Τις πιο σοβαρές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Βορράς και ιδιαίτερα η Σουηδία, όπου πόλεις και χωριά έχουν εκκενωθεί χωρίς να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σουηδικών Αρχών, έχει καεί μια έκταση περίπου 250.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι πυρκαγιές σε δεκάδες μέτωπα εκδηλώθηκαν έπειτα από τη χειρότερη ξηρασία στον Βορρά της Ευρώπης εδώ και 74 χρόνια. Αφορμή, μεταξύ άλλων, ήταν ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να κινούνται γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου –σπάνιο για την περιοχή. Το ανησυχητικό μάλιστα είναι πως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Ο κίνδυνος κρίνεται από τις Αρχές «εξαιρετικά υψηλός», ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς επιπλέον δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βρέξει. «Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές και να επεκταθούν οι ήδη υπάρχουσες είναι εξαιρετικά υψηλός» για τον σουηδικό Νότο, προειδοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής των επιχειρήσεων Μπρίτα Ράμπεργκ. «Να είστε υπεύθυνοι. Εάν προκαλέσετε πυρκαγιά, θα αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις» προειδοποίησε τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των Αρχών να μην ανάβουν φωτιά σε δασικές εκτάσεις.

Τα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς –κάποια στιγμή είχαν φτάσει τα 80 –βρίσκονται στην Κεντρική και τη Δυτική Σουηδία, αλλά και πιο βόρεια, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής. Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει με έκπληξη πως παρά τις τεράστιες πυρκαγιές δεν έχουν αναφερθεί ούτε καν τραυματισμοί. Εχουν πραγματοποιηθεί μεγάλης κλίμακας εκκενώσεις χωριών, ακόμα και πόλεων, ενώ σε κάποιους πολίτες δόθηκαν εντολές από τις Αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους με σφραγισμένα παράθυρα και πόρτες για να μην αναπνέουν τον πυκνό καπνό που έχει σκεπάσει μεγάλο μέρος της χώρας.

Σε όλες τις περιοχές της Σουηδίας έχουν εκδοθεί απαγορεύσεις για το άναμμα φωτιάς ή το ψήσιμο σε ανοιχτούς χώρους, ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Οι αναλυτές θεωρούν πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα καθώς η Σουηδία, στην οποία συνήθως οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι κινούνται γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου, δεν είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους ούτε έχει εμπειρία ανάλογη με εκείνη που διαθέτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Γι’ αυτό εξάλλου ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνολικά 7 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα, 60 οχήματα και 340 πυροσβέστες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Αυστρία εστάλησαν στη Σουηδία. Και η Λιθουανία έχει ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ, ενώ και η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στο έδαφός της λόγω της θερμοκρασίας.