Για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά συνέχιζε και χθες στα Γεράνεια Ορη το καταστροφικό της έργο, αφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και τη συνδρομή δυνάμεων και εναέριων μέσων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ο εφιάλτης μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε απομακρυνθεί.

Δυο πύρινα μέτωπα στα Γεράνεια Ορη εξακολουθούσαν να σαρώνουν το πευκοδάσος με κίνδυνο να προσεγγίσουν ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Η πυρκαγιά είχε χωρισθεί σε δυο μέτωπα. Ενα προς τα δυτικά και ένα προς τα ανατολικά. Το ένα μέτωπο κατευθυνόταν στη θέση Καβυλάρι προς το Αλεποχώρι. Ιδιαίτερα επικίνδυνο όμως ήταν το μέτωπο έκτασης περίπου 4 χιλιομέτρων κοντά στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση τους Αγίους Θεοδώρους επειδή υπήρχε κίνδυνος για οικισμούς. Σε αυτό είχαν στρέψει οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης το κύριο βάρος της κατάσβεσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτροπή νέας τραγωδίας είχε λάβει από προχθές έκτακτα μέτρα.

Για τη θωράκιση των οικισμών δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες από μπουλντόζες του Στρατού ενώ αποφασίσθηκε για προληπτικούς λόγους να εκκενωθούν οι οικισμοί Λιοντάρι, Κατσιβίρι και Νέα Πολιτεία, μια κατασκήνωση στο Αλεποχώρι και τρία μοναστήρια.

Στην πληγείσα ζώνη της Καλλιτεχνούπολης και χθες υπήρχαν μικροεστίες που αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα ενώ παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για περιφρούρηση σε περίπτωση αναζωπυρώσεων.

Για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών από χθες συνδράμουν 2 οχήματα με 64 πυροσβέστες από την Κύπρο, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία ενώ αναμένεται βοήθεια από τη Ρουμανία.

Αντιμέτωπες με νέα πυρκαγιά βρέθηκαν το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Ρόδο. Η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην πλαγιά του λόφου Μόντε Σμιθ κοντά στο αρχαίο θέατρο. Οι καπνοί έπνιξαν για αρκετή ώρα την πόλη της Ρόδου καθώς η εστία της φωτιάς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα δυτικά προάστια. Λόγω του ανέμου πήρε αμέσως διαστάσεις, χωρίς να πλησιάσει σε σπίτια.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση καθώς η πυρκαγιά βρισκόταν στις παρυφές της πόλης. Ετέθη σε επιφυλακή όλη η δύναμη του νησιού και έσπευσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Κινητοποιήθηκε αμέσως ένα ελικόπτερο το οποίο έκανε συνέχεια ρίψεις στο μέτωπο. Στόχος ήταν η φωτιά να οριοθετηθεί πριν από τη δύση του ηλίου ώστε να υπάρχει δυνατότητα επέμβασης από εναέρια μέσα. Στην περιοχή έσπευσαν και πολλοί εθελοντές για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες. Τελικά μετά τις συνεχείς ρίψεις νερού από το ελικόπτερο, γύρω στις οκτώ το βράδυ η φωτιά περιορίστηκε. Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο μεταξύ σε ύφεση βρίσκονται από το πρωί οι φωτιές στο Μετόχι Βρυσσών και στο Κακόπετρο Πλατανιά Χανίων καθώς και στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας.
Σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας στις κατεστραμμένες περιοχές

Τους έπιασαν να κάνουν πλιάτσικο στα καμένα

Τις δραματικές ώρες που εκατοντάδες άνθρωποι πενθούν και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά τον όλεθρο που σάρωσε την Ανατολική Αττική προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ασυνείδητοι προς ίδιον όφελος. Μια τετραμελής συμμορία συνελήφθη επ’ αυτοφώρω προχθές το βράδυ στον Νέο Βουτζά ενώ έκανε πλιάτσικο στα καμένα. Οι τέσσερις έλληνες κακοποιοί ηλικίας 22, 25και 26 ετών, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να συνδράμουν τους πληγέντες με πράξεις αλληλεγγύης, βρήκαν την ευκαιρία να οργανώσουνεπιχείρηση λεηλασίας σπιτιών στην κατεστραμμένη από τη φωτιά ζώνη.

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ όταν οι τέσσερις νεαροί προσέγγισαν με ύποπτες διαθέσεις την περιοχή του Νέου Βουτζά που εκείνες τις ώρες ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι. Στο στόχαστρό τους μπήκεένα σπίτι το οποίο οι κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις στιγμές του πανικού που προκάλεσε ο πύρινος όλεθρος. Το πεδίον δράσης ήταν ανοιχτό για τους διαρρήκτες οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι και το άδειασαν. Δεν υπολόγισαν όμως τις συνεχείς αστυνομικές περιπολίες οι οποίες γίνονται στην πληγείσα περιοχή.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τούς εντόπισαν την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι φορτωμένοι με κλοπιμαία –κυρίως ηλεκτρονικές συσκευές. Οι νεαροί επιχείρησαν να κρυφτούν αλλά οι αστυνομικοί τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια όπου και εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπράξει και άλλες διαρρήξεις. Στο μεταξύ από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας στην κατεστραμμένη ζώνη για την αποτροπή διαρρήξεων και άλλων παράνομων πράξεων εις βάρος των κατοίκων. Περισσότεροι από 350 αστυνομικοί που προέρχονται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σαρώνουν την περιοχή με περιπολίες όλο το εικοσιτετράωρο. Στην πληγείσα περιοχή έχουν κινητοποιηθεί για τις ανάγκες περιφρούρησης διμοιρίες τωνΜΑΤ και τηςΥΜΕΤ, δυνάμεις της ΟΠΚΕ, μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ, αστυνομικοί με περιπολικά της Αμεσης Δράσης, της Τροχαίας ακόμα και της Ασφάλειας.