Η ώρα των ευθυνών φθάνει και πλέον το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ενώπιον μιας ιδιαίτερα επώδυνης κατάστασης. Στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, δεχόμενη έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία συγγνώμη και ούτε μία παραίτηση, καλείται εκ των τραγικών συνθηκών να προχωρήσει σε «ανθρωποθυσίες» για τον εξευμενισμό της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για απομακρύνσεις στα σώματα ασφαλείας, σενάριο ωστόσο που το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε αργά το βράδυ.

Παραλείψεις, υποεκτίμηση, έμφαση στο επικοινωνιακό κομμάτι και όχι στην επιχειρησιακή διαχείριση και έλλειψη συντονισμού συνθέτουν το μωσαϊκό της κρίσης και των μεγάλων ευθυνών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη έμφαση στη χθεσινή, γενναία και ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στην προσπάθειά τους να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί, ενώ κεντρικός στόχος είναι να μην πληγεί το προφίλ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο που η πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές είναι μεγάλη, να γίνει ανάληψη πολιτικών ευθυνών και να ακολουθήσουν παραιτήσεις, ένα θέμα που δεν έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως στον πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου για κανέναν εμπλεκόμενο υπουργό ή γενικό γραμματέα, όπως της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακόμα και για την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου έχει ανοιχτεί, μέχρι στιγμής, «ομπρέλα προστασίας».

«Οσοι βρέθηκαν σε λάθος σημείο τη λάθος χρονική στιγμή οφείλουν να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό» ήταν μια χαρακτηριστική φράση που ακουγόταν συχνά στο παρελθόν για διάφορες υποθέσεις υπουργών και ακολουθούσαν παραιτήσεις που λειτουργούσαν ως οδός διαφυγής για τον εκάστοτε πρόεδρο της Κυβέρνησης. Βέβαια, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγονται οι σχετικές συζητήσεις, αν και δειλά δειλά ορισμένοι βουλευτές με πολλά έτη διαδρομής στην κινηματική Αριστερά μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξουν κινήσεις που θα αποφορτίσουν την κατάσταση.

Ο Τσίπρας. Εξάλλου, όσο δεν υπάρχει καμία παραίτηση, το βάρος –όσο και εάν δεν του αναλογεί –πέφτει στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον οποίο από την πρώτη στιγμή δεν είχαν ενημερώσει όπως έπρεπε και δεν είχε σαφή εικόνα της κατάστασης, επιστρέφοντας εσπευσμένα το βράδυ της Δευτέρας από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τον Πρωθυπουργό δεν τίθεται κανένα ζήτημα ευθυνών για μέλη της κυβέρνησης, αν και ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης –στο παρασκήνιο –αναφέρονται διάφορα περιστατικά στο εξωτερικό, όπου υπουργοί ύστερα από παρόμοιες τραγωδίες παραιτούνται, ενώ ακούγεται όλο και πιο έντονα «πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία παραίτηση έπειτα από δεκάδες νεκρούς».

Μάλιστα, αναφέρουν και το παράδειγμα της Κονστάντζα Ουρμπάνο ντε Σόουζα που παραιτήθηκε, λόγω των πολλών θυμάτων από πυρκαγιές, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας τον Οκτώβριο του 2017, λέγοντας: «Μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν διαθέτω τις προϋποθέσεις, ούτε προσωπικά ούτε σε πολιτικό επίπεδο, να παραμείνω στη θέση μου».Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση αναμένεται από αύριο, με τη λήξη και του τριήμερου εθνικού πένθους, να βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή και σφοδρή κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης που αναμένεται να θέσει μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας και παραιτήσεις.