Εκ πρώτης όψεως είναι απορίας άξιο ποια σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ σκύλου και γάτας του σπιτιού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Oμως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) με ένα εμπεριστατωμένο κείμενο που δημοσιεύθηκε στο «Circulation» τοποθετείται πάνω στο θέμα αυτό παραθέτοντας όλη τη σχετική βιβλιογραφία.

Μελετώντας τη διεθνή βιβλιογραφία ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται από τον μεγάλο αριθμό των μελετών (81) που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα και ιδιαίτερα σκύλο ή γάτα έχουν συγκριτικά λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάματα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν.

Ιδιαίτερα βρέθηκε ότι τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και η χοληστερίνη και τα λιπίδια του αίματος ήταν συγκριτικά καλύτερα σε εκείνους που είχαν κατοικίδια ζώα. Ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για την παχυσαρκία και γενικότερα την κινητικότητα των ατόμων που είχαν σκυλιά. Μάλιστα, μερικές μελέτες προχωρούν παραπέρα και υποστηρίζουν ότι οι πάσχοντες από στεφανιαία νόσο έχουν καλύτερη επιβίωση, δηλαδή ζουν περισσότερο, όταν έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια ζώα. Ο σκύλος και η γάτα ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα. Ο σκύλος με την καθημερινή αναγκαιότητα να βγαίνει, υποχρεώνει το αφεντικό σε καθημερινό βάδισμα και γενικότερη κινητοποίηση. Η γάτα με την ηρεμία της κυρίως απαλύνει το stress του αφεντικού της. Μετρήσεις που έγιναν όσον αφορά το αυτόνομο νευρικό σύστημα των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων έδειξαν ότι όλοι οι παράμετροι του αυτόνομου νευρικού συστήματος ήταν καλύτεροι συγκριτικά. Ετσι εξηγείται γιατί η αρτηριακή πίεση και η συχνότητα των καρδιακών παλμών ρυθμίζονται καλύτερα.

Το νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα ο εγκέφαλος παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς. Αλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το έντονο stress και η κατάθλιψη συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου και των σοβαρών επιπλοκών του. Τέλος, είναι αναμφισβήτητο ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, δηλαδή η πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο, έχει σχέση με ορισμένους βασικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση κατέχουν ο τρόπος ζωής, η παχυσαρκία και το καθημερινό stress, παράγοντες οι οποίοι επηρεάζονται από τη συμβίωση με τα κατοικίδια ζώα.