Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που πιστεύει ότι η αμερικανοκεντρική παγκόσμια τάξη υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η σημερινή τάξη προφανώς ευνοεί τις ΗΠΑ. Ομως ο πρόεδρος Τραμπ είναι πεισμένος ότι η σημερινή τάξη ευνοεί την Κίνα ακόμη περισσότερο. Φοβούμενος την άνοδο της Κίνας ως μιας παγκόσμιας δύναμης ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να βάλει τέλος στην παλιά τάξη. Στόχος του είναι να θεσπίσει μια νέα και πιο ευνοϊκή για την Αμερική τάξη. Ο Τραμπ επιδιώκει να πετύχει τον στόχο του κάνοντας διμερή διάλογο με άλλες χώρες ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Εχει δείξει έλλειψη σεβασμού στους συμμάχους της Αμερικής, τους οποίους κατηγορεί για παρασιτισμό και ότι τον εμποδίζουν να εκπληρώσει το όραμά του. Παρομοίως ο Τραμπ δεν ανέχεται πολυμερείς οργανισμούς που ενισχύουν μικρές και αδύναμες χώρες έναντι της Αμερικής.

Μην ξεχνώντας το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική», ο αμερικανός πρόεδρος υπονομεύει θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και αποχωρεί από πολυμερείς συμφωνίες όπως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Επειδή ο Τραμπ αρχίζει νέους διαπληκτισμούς, πολύ γρήγορα οι άλλες χώρες δυσκολεύονται να ενημερωθούν εγκαίρως, πόσω μάλλον να συνάψουν συμμαχίες εναντίον του.

Πρόσφατα ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηρθε καιρός η Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τα συμφέροντά της και να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για να τα υπερασπιστεί.

Πρώτα απ’ όλα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται μόνοι τους αντί να συμμορφώνονται με τους φορείς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το συμφέρον της ΕΕ είναι να διατηρήσει τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που ο Τραμπ προσπαθεί να καταστρέψει. Τα συμφέροντα της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή (κυρίως στην Τουρκία) και τη Ρωσία δεν συγκλίνουν πλέον με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι πρέπει φυσικά να προσπαθούν να συνεργάζονται με την Αμερική όταν πρέπει, αλλά όχι όταν τα συμφέροντά τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.