Μέσα στη φούρια του Μουντιάλ, μία είδηση πέρασε στα ψιλά. Ερώτηση της UEFA στην ΕΠΟ σχετικά με τον Αρη. Αν δηλαδή ο Αρης που θ’ αγωνιστεί τη προσεχή περίοδο στη Σούπερ Λίγκα είναι ο ίδιος Αρης που είχε υποβιβαστεί το 2014 στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Κι «αν πρόκειται για τον νόμιμο διάδοχό του κι επομένως έχει αποκτήσει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του τελευταίου». Και το ερώτημα κάθε άλλο ήταν παρά ρητορικό. Είχε να κάνει με τα χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε ποδοσφαιριστές και προπονητές που γράφτηκαν στο χιόνι. Με την UEFA για προφανείς λόγους να μη δέχεται την άμεση επιστροφή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα τις ομάδες μετά τη διάλυσή τους, έχοντας το ίδιο όνομα, το ίδιο σήμα, τα ίδια χρώματα. Να απολαμβάνεις δηλαδή το brand name τη φήμη και την πελατεία της προηγούμενης εταιρείας χωρίς να αναλαμβάνεις τις υποχρεώσεις της,

Πατέντα

Η απάντηση της ΕΠΟ ήταν η αναμενόμενη: Δεν υπάρχει ούτε οικονομική ούτε και κάποιας άλλης φύσεως σχέση ανάμεσα στις δύο ΠΑΕ. Η νέα ΠΑΕ Αρης έχει διαφορετικό αριθμό μητρώου, άλλο ΑΦΜ και, φυσικά, δεν κουβαλάει τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα βάρη του παρελθόντος. Οπως δεν έχει καμιά σχέση με τον παλιό ΟΦΗ ο ΟΦΗ που επίσης επανήλθε στη Σούπερ Λίγκα. Οπως δεν έχει σχέση η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ που υπάρχει σήμερα ξεκινάει από το 2014. Δεν έχει καμιά σχέση με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς (φωτογραφία), δεν έχει τους ίδιους φιλάθλους. Εντελώς τυχαία και συμπτωματικά έχει κιτρινόμαυρα χρώματα και σήμα τον δικέφαλο αετό. Το θέμα, όπως λένε στις αστυνομικές ταινίες, δεν είναι προσωπικό. Δεν αφορά τις συγκεκριμένες ομάδες. Αλλωστε ο γέγονε, με ΑΕΚ, Αρη και ΟΦΗ, γέγονε. Η πιστολιά έπεσε, χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Το θέμα είναι η πατέντα, ρίχνουμε την ομάδα στην Γ’ Εθνική και δεν πληρώνουμε σέντσι.

Κουβαρντάς

Κι αν κάποια στιγμή θεσμοθετήθηκε τα χρέη ακολουθούν τη νέα ΠΑΕ, εδώ είμαστε εμείς να καταθέσουμε φωτογραφικές τροπολογίες. Οπως έκανε ο κουβαρντάς Γιώργος Βασιλειάδης για να εξαιρεθεί η Παναχαϊκή και να επανέλθει ελεύθερη βαρών στη Φούτμπολ Λιγκ. Αλλωστε υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην Αχαΐα. Παρεμπιπτόντως αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Και τις ΠΑΕ να έχουν τη τιμητική τους: ΑΕΚ, Αρης, Πανιώνιος, Λάρισα, Απόλλωνας, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ. Οι επτά στις 16 της Σούπερ Λίγκας. Παναχαϊκή, Ηρακλής, Δόξα Δράμας, Κέρκυρα, Ολυμπιακός Βόλου, Εργοτέλης, από τη Φούτμπολ Λιγκ. Αλλά και ομάδες που έχουν εξαφανιστεί από τις επαγγελματικές κατηγορίες. Οπως Αθηναϊκός, Καβάλα, Ολυμπιακός και Νίκη Βόλου, Προοδευτική, Καλαμάτα, Ακράτητος, Πανθρακικός, Ιωνικός, Αγροτικός Αστέρας, Πανσερραϊκός, Αιγάλεω. Κάποιες μάλιστα, όπως ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, ο ΟΦΗ, η Παναχαϊκή, η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου, έριξαν δύο φορές κανόνι.

