Ανησυχητικά σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα. Στις εισπράξεις κυρίως από τους φόρους εισοδήματος αλλά και από τον ΦΠΑ εντοπίζονται ρωγμές στο πρώτο εξάμηνο του έτους που απειλούν το «χτίσιμο» υπερπλεονάσματος, το οποίο θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση για μία ακόμη χρονιά ελέω υπερφορολόγησης, προκειμένου να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, όποτε αυτές και αν στηθούν. Τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι μέσα σε έναν μήνα το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 58%. Από 1,525 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαΐου, προσγειώθηκε στα 635 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Στην Πλατεία Συντάγματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς βλέπουν τις εισπράξεις να μην τρέχουν με τους ρυθμούς του προηγούμενου έτους και περιμένουν τώρα να δουν τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία στο τέλος Ιουλίου με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ομως, έπειτα από έναν Αρμαγεδδώνα φορολογικών μέτρων και περικοπών στις αποδοχές που δέχθηκαν την τελευταία τριετία, τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει. Δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάιο, δηλαδή πριν ακόμα αρχίσουν να φθάνουν τα ραβασάκια για την πληρωμή φόρων, οι φορολογούμενοι άφησαν στην Εφορία απλήρωτες οφειλές πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Χαμηλές πτήσεις καταγράφουν σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων, ενώ μειωμένα σε σχέση με πέρυσι είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους έχει καταργηθεί η έκπτωση του φόρου σχεδόν στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου και ο τουρισμός καταρρίπτει νέο ρεκόρ.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις παρενέργειες που έχει προκαλέσει στα φορολογικά έσοδα το νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν μικρότερα έσοδα για να καταβάλουν λιγότερες εισφορές, ενώ άλλοι έκλεισαν τα βιβλία τους και προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας, κυρίως ΙΚΕ, για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2017 και των εισπράξεων από τον φόρο παρελθόντων οικονομικών ετών. Δηλαδή, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις (12 ή 100 δόσεων) στις οποίες είχαν ενταχθεί οι φορολογούμενοι, καθώς αρκετοί είτε τις έχουν αποπληρώσει είτε τις έχουν χάσει. Την παρτίδα φαίνεται να σώζουν οι εισπράξεις από τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εικόνα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων δείχνει τα εξής:

1. Φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών. Στους κωδικούς με τα «έσοδα από φόρους παρελθόντων ετών» διαπιστώνεται ότι τα δύο προηγούμενα έτη καταγράφηκε υπεραπόδοση εισπράξεων σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Ειδικά το 2017 οι εισπράξεις παρελθουσών χρήσεων εκτοξεύθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα περίπου 750 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Η «οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων», η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και οι πληρωμές όσων πρόλαβαν να μπουν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και να τις διατηρήσουν συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή. Φέτος ο ρυθμός αύξησης των εσόδων αυτών έχει κατεβάσει ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 1,229 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 περιορίστηκαν στα 1,195 στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Μάλιστα, στο τέλος του 2018 έχουν υπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα.

2. Εισπράξεις ΦΠΑ. Παρά το γεγονός ότι οι συντελεστές ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 30% σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, οι εισπράξεις από τον φόρο ήταν μειωμένες κατά 23 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Συνολικά υπολογίζεται να εισπραχθούν 90 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2018.

3. Φόρος εισοδήματος. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει μείωση της τάξης των 306 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για το διάστημα αυτό και 88 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το περσινό έτος. Σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καταγράφεται μείωση 143 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα αύξηση περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ. Ωστόσο, για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος το κρίσιμο διάστημα ξεκινά σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα την 31η Ιουλίου, όταν θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου. Πέρυσι ένας στους τέσσερις φορολογουμένους (που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα) δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου. Συγκεκριμένα 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους.