Ορατός είναι ο κίνδυνος της εκτόξευσης των τιμών του αργού πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του 2019 καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες υποεπενδύουν στην έρευνα και εξόρυξη νέων κοιτασμάτων με αποτέλεσμα η αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων να μην καλύπτεται πλήρως.

Την επισήμανση αυτή κάνουν αναλυτές της αγοράς και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» μπορεί ο πλανήτης να μην ξεμένει από πετρέλαιο, ωστόσο οι ενεργειακές εταιρείες, που κάηκαν από την κατάρρευση των τιμών του 2014, κάνουν λιγότερες δαπάνες σε νέα επενδυτικά σχέδια, αν και η αξία του αργού υπερδιπλασιάστηκε το 2016. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες σε παρατηρητές της βιομηχανίας για μια τεράστια άνοδο τιμών που θα μπορούσε να βλάψει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία πρέπει να αντικαταστήσει 33 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού ετησίως για να ικανοποιήσει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα καθώς αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο. Φέτος οι νέες επενδύσεις αναμένεται να αυξήσουν μόλις τα 20 δισεκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy.

Η ΠΤΩΣΗ. Ο μέσος ρυθμός πτώσης της βιομηχανίας –η ταχύτητα με την οποία μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου χωρίς συντήρηση πεδίου ή νέες γεωτρήσεις –ήταν 6,3% το 2016 και 5,7% πέρυσι, αναφέρει συμβουλευτική εταιρεία της Νορβηγίας. Τέσσερα χρόνια πριν, το ποσοστό αυτό ήταν 3,9%.

Οποιαδήποτε έλλειψη εφοδιασμού θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και όταν το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε σχεδόν στα 150 δολάρια το βαρέλι το 2008, λένε στελέχη της βιομηχανίας.

«Τα χρόνια των υποεπενδύσεων θέτουν το σκηνικό για κρίση εφοδιασμού» δηλώνει στη «WSJ», η Virendra Chauhan, αναλυτής της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη συμβουλευτική εταιρία Energy Aspects. Πιστεύει ότι ένα έλλειμμα παραγωγής θα μπορούσε να εμφανιστεί μόλις στο τέλος του επόμενου έτους, πιέζοντας ενδεχομένως το πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Κάποτε, οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούσαν ότι η προσφορά κορυφώθηκε. Τώρα μιλούν για τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα κάτω από τη γη.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ. Ο Κόλπος του Μεξικού, για παράδειγμα, κρύβει περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του 2016 από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια. Αλλά τα νέα έργα απαιτούν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και πολλά χρόνια ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του πεδίου «Mad Dog 2» από την BP, ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Κόλπο του Μεξικού, δεν αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2021, αν κι έχει πάρει το πράσινο φως το 2016. Τέτοια έργα βαθέων υδάτων διαρκούν κατά μέσο όρο τριάμισι χρόνια και περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να περάσουν από την έγκριση στην παραγωγή, σύμφωνα με τη συμβουλευτική Wood Mackenzie.

Οι επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 25% το 2015 και το 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν αμετάβλητες το 2017 και τα πρώτα στοιχεία του 2018 υποδηλώνουν μια μικρή αύξηση το 2018, παρά τη μεγάλη κατά 30% άνοδο των τιμών.