Χρέη

Τα νούμερα, σε ό,τι αφορά τα χρέη στο Δημόσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, είναι εξωπραγματικά: ΑΕΚ 300 εκατ. ευρώ, Πανιώνιος 28 εκατ., Αθηναϊκός 23, Αρης 17, Καβάλα 15, Ηρακλής 13, Νίκη Βόλου 11, Ολυμπιακός Βόλου 9, Λάρισα 7,8, Προοδευτική 7,4, ΠΑΣ Γιάννινα 7,3, Κέρκυρα 7, Νέα Καβάλα 7, κ.λπ. Ανάλογα χρέη έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και ερασιτεχνικά σωματεία με τον ΓΣ Ηρακλής να εμφανίζεται με 442 εκατ., ενώ στα 26 εκατ. είναι η ΚΑΕ Άρης. Στο ποδόσφαιρο ωστόσο, μιλάμε για σχεδόν το 50% των ομάδων της Σούπερλίγκ. Οι επτά στις 16 που επέλεξαν (πλην του Πανιωνίου) να πέσουν στην Γ’ Εθνική. Χρέη εκατομμυρίων, σε Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές, ποδοσφαιριστές, προπονητές, εργαζόμενους να εκμηδενιστούν. Και να επιστρέψουν πάλι κανονικά και με τον νόμο στη Σούπερ Λίγκα. Και κατά την ΕΠΟ η (πρωταθλήτρια) ΑΕΚ να είναι μία άλλη ΑΕΚ που δεν έχει καμία σχέση με την από το 1979 ΠΑΕ ΑΕΚ.

Νεαρός

Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής στον οποίο ταιριάζει ο όρος «νεαρός παλαίμαχος» ήταν ο Νέρι Καστίγιο. Γεννηθείς το 1984 εύκολα θα μπορούσε να παίζει σήμερα. Ο Εμάνουελ Περόνε με πολύ βαρύ κορμί είναι του 1983. Τελευταία σεζόν που έπαιξε ποδόσφαιρο ο Καστίγιο ήταν το 2013-14 στη Ράγιο Βαγεκάνο. Ακριβώς στα 30 του χρόνια σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Τριάντα χρόνων, (γεννηθείς το 1988) είναι ο Στέφανος Αθανασιάδης. Με 208 συμμετοχές και 71 γκολ στον ΠΑΟΚ, 12 φορές διεθνής αλλά πολύ κοντά στο νεαρός παλαίμαχος που λέγαμε. Τη σεζόν 2016-17 στον ΠΑΟΚ 21 συμμετοχές, μηδέν γκολ. Αποτέλεσμα να σπάσει το συμβόλαιό του, που έληγε το 2019. Ο Κλάους με τα ίδια σχεδόν λεφτά (650.000 από 700.000 στον ΠΑΟΚ) υπέγραφε για δύο χρόνια στη Μακάμπι Χάιφα. Κι έκλεισε τη σεζόν με 16 συμμετοχές, ένα γκολ. Και μ’ ένα άτυχο περιστατικό καθώς σε έλεγχο αλκοτέστ βρέθηκε να οδηγεί έχοντας υπερβεί το όριο.

Δραστηριότητες

Για ένα ποτηράκι παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος. Με ένα γκολ όμως σε δύο χρόνια, σαν σέντερ φορ, δεν πας πουθενά. Κι ο Αραούχο έπινε, αλλά τα παστέλωνε. Εξού και η εισήγηση του προπονητή της Μακάμπι να λυθεί το συμβόλαιό του. Κι είναι θέμα επιλογής, βέβαια. Αν οι δραστηριότητές σου εξαντλούνται με τη δύση του ηλίου ή αρχίζουν.