Eξι ολόκληρα χρόνια είχε να ανέβει σε βάθρο η Εθνική Γυναικών Γουότερ Πόλο και αίφνης φαίνεται πως καλόμαθε ξανά η γριά στα σύκα και δη στα ισπανικά σύκα, που είναι κιόλας φρέσκα.

Η ελληνική ομάδα έχει μπροστά της δυο ευκαιρίες για να κατακτήσει ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όχι όπου κι όπου, αλλά στη χώρα στην οποία ξόρκισε τους δαίμονές της πριν από τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας το ίδιο ρωσικό αντικλείδι!

Στις 24 του περασμένου Μαρτίου στην Ποντεβέδρα της Γαλικίας η Ελλάδα νίκησε με 9-8 τη Ρωσία, στέφθηκε νικήτρια στην παρθενική διοργάνωση του Europa Cup και έβαλε τέλος σε μια άνυδρη εξαετία. Προχθές στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη επέζησε της διπλής (ελέω αντιπάλου και διαδικασίας των πέναλτι) ρώσικης ρουλέτας, προκρίθηκε στην τετράδα και επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω στον αποψινό ημιτελικό με τις οικοδέσποινες.

Να τες λοιπόν που ξαναγυρίζουν στο πάλκο οι πιο πολύφερνες νύφες του ελληνικού αθλητισμού, καθότι η προίκα τους περιλαμβάνει τρία χρυσά μετάλλια (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011, World League 2005, Europa Cup 2018), τρία ασημένια (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2010 και 2012) και τρία χάλκινα (World League 2007, 2010 και 2012).

Από αυτά τα εννέα μετάλλια, τα εφτά φέρουν τη σφραγίδα του Γιώργου Μορφέση, ο οποίος επέστρεψε πέρυσι ύστερα από απουσία δυο ετών και άνοιξε νέο πεδίον δόξης λαμπρόν! Συνολικά ο 49χρονος προπονητής έχει βάλει το… χεράκι του σε 12 μετάλλια (5-3-4) όλων των εθνικών ομάδων θηλυκού γένους που, σύμφωνα με τη λογική του Νεμπόισα Πόποβιτς, είναι 84!

Ο συχωρεμένος σέρβος μέντορας του μπάσκετ που είχε κατακτήσει επτά πρωταθλήματα με τον Ερυθρό Αστέρα είπε κάποτε ότι «επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να κοουτσάρεις γυναίκες, στην καταμέτρηση ισχύει η αναλογία στην ηλικία του ανθρώπου και του σκύλου. Κάθε τίτλος στις γυναίκες ισοδυναμεί με επτά στους άνδρες!».