Δεν ήταν έκπληξη. Αίσθημα ευθύνης λέγεται και ο οργανισμός Ολυμπιακός έχει καταθέσει διαπιστευτήρια τόσες φορές, που μια τόσο μεγάλη κίνηση όπως η χθεσινή την έχει προσγειώσει στη σφαίρα του… αυτονόητου για εκείνον. Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν με επίσημη ανακοίνωσή τους φώναξαν «παρών» και πάλι, όπως το νιώθουν και το συνηθίζουν. Δίπλα σε κάθε άνθρωπο που πρέπει να βρει τη δύναμη να συνεχίσει έπειτα από την τραγωδία που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος. Συμμετέχοντας με σεβασμό στο πένθος, αλλά και δηλώνοντας πως είναι εκεί. Για όλους. Προσφέροντας με κάθε τρόπο.

Οπως έκαναν στην Κεφαλονιά. Στην Κάλυμνο και την Ψέριμο. Οπως στη Μάνδρα. Οπως για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που το παιχνίδι της ζωής τούς έστειλε στο λιμάνι του Πειραιά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Οπως έκανε για χιλιάδες παιδιά μέσα από τη συνεργασία του με τη Unicef. Είναι σπουδαίο να νιώθεις πως μεγέθη σαν του Ολυμπιακού είναι ζωντανοί οργανισμοί. Να καταλαβαίνεις τον τρόπο με τον οποίο αφουγκράζονται, κατανοούν αλλά και συμμετέχουν τιμώντας εμφατικά τα χρώματα και την ιστορία τους. Μια κορυφαία κοινωνική δύναμη που μεγάλωσε γενιές.

Ο Ολυμπιακός είναι συνώνυμο της προσπάθειας από καταβολής του. Είναι ένα σύμβολο που ξεπήδησε από τις φτωχογειτονιές, δίνοντας δεκαετίες τώρα το σύνθημα πως αν το πιστεύεις όλα μπορείς να τα αντέξεις και να τα καταφέρεις. Είναι ο κόσμος του που ζει το δράμα αυτών των ωρών. Είναι η Ελλάδα που πρέπει να βρει έναν τρόπο να μη λυγίσει σε αυτό το φρικαλέο κακό.

Γεμίζεις περηφάνια κάτι τέτοιες στιγμές, που δεν συγκρίνονται με όλες τις νίκες και τα τρόπαια του κόσμου. Τις στιγμές που αυτός ο γίγαντας χαμηλώνει με ταπεινότητα για να προσφέρει το χέρι του στην κοινωνία. Στα παιδιά του, τα αδέρφια του, τους φίλους του.

Ενα εκατομμύριο ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων συν την ενεργοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού για περαιτέρω βοήθεια μέσω του ανοίγματος λογαριασμών σε τρεις διαφορετικές τράπεζες όπου ο καθένας θα προσφέρει ό,τι μπορεί. Μια ακόμη προσωπική πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Κάτι που γίνεται άμεσα.

Στο μεταξύ, στη μακρινή Ολλανδία, πριν από το φιλικό με την Αϊντχόφεν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη των θυμάτων. Ο Πέδρο Μαρτίνς μίλησε για την τραγωδία και θέλησε να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες και όλα τα σωστικά συνεργεία που δίνουν μάχη από τη Δευτέρα μέσα στα καμένα.

Ολοι μαζί. Ολοι εδώ. Γιατί όπως καταλήγει η ερυθρόλευκη ανακοίνωση: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες όλοι οι Ελληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται».