Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης βλέπει ως αιτίες της τραγωδίας τους εμπρησμούς, την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα πολεοδομικά εγκλήματα που όπως λέει έχουν συντελεστεί για δεκαετίες. Επίσης εξηγεί γιατί ζήτησε τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών για τα κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μ. από τον αιγιαλό και τις παραλίες ενώ όσον αφορά την πολιτική κατάσταση εξηγεί πού θα παιχτεί για τον ίδιο η μάχη των εκλογών.
Τι έγινε και φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία, κ. υπουργέ;

Ζούμε μια τραγωδία, έναν εφιάλτη που μας έχει συγκλονίσει. Οι αιτίες πολλές. Είναι οι αποδεδειγμένοι πλέον εμπρησμοί, σε διαφορετικές περιοχές, οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, οι συνέπειες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της έλλειψης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής. Κυρίως όμως απίστευτα χωροταξικά και πολεοδομικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί για δεκαετίες. Εγκλήματα που έχουν οδηγήσει, εδώ και δεκαετίες, στη δημιουργία μιας απαράδεκτης πρακτικής στον τρόπο που κάποιοι διαχειρίζονται τον χώρο, τη γη και τις χρήσεις της. Είναι η δεύτερη μεγάλη τραγωδία που ζούμε τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιά. Είναι η πολλοστή τραγωδία, που ζούμε από φυσικές καταστροφές. Είναι η ώρα, στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, να αλλάξουμε σελίδα ως κοινωνία. Τα κόμματα, η εκάστοτε κυβέρνηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μη μετρούν το πολιτικό κόστος για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγαλύτερων συμφερόντων στην πολιτική γης. Οι πολίτες να μη νοιάζονται για το ένα μέτρο από το οικόπεδό τους προκειμένου να υπάρχει ένας ασφαλής δρόμος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες μελέτες, παρότι θα πρέπει να γκρεμιστούν κάποια κτίρια δημοτών της. Ολη η κοινωνία μας να αλλάξει σελίδα και να αντιμετωπίσει, με σύνεση, με μέτρο, με σχεδιασμό τις παθογένειες και τα εγκλήματα του παρελθόντος. Οι κεντρικές υπηρεσίες, τα υπουργεία να θωρακίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με σύγχρονα συστήματα και αδιάβλητη λειτουργία. Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε την κακή μας πλευρά, ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη που ζούμε αυτές τις ημέρες.
Τι δεν έγινε που έπρεπε να γίνει, ποιες ευθύνες αναλογούν σε ποιους;

Με μία λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον σχεδιασμό της περιοχής: χάος! Ελλειψη επαρκών οδεύσεων για πρόσβαση προς τη θάλασσα, έλλειψη δρόμων ικανού πλάτους ώστε να υπάρξει διαφυγή, ακαθάριστα οικόπεδα μέσα σε περιοχή με πεύκα, κλεισμένα και οικοδομημένα ρέματα και παραλίες. Οποια αυθαιρεσία μπορεί να σκεφτεί κανείς μπορεί να τη βρει στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες. Ποιοι υπέθαλπαν την αυθαιρεσία στην περιοχή, ποια ήταν τα πρόσωπα – προστάτες της αυθαιρεσίας; Ποιοι έκαναν τα στραβά μάτια σε όλα αυτά; Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει και θα σπάσει. Το έγκλημα δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ζήτησα τον έλεγχο των οικοδομικών αδειών για τα κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μ. από τον αιγιαλό και τις παραλίες. Στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν πρέπει να θέσουμε το τέλος του χάους της πολεοδομικής αυθαιρεσίας. Να οικοδομήσουμε κοινωνική συνείδηση της δημόσιας χώρας και σεβασμό των αναγκαίων υποδομών της.
Σε ποια σημεία θα παιχτεί η μάχη των επικείμενων εκλογών;

Επιτρέψτε μου, οι εκλογές δεν είναι επικείμενες. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μεγάλο έργο μπροστά της και οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, με την ολοκλήρωση της τετραετίας, ώστε να λάβουμε την έγκριση για τη συνέχισή του. Οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της αναμέτρησης δύο κόσμων∙ στην έφοδο προς το μέλλον, που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει, αφού η κυβέρνησή του άνοιξε τον δρόμο για την απαγκίστρωση από κάθε μορφής εξάρτηση, και στην οπισθοδρόμηση που ευαγγελίζονται ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αοριστολογεί, καταστροφολογεί, δεν έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Προσπαθεί να επιβληθεί στο κόμμα του, δέσμιος των κατά καιρούς τεχνασμάτων που απεργάζονται οι επικοινωνιολόγοι του. Ολα αυτά απασχολούν τον ίδιο αλλά όχι τους πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες συμπορεύονται στον προοδευτικό δρόμο για το στοίχημα που κερδίζουμε και κάνουμε πράξη σε κοινωνική κατεύθυνση. Κύριε Τσιγουρή, η Ελλάδα δεν γίνεται να επιστρέψει στους θιασώτες των Μνημονίων, εκείνων που την καταδίκασαν, ωθούμενοι από έναν άκρατο συντηρητισμό και όρους υποτέλειας προς τους δανειστές, να φέρουν ξανά την πολιτική τους στο επίκεντρο. Η χώρα πάει μπροστά, με όρους αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και ανάπτυξης.
Ειλικρινά πιστεύετε ότι έτσι μπορεί να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός που είναι υπέρ της ΝΔ;

Ο συσχετισμός στον οποίο αναφέρεστε ανιχνεύεται σε δημοσκοπήσεις ή υπαγορεύεται από αυτές. Δεν αντιπροσωπεύει την κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η αποδοχή της, ειδικά τώρα που απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιεί τις πολιτικές της, είναι διαρκώς αυξανόμενη. Η εικόνα με τον κ. Μητσοτάκη «καβάλα στο άλογο», την οποία τεχνηέντως καλλιεργούν τα συμφέροντα που τα υποστηρίζει και τον υποστηρίζουν, καταρρέει μέρα με τη μέρα. Η εικονική πραγματικότητα προκαλεί θυμηδία στους πολίτες. Σε έναν μήνα από σήμερα βγαίνουμε από τα Μνημόνια και βάζουμε την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Σε αυτό το επίτευγμα είχαμε δίπλα μας τους πολίτες, οι οποίοι μας στήριξαν τρεις φορές στο ξεκάθαρο μήνυμα της κάλπης. Αυτό θα πράξουν και πάλι, όταν φτάσει εκείνη η ώρα. Τότε το έκαναν με πάθος και ενθουσιασμό, με τον λογισμό στο όνειρο. Αύριο θα μας επιλέξουν και πάλι, με πίστη και σιγουριά αυτήν τη φορά. Πλέον γνωρίζουν, αποφασίζουν, στηρίζουν «για να πάρει το όνειρο εκδίκηση». Η αγωνία και ο αγώνας μιας ολόκληρης οκταετίας στερήσεων είναι πλέον πίσω μας. Με σίγουρα βήματα κι όχι με τις αντικοινωνικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του αρχηγού της!