Ο αμερικανικός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή «μεγάλων κυρώσεων» την Τουρκία εάν η Αγκυρα δεν απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα που κρατά. Ο Λευκός Οίκος κλιμάκωσε την πίεσή του μία ημέρα μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να τεθεί ο Αντριου Μπράνσον, έπειτα από 21 μήνες στη φυλακή, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο πάστορας που ζει στην Τουρκία εδώ και 20 χρόνια αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές κατηγορίες για τρομοκρατία, που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 35 χρόνια, επειδή, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, είχε επαφές με μέλη του δικτύου του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία για τη μακρόχρονη κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, ενός σημαντικού χριστιανού, οικογενειάρχη και υπέροχου ανθρώπου» έγραψε ο Τραμπ σε tweet. «Υποφέρει. Αυτός ο αθώος πιστός χριστιανός πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα!».

Λίγη ώρα πριν, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς απηύθυνε μια παρόμοια απειλή και μάλιστα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Εχω ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: απελευθερώστε τον πάστορα Αντριου Μπράνσον τώρα ή ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις» δήλωσε ο Πενς σε ημερίδα για τη θρησκευτική ελευθερία που διοργάνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική προεδρία δεν άργησε να αντιδράσει με σκληρό ύφος. «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με το να απειλεί την Τουρκία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Οι ΗΠΑ πρέπει να ξανασκεφτούν την προσέγγισή τους και να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση πριν προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στα συμφέροντά τους και στη συμμαχία με την Τουρκία» συμπλήρωσε. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά επί του θέματος με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Λίγο νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία διαμήνυε στην Ουάσιγκτον ότι «κανείς δεν μπορεί να δίνει διαταγές στην Τουρκία. Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις απειλές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση». Και ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την άδικη ρητορική και να επιστρέψει στον εποικοδομητικό διάλογο».

Και ο Χάμι Ακσόι πρόσθεσε σε γραπτή δήλωση: «Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τα απειλητικά μηνύματα της αμερικανικής διοίκησης, που αγνοεί πλήρως τη συμμαχία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Τον ενόχλησαν οι «δυσάρεστες» ερωτήσεις

Οσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο εσωτερικό μέτωπο τόσο περισσότερο επιτίθεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους. Για άλλη μία φορά στο στόχαστρό του μπήκαν όσοι του ασκούν κριτική, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, με τον Τραμπ να απαγορεύει στην ανταποκρίτρια του καναλιού στον Λευκό Οίκο Κάιτλαν Κόλινς να συμμετέχει σε εκδηλώσεις του προέδρου –μια κίνηση που προκάλεσε την οργή του δημοσιογραφικού κόσμου, ακόμα και του συντηρητικού δικτύου Fox που υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο. Η απαγόρευση επεβλήθη επειδή η Κόλινς έκανε στον Τραμπ δύο «δυσάρεστες» ερωτήσεις: γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Ουάσιγκτον και γιατί ο δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν ηχογραφούσε τον πελάτη του, όταν συζητούσαν για το πώς θα πληρώσουν γυναίκα που είχε δεσμό με τον Τραμπ ώστε να μη δημοσιοποιηθεί η ιστορία της. Επίσης, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικότητας, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε και το Twitter, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, ότι δεν αναδεικνύει όσο πρέπει στην πλατφόρμα του τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.