Η εκτίμηση που κυκλοφορούσε στην πολιτική αγορά ήθελε τη ΝΔ με την λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους να ανεβάζει αμέσως τα ντεσιμπέλ της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κι όμως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, η Πειραιώς περιορίστηκε στη διατύπωση επτά ερωτημάτων αναφορικά με την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στις φονικές πυρκαγιές της εβδομάδας που πέρασε. Γιατί άραγε;

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τι διαδραματίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών συσκέψεων στη γαλάζια έδρα – σαν αυτήν που έγινε την Τετάρτη για να αποδοθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης – η επιλογή της εν λόγω αντιπολιτευτικής προσέγγισης ανήκε αποκλειστικά στον αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όπως επιμένουν οι στενοί του συνεργάτες δεν ήταν μόνο επικοινωνιακά τα κίνητρα – να εμφανιστεί, δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση να υποδύεται το ρόλο του Μαξίμου. «Στην απόφαση του» λένε από το περιβάλλον του «έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μακρά του εμπειρία στα σχετικά με τις φυσικές καταστροφές θέματα μιας και για χρόνια ως βουλευτής ήταν μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής και έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα περιβαλλοντικά ζητήματα».