότι θα βρεθεί τρόπος να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο.

Το κόμμα των καταλανών αυτονομιστών που υποστήριζε ώς τώρα την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών εξέλεξε το περασμένο Σάββατο μια πιο σκληροπυρηνική ηγεσία, η οποία προειδοποίησε τον Σάντσεθ πως θα πάψει να τον υποστηρίζει αν δεν προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

Αλλά και το Pοdemos, που διευκόλυνε τη συγκρότηση κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές, τους κατηγορεί τώρα ότι αποφάσισαν μια πολύ περιορισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να μην αντιδράσουν οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος. Οι τελευταίοι πάντως, που εξέλεξαν κι αυτοί ηγέτη τους τον «σκληρό» Πάμπλο Κασάδο, ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν το μέτρο στη Γερουσία, όπου έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

«Κανείς δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αντισταθεί πέραν ενός λογικού ορίου» δήλωσε η Θελαά. Αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να πέσει. «Πρόκειται προφανώς για μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να αποβεί μοιραία» τονίζει ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης. «Ολος ο κόσμος ξέρει ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα ούτε το 2018 ούτε το 2019. Η κυβέρνηση πάντα ξοδεύει περισσότερα στις εκλογικές χρονιές».

Η αποτυχία υπερψήφισης του νομοσχεδίου δεν ήταν παρά το πρώτο επεισόδιο μιας παρατεταμένης πολιτικής μάχης για να κρατηθούν οι Σοσιαλιστές στην εξουσία, σημειώνει ο Αντόνιο Μπαρόσο, υποδιευθυντής Ερευνών στο Ιδρυμα Teneo Intelligence. «Ο Σάντσεθ θα ζήσει ένα καυτό πολιτικό φθινόπωρο. Οταν επιστρέψει από τις θερινές του διακοπές, θα πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό, να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις στην Καταλωνία για την εθνική επέτειο και την επέτειο του δημοψηφίσματος και να ψηφίσει νέους φόρους».

Ο ισπανός πρωθυπουργός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες, οι οποίες είναι πολύ ικανοποιημένες από τα μέτρα που έχει λάβει η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπέρ της ισότητας, αλλά και από την ίδια τη σύνθεσή της. Ο Σάντσεθ αντλεί όμως υποστήριξη και από την Αριστερά ανακοινώνοντας μέτρα όπως η ανακατανομή του πλούτου ή η απομάκρυνση των λειψάνων του πρώην δικτάτορα Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων. «Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να επιτρέπει την ύπαρξη ενός μνημείου για μια δικτατορία» τόνισε.

Το tweet προκάλεσε τη χλεύη

Το βέβαιο είναι ότι με 84 έδρες στο Κοινοβούλιο οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν πραγματικά να ασκήσουν πολιτική. Ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ροβέρα, μάλιστα, παρομοιάζει την κυβέρνηση με «εκλογική επιτροπή». Και ο ίδιος ο Σάντσεθ χρησιμοποιεί ευρέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιμούμενος τον Τζάστιν Τριντό και τον Εμανουέλ Μακρόν. Μια πρόσφατη φωτογραφία των χεριών του στο Twitter είχε τη λεζάντα: «Τα χέρια του πρωθυπουργού δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης». Το εύρημα όμως χλευάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης.