Εως το 65′ είχε τον έλεγχο. Είχε συνοχή στις γραμμές του, έναν ικανοποιητικό για την εποχή ρυθμό, κάποιες καλές στιγμές επιθετικά που δεν ολοκληρώθηκαν. Κοιτούσε την Αϊντχόφεν κατάματα σε μια αναμέτρηση που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση ώς εκείνο το σημείο να προϊδεάσει για την τελική έκβασή της. Για την επικράτηση της πρωταθλήτριας Ολλανδίας με 4-0. Τέσσερα γκολ για την ομάδα του Φαν Μπόμελ μέσα σε μόλις έντεκα λεπτά (Ντε Γιονγκ 68′, 71′, Σβάαμπ 76′, 79′) άλλαξαν πλήρως τις εντυπώσεις.

Οχι, το τελικό σκορ δεν λέει σε καμία περίπτωση την αλήθεια για αυτό το τεστ. Ο φακός του αποτελέσματος είναι… παραμορφωτικός. Προσωπικά λάθη κούρασης των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού και το μεγάλο κύμα αλλαγών από τον Πέδρο Μαρτίνς έφεραν αυτή την πλήρη διαφοροποίηση του σκηνικού. Εφεραν μια δεύτερη στη σειρά «βαριά» φιλική ήττα από έναν –ακόμη –πιο έτοιμο αντίπαλο (οι Ολλανδοί στις 4/8 παίζουν στον τελικό του Σούπερ Καπ κόντρα στη Φέγενορντ και μέχρι τότε έχουν ένα ακόμη φιλικό κόντρα στη Βαλένθια).Εχει δρόμο μπροστά για τους Πειραιώτες. Εχει μεταγραφές που αναμένονται, έχει και δυόμισι εβδομάδες μέχρι την πρώτη επίσημη αναμέτρηση της χρονιάς (9/8 με τη Λουκέρνη για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ). Σχηματίζεται μια νέα ομάδα, δημιουργείται κάτι από την αρχή. Λείπουν κομμάτια του παζλ. Θέλει λοιπόν μπόλικη υπομονή και κυρίως θέλει ρεαλισμό. Τα φιλικά είναι «εργαλεία» για να βλέπεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις. Για να διαπιστώνεις ότι η ομάδα σου ανεβάζει προοδευτικά τα διαστήματα που μπορεί να σταθεί καλύτερα. Τίποτα παραπάνω. Δεν νομίζουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει διαλέξει τυχαία τόσο δύσκολα τεστ για την εποχή. Θέλει πιο έτοιμους αντιπάλους. Επιδιώκει να δοκιμάσει τα όριά του. Χθες ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε έναν σχηματισμό 4-4-2 με τον Φορτούνη πιο κοντά στον Γκερέρο και με τους Ποντένσε – Βρουσάι να είναι στην ευθεία με τους Μπουχαλάκη και Καμαρά. Στην άμυνα το δίδυμο των στόπερ ήταν για πρώτη φορά οι Μιράντα – Βούκοβιτς, τα μπακ οι Ομάρ – Τσιμίκας ενώ επανήλθε μπροστά από την εστία ο Γιαννιώτης. Αυτό το σχήμα τα πήγε πολύ καλά. Είχε ευκαιρίες (Τσιμίκας 17′, Ποντένσε 21′, Βρουσάι 45′, Γκερέρο 47′), είχε δοκάρι (Βούκοβιτς 49′) και μέχρι το 60′ ένιωσε μόνο μια φορά απειλή όταν έπειτα από λάθος πάσα του Φορτούνη ο Γιαννιώτης σταμάτησε σε τετ α τετ τον Περέιρο (31′).

Η κούραση άρχισε να εμφανίζεται γύρω στο 60′, ακριβώς στο σημείο που ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την πρώτη αλλαγή (Ανσαριφάρντ αντί Γκερέρο). Ώς το 79′ που το σκορ έφτασε στο 4-0 είχε κάνει επτά από τις συνολικά οκτώ αλλαγές του. Οι Ολλανδοί ανέβασαν τις γραμμές τους, πίεσαν ψηλά και ανάγκασαν τον Ολυμπιακό σε φτηνά λάθη. Ενα εξ αυτών του Ποντένσε (πρόλαβε την μπάλα πριν βγει πλάγιο άουτ και επί της ουσίας την έδωσε στον αντίπαλο) έκανε τον Περέιρο δημιουργό και τον Ντε Γιόνγκ σκόρερ (1-0). Ακολούθησε ένα σύντομο τάιμ άουτ γιατί η ζέστη ήταν πολύ. Μόλις οι ομάδες επέστρεψαν οι Ερυθρόλευκοι είδαν τον Ντε Γιονγκ (από θέση οφσάιντ) να κάνει το 2-0. Η εικόνα είχε αλλάξει άρδην. Στο 3-0 ο Χριστοδουλόπουλος σε στημένη μπάλα έχασε τον προσωπικό του αντίπαλο Σβάαμπ (76′) ενώ τρία λεπτά αργότερα ο ίδιος πήρε… δώρο την μπάλα από μια «ασίστ» του Σισέ που έχασε ένα εύκολο κοντρόλ. Το επόμενο φιλικό του Ολυμπιακού είναι προγραμματισμένο για αύριο (Γκοζτεπέ)

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης – Ελαμπντελαουί (84′ Μασούρας), Μιράντα, Βούκοβιτς (69′ Σισέ), Τσιμίκας – Καμαρά (77′ Ανδρούτσος), Μπουχαλάκης (69′ Χατζισαφί) – Ποντένσε (69′ Πάρντο), Φορτούνης (69′ Φετφατζίδης), Βρουσάι (61′ Χριστοδουλόπουλος) – Γκερέρο (61′ Ανσαριφάρντ).

Δυναμικά για Μεριά και Αράο

Πολύ κοντά στην απόκτηση τόσο του Γιασίν Μεριά όσο και του Γουίλιαμ Αράο βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Σε Τυνησία και Βραζιλία γίνεται λόγος για πολύ προχωρημένες συζητήσεις ή ακόμη και για συμφωνίες. Οι Ερυθρόλευκοι βεβαίως δεν λένε το παραμικρό για αυτές τις υποθέσεις.