Εχει σχεδόν αποκλεισθεί πλέον από τα στελέχη της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο οι δύο καταστροφικές πυρκαγιές στη Ραφήνα (με σχεδόν 130 νεκρούς κι αγνοουμένους) και στα Γεράνεια να είναι «οργανωμένο έργο εμπρηστών», όπως είχε αρχικά αναφερθεί από την κυβέρνηση. Οι πυρκαγιές αποδίδονται σε αμέλεια και σε καλώδια της ΔΕΗ, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο δεκάδες εμπρηστικοί μηχανισμοί, όπως αναφέρθηκε.

Στην περίπτωση του πύρινου ολέθρου στο Μάτι βασικός ύποπτος θεωρείται ένας 60χρονος κάτοικος της περιοχής, με τη φωτιά να ξεκινά σχεδόν από την αυλόπορτα του σπιτιού του. Επιβαρυντικά στοιχεία θεωρούνται οι μαρτυρίες δύο περιοίκων που είδαν, όχι με απόλυτη σαφήνεια, τη μοιραία πυρκαγιά να ξεκινά από το σημείο αυτό. Ομως δεν έχουν αναδειχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, πλήρη αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την εκδοχή, ποια ήταν η καύσιμη ύλη (ίσως κλαδιά) και με ποιο τρόπο άναψε η φωτιά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος αρνείται την εμπλοκή του στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ενώ μιλά για «φωτιά που ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ». Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα των αυτοψιών. Ακόμη, μικρές φιάλες υγραερίου ή ένας μικρός χώρος αποτέφρωσης με πέτρες που βρέθηκαν κοντά στο σημείο αυτό δεν θεωρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι σχετίζονται τελικώς με το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Στα Γεράνεια. Στην περίπτωση των Γερανείων ο έλεγχος των στελεχών της Πυροσβεστικής ανέδειξε ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς (στον εντοπισμό του υποβοήθησαν και… ρητινοσυλλέκτες της περιοχής) είναι σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, σε απόσταση τουλάχιστον 400 μέτρων από έναν χωμάτινο ορεινό δρόμο. Στελέχη της Πυροσβεστικής σημείωναν ότι «είναι απίθανο κάποιος να έφθασε μέσα στην καρδιά του πυκνού δάσους για να βάλει φωτιά. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εγκλωβισμού του ίδιου, ενώ κι οι μετακινήσεις του με κάποιο όχημα – σε προσπάθεια υποτιθέμενης διαφυγής – στον μοναδικό δρόμο της περιοχής θα γίνονταν αντιληπτές». Οπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνα των αρμόδιων πυροσβεστών, η φωτιά πιθανόν προήλθε από καλώδια της ΔΕΗ που «πάλλονταν» από τον σφοδρό άνεμο και άγγιξαν κλαδιά δέντρων που θα είχαν κοπεί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα είναι η δεύτερη, μεγάλη πυρκαγιά (ύστερα από αυτή στους Αγίους Αποστόλους) που θα σχετίζεται με κακή συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου.