Ο διώκτης τους είναι κοινός. Και είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατάφερε χθες αφενός να στείλει τον συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο στον εισαγγελέα και αφετέρου να εκκενώσει έναν καταυλισμό Ρομά παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να εκτελεστεί η εκκένωση σήμερα και όχι χθες όπως εκτελέστηκε.

Ο προγραμμένος από τη Μαφία ναπολιτάνος συγγραφέας κλήθηκε από την Εισαγγελία της Ρώμης έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του την περασμένη εβδομάδα ο Σαλβίνι για δυσφήμηση. Η κλήση από την Εισαγγελία ερμηνεύεται ως «υποχρεωτική». Στη μήνυση ο Σαλβίνι αναφέρει ότι μια σειρά από δηλώσεις που έχει κάνει ο Σαβιάνο εις βάρος του συνιστούν προσβολή για τον ίδιο και το υπουργείο το οποίο διοικεί. Ο συγγραφέας του «Γόμορρα» από τη πλευρά του είχε χαρακτηρίσει με αναρτήσεις του τον Σαλβίνι «υπουργό του υποκόσμου» για να προσθέσει: «Οι μαφίες απειλούν, ο Σαλβίνι απειλεί». Πάντως ο Σαλβίνι απειλούσε με «έξωση» τις οικογένειες των Ρομά από τον καταυλισμό στην οδό Τιμπερίνα της Ρώμης και χθες πραγματοποίησε την απειλή του: ο καταυλισμός εκκενώθηκε με τη συνδρομή 150 πυροσβεστών, ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και κοινωνικών λειτουργών. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, η εκκένωση έγινε με ειρηνικό τρόπο. «Νόμος και τάξη πάνω απ’ όλα» σχολίασε ο Σαλβίνι. Αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση 21η Ιουλίου δεν βλέπει τίποτε το νόμιμο: «Πρόκειται για σοβαρότατη παράβαση της ιταλικής κυβέρνησης» αντιτείνει. Εντελώς διαφορετική είναι εξάλλου η εικόνα που δίνουν οι ίδιοι οι Ρομά: «Μας μεταχειρίστηκαν σαν ζώα, οι γυναίκες ούρλιαζαν, κάποιοι λιποθύμησαν» δήλωσε στα ιταλικά μέσα ένας από αυτούς.

Η διαταγή για την εκκένωση του καταυλισμού εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βιρτζίνια Ράτζι, τη δήμαρχο της Ρώμης που εξελέγη με τη σημαία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ως αιτία της απόφασης προβλήθηκαν «λόγοι υγιεινής»: οι Ρομά όφειλαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό εντός 48 ωρών, ενώ στη συνέχεια ήρθε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούσε να αναβληθεί η «έξωση» έως τις 27 Ιουλίου.

«Εκκενώνουν το Camping River. Χωρίς να πουν τίποτε στις οικογένειες για τις εναλλακτικές λύσεις, χωρίς σχέδιο. Χωρίς τίποτε παρά μόνο με τον στόχο να πάρουν ψήφους ταπεινώνοντας τους αδύναμους. Αυτοί είναι η Ράτζι και ο Σαλβίνι. Δεν θέλουν να λύσουν προβλήματα, θέλουν να διαδώσουν το μίσος» σχολίασε στο Twitter ο Ματέο Ορφίνι. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δεν είναι ο μόνος που ταυτίζει τα δύο πρόσωπα. Είναι και άλλοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η Ράτζι «σαλβινοποιείται».

Στην πραγματικότητα «σαλβινοποιείται» ολόκληρη η Ιταλία. Και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις: στην τελευταία, η Λέγκα φαίνεται να ξεπερνάει ακόμη και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχοντας κερδίσει σχεδόν 13 μονάδες από το 19% που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές. Αυτή η άνοδος οφείλεται και στην απειλή που έχει εκτοξεύσει κατ’ επανάληψη ο Σαλβίνι, ότι θα πάρει μια μπουλντόζα για να γκρεμίσει όλους τους καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει οι Ρομά στις παρυφές πολλών ιταλικών πόλεων. Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της απειλής, ο Σαλβίνι έχει έτοιμη την απάντηση: φταίει με τις παρεμβάσεις του το «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων των Ρομά».

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κοιμούνται», δήλωσε ακόμη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Τέμπο», «και ξυπνάνε μόνο όταν πρόκειται να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των Ρομά». Πιθανότατα θα χρειαστεί να υπερασπιστούν και τα δικαιώματα του Ρομπέρτο Σαβιάνο.