Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η κυβέρνηση με την άκρως προκλητική και προσβλητική για τη μνήμη των νεκρών από την τραγωδία στο Μάτι κίνησή της να καταθέσει τροπολογία με την οποία αυξάνονται έως 60% οι μισθοί των διοικητικών στελεχών ορισμένων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ), διορισμένων από την ίδια. Με δεκάδες νεκρούς, πάρα πολλούς τραυματίες και αγνοουμένους και εν μέσω εθνικού πένθους, η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταθέσει τη συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε όχι απλά αλγεινή εντύπωση, αλλά οργή.

Εν μέσω κατακραυγής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ αναγκάστηκε να σαλπίσει «ισπανική υποχώρηση» και να αποσύρει την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Μία ακόμη όμως ζημιά είχε γίνει για την κυβέρνηση, η οποία με την ενέργειά της να αποσύρει αμέσως την τροπολογία ενίσχυσε το κατά τη ΝΔ επιχείρημα περί ομολογίας ενοχής.Η τροπολογία – σκάνδαλο επιχειρήθηκε να περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής και στο νομοσχέδιο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Ωστόσο, μετά τη γενική κατακραυγή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου την απέσυρε άρον άρον, λέγοντας ότι θα την επαναφέρει με καλύτερη διατύπωση. Η επίμαχη τροπολογία έφερνε αυξήσεις έως και 2.852 ευρώ στους μισθούς των διοικητικών στελεχών ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, την ώρα που οι χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν βιώσει μια ανείπωτη τραγωδία από την πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα, η διάταξη εξαιρούσε από το ανώτατο όριο αποδοχών τους μισθούς των προέδρων, διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων ΔΕΚΟ από την οροφή των 4.631 ευρώ και αύξανε το ανώτατο όριο σε 7.483 ευρώ.

«Η κατάθεση της τροπολογίας επιβεβαιώνει ότι ακόμη και αυτές τις στιγμές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ νοιάζονται μόνο για τον κομματικό στρατό τους. Ντροπή!» σημείωσε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για μικροπολιτικούς στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκμετάλλευση του λαού σε σχέση με ένα άσχετο θέμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, τις αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών εισηγήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) που αξιολογεί και επιλέγει τις διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. «Το αίτημα για ευελιξία στον μισθό σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 3.000 εργαζομένων ή με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ) έρχεται από την ΕΕΣΥΠ ακριβώς για να βρεθούν άνθρωποι που θα αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων τις οποίες για χρόνια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εκμεταλλεύονταν με τον χειρότερο πελατειακό τρόπο» σημειώνει το υπουργείο.

Ιδιώνυμο αδίκημαοι επιθέσεις σε εφοριακούς

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία προβλέπονται αυστηρές ποινές και αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα προστατεύονται και νομικά. Με άλλη διάταξη θεσπίζεται όριο φοροδιαφυγής 150.000 ευρώ και άνω προκειμένου να ενεργοποιείται το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων που έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ.