Πιθανότατα από εκείνο το εργοστάσιο ποδοσφαίρου που παράγει… Νταβίντ Φουστέρ. Με τέτοιες «προδιαγραφές» τον επέλεξε ο Ολυμπιακός από την ελεύθερη αγορά κάνοντας άνω – κάτω τη Λεγκάνες, που θεωρούσε προαπαιτούμενη την παραμονή του. Με τέτοιες πρώτες εικόνες προκύπτει και στο χορτάρι. Στον τρόπο που δουλεύει στις προπονήσεις, αλλά και σε όσα φαίνονται στα πρώτα φιλικά τεστ. Μια περίπτωση από εκείνους που δεν θα γίνουν ποτέ ο καλύτερος παίκτης μιας ομάδας, αλλά που βάζουν υποψηφιότητα από την πρώτη στιγμή για τον καλύτερο συμπαίκτη. Ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο. Ενας πολεμιστής στις υπηρεσίες της ερυθρόλευκης επίθεσης.

Οι συμπαίκτες του ήδη μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Περιγράφουν έναν αθόρυβο και πολύ εργατικό ποδοσφαιρικό χαρακτήρα που ενσωματώνεται άμεσα και γίνεται εξάρτημα μιας μηχανής. Με πολύ παιχνίδι μακριά από την μπάλα, με σωστές τοποθετήσεις και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού, με διάθεση να παίξει για… όλους. Το παράδειγμα του φιλικού με την Αϊντχόφεν, χαρακτηριστικό. Ηταν στο γήπεδο ώς το 60′. Ώς το σημείο που ο Ολυμπιακός όχι μόνο ήταν καλύτερος από την πρωταθλήτρια Ολλανδίας, αλλά που μπορούσε να νιώθει αδικημένος από το 0-0. Με το που αντικαταστάθηκε ο Ισπανός, ξαφνικά ο σέντερ φορ της ομάδας έπαψε να κρατά την ομάδα ψηλά, αλλά και να πιέζει τα αντίπαλα στόπερ. Οι ποδοσφαιριστές του Φαν Μπόμελ όχι μόνο πήραν μέτρα στο γήπεδο, αλλά έχτισαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα φτάνοντας από το πουθενά (εκμεταλλευόμενοι πολλά ατομικά λάθη) στην 4-0 επικράτησή τους. Δεν βλέπει… γυμνό μάτι μια τέτοιου τύπου συνεισφορά ενός επιθετικού. Το καταλαβαίνει όμως μια ολόκληρη ομάδα. Οπως κάποτε καταλάβανε τα αμέτρητα χιλιόμετρα προθυμίας του Νταβίδ Φουστέρ. «Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Ολα εξαρτώνται από τη συνολική λειτουργία. Στη σύγχρονη μορφή του η άμυνα ξεκινά από την επίθεση. Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε συγκεντρωμένοι. Να ακολουθούμε αυτό που ζητά ο προπονητής» λέει ο Γκερέρο στα «ΝΕΑ». «Δημιουργείται μια ομάδα από την αρχή και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο κόουτς όμως ήδη μας έχει περάσει μια σειρά από τις επιθυμίες του. Ζητά από όλους μας συγκεκριμένα πράγματα και εμείς δεν μπορεί παρά να προσπαθούμε για αυτά. Υπάρχουν πολλοί και καλοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ. Υπάρχει πάρα πολλή ποιότητα. Το θέμα είναι να γίνουμε ομάδα. Να κάνει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί αυτό που πρέπει».

Ο ισπανός φορ στα φιλικά που αγωνίστηκε μέχρι τώρα έχει σκοράρει έξι γκολ. Κανείς άλλος επιθετικός του Ολυμπιακού δεν είχε αντίστοιχη συγκομιδή σε προετοιμασία από το 2010 και έπειτα. Μη φανταστείτε όμως ότι δίνει σημασία σε κάτι τέτοιο.

«Τα φιλικά για εμάς είναι προπόνηση. Δεν έχουν σημασία ούτε τα σκορ ούτε ποιος πέτυχε τα γκολ. Φυσικά σε κάθε επιθετικό αρέσει να σκοράρει. Σημασία έχει όμως να γίνει σωστά η δουλειά μας. Ο στόχος του Ολυμπιακού δεν είναι οι εντυπώσεις. Είμαστε σε ένα πολύ μεγάλο κλαμπ, με πολλούς οπαδούς και μεγάλες απαιτήσεις. Ξέρω ότι το DNA μας είναι νικητή σε οτιδήποτε. Φτιάχνουμε όμως όλοι μαζί κάτι από την αρχή. Ο στόχος είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Να το φέρουμε πίσω στους φιλάθλους μας. Ο στόχος είναι να παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο που θα ικανοποιήσει το κοινό μας. Είναι μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Τότε θα έχουν σημασία τα γκολ. Οχι τώρα».

Θα γίνει η δουλειά λοιπόν όταν πρέπει; «Ναι. Εχουμε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές και νομίζω πως ήδη μέσα από αυτόν τον πρώτο κύκλο υπάρχει πρόοδος. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να πατήσεις ένα… κουμπί. Χρειάζεται υπομονή και μεγάλη προσπάθεια από όλους. Πραγματικά πιστεύω ότι στο τέλος της χρονιάς θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα πανηγυρίζουμε. Ολα όμως θα πρέπει να συμβούν βήμα βήμα. Ηδη σκεφτόμαστε τις νοκάουτ αναμετρήσεις με τη Λουκέρνη και δουλεύουμε για αυτές. Ο πρώτος μας στόχος είναι να καταφέρουμε μέσω των προκριματικών να φτάσουμε στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και εκεί να κάνουμε κάτι καλό καθώς η ομάδα μας θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους».