Ο δρ Κανελλόπουλος παραθέτει μερικές γενικές συμβουλές που λειτουργούν για τα μάτια ως ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία.

1. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να παρέχουν 100% προστασία από τη UV. Πρέπει να αναγράφουν ότι προστατεύουν τόσο από τη UVA όσο και από τη UVB και να φέρουν την ένδειξη UV400 ή «100% προστασία από τη UV». Επίσης, τα γυαλιά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται και από όσους φορούν φακούς επαφής με αντηλιακά φίλτρα.

2. Η αγορά γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σε έγκριτα καταστήματα οπτικών.

3. Η χρήση καπέλου είναι απαραίτητη, μάλιστα πρέπει να προτιμώνται εκείνα που έχουν φαρδύ γείσο.

4. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν σε κλειστούς χώρους από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες πρέπει να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου.

5. Τα σύννεφα δεν απορροφούν τη UV. Το 80% της ακτινοβολίας τα διαπερνά και φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

6. Η χρήση αντηλιακού γύρω από τα μάτια είναι απαραίτητη, καθώς παρέχει προστασία από τα καρκινώματα των βλεφάρων. Επειδή, όμως, τα αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων καιοποιαδήποτε αλοιφή ή λάδι στα βλέφαρα μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό τους, θα πρέπει να δίδεται σημασία στην ποιότητά τους. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια, διότι εγκυμονείται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων στα μάτια.

7. Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

8. Εκείνοι που φορούν φακούς επαφής οφείλουν να αποφεύγουν το κολύμπι σε πισίνες, λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια. Στη θάλασσα δεν πρέπει να κάνουν βουτιές με ανοιχτά μάτια. Μετά την έξοδο από το θαλασσινό νερό πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 10-15 λεπτά για να αφαιρέσουν τους φακούς, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κερατοειδούς χιτώνα.