Από τη Χαρούλα Αλεξίου ώς τον Γερμανό Κρίστιαν Ρόνινγκ και τον τζαζίστα Γιάννη Μπαλίκο ολοένα και περισσότεροι μουσικοί και ερμηνευτές ανακαλύπτουν το μουσικό label Violins Ρroductions και το στούντιο ηχογραφήσεων White Pebbles, το οποίο έστησε στην Πάρο ο μουσικός Σπύρος Μπάλιος. Μιλήσαμε μαζί του γι’ αυτή την απόπειρα «πολιτιστικής αποκέντρωσης».
Πώς προέκυψε η ιδέα της δισκογραφικής εταιρείας στην Πάρο και πόσο «ριψοκίνδυνη» αποδείχθηκε;

Η δισκογραφική δραστηριότητα ήρθε ως φυσική εξέλιξη των άλλων δραστηριοτήτων της Violins Productions στην Πάρο. Ξεκινήσαμε ως εταιρεία ενοικίασης ηχητικών και φωτιστικών και προσφέραμε υπηρεσίες οργάνωσης καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων από το 2001, συνεχίσαμε το 2010 με τη δημιουργία του στούντιο ηχογραφήσεων, αναζητώντας πρώτα απ’ όλα ένα δικό μας χώρο δημιουργίας και το 2013 αρχίσαμε τις μουσικές παραγωγές με το δικό μας label. Ολα αυτά στην Πάρο που αγαπάμε και επιλέξαμε να ζούμε, εκμεταλλευόμενοι βέβαια τη δύναμη του προορισμού και τη μεγάλη επισκεψιμότητά του. Η ιδέα παραμένει ριψοκίνδυνη όπως και κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα τού σήμερα. Πιστεύω πολύ στο περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης, όπως υπάρχει και σε άλλα κράτη της Ενωσης. Δεν χρειάζεται να ζει η μισή χώρα σε μια πόλη για να δουλεύει το σύστημα. Χρειαζόμαστε βέβαια βελτίωση στην οργάνωση μεταξύ όλων, στις υποδομές μας και κυρίως στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Από την Αλεξίου ώς τα λαϊκά και ρεμπέτικα του Κρίστιαν Ρόνινγκ και την τζαζ του Γιάννη Μπαλίκου, το στούντιο έχει φιλοξενήσει μουσικούς διαφορετικών στυλ. Τι ιδιαίτερο προσφέρει στους μουσικούς;

Η ενέργεια που εκπέμπει το περιβάλλον και οι άνθρωποι είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, είτε το συνειδητοποιεί κάποιος είτε όχι. Δουλεύοντας με όλο αυτό τον κόσμο στην ουσία εξελίσσουμε και προτείνουμε έναν τρόπο ζωής παρά ένα στούντιο ηχογράφησης. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει ένα μπάνιο στη θάλασσα πέντε λεπτά από το στούντιο, στο μεσημεριανό διάλειμμα των ηχογραφήσεων; Δεν είναι καλύτερα μετά το πέρας της ηχογράφησης να πίνεις τις σούμες σου στο κτήμα, μέσα στα αμπέλια και τις ελιές παρά να βρεθείς σε μποτιλιάρισμα στην Πατησίων; Ενα άλλο καλό της απομακρυσμένης ηχογράφησης είναι ότι παίρνει τους καλλιτέχνες από την καθημερινότητά τους και τον γνώριμο χώρο τους δημιουργώντας άλλες συνθήκες εργασίας από αυτές που έχουν συνηθίσει εργαζόμενοι στην πόλη τους. Πολλές φορές αυτή η συνθήκη παράγει ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις.