Ενας ελέφαντας του Βόρνεο, γνωστός και ως ελέφαντας πυγμαίος, σκοτώθηκε από τα πυρά χωρικών επειδή κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος μιας περιοχής της νήσου Βόρνεο που ανήκει στην Μαλαισία, στην οποία κι άλλοι ελέφαντες του είδους αυτού που απειλείται με εξαφάνιση έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες.

Ο αρσενικός ελέφαντας, ο οποίος υπολογίζεται ότι ήταν περίπου τεσσάρων ετών, βρέθηκε τη Δευτέρα νεκρός στην άκρη ενός δρόμου στο περιφερειακό κρατίδιο Σαμπάχ, στο τμήμα της νήσου Βόρνεο που ανήκει στην Μαλαισία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας Ογκούστιν Τουούγκα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αδυσώπητη» αυτή ενέργεια διαπράχθηκε από χωρικούς σε μια απομονωμένη περιοχή. Ο ελέφαντας «σκοτώθηκε για λόγους εκδίκησης επειδή κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους», σημείωσε.

Οι χαυλιόδοντες του νεκρού ελέφαντα δεν είχαν πειραχθεί, σημείωσε ο αξιωματούχος αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζώο δεν είχε σκοτωθεί για να αφαιρεθεί το ελεφαντόδοντο, το οποίο πωλείται ακριβά στην μαύρη αγορά.

Από τον Απρίλιο, τουλάχιστον 18 ελέφαντες του Βόρνεο έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα της Μαλαισίας The Star.

Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν από λαθροθήρες για τα μέρη του σώματός τους που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική στην Κίνα.

Οι εναπομείναντες ελέφαντες του Βόρνεο που ζουν ελεύθεροι υπολογίζονται σε περίπου 1.200, σύμφωνα με ειδικούς. Το είδος αυτό απειλείται με εξαφάνιση λόγω του περιορισμού του φυσικού του περιβάλλοντος εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και επίσης από την λαθροθηρία για τους χαυλιόδοντές του.

Οι ελέφαντες του Βόρνεο ζουν κυρίως στην περιοχή Σαμπάχ και το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορούν να φτάσουν είναι τα 2,5 μέτρα, δηλαδή μερικές δεκάδες εκατοστά λιγότερο από τους ελέφαντες της Ασίας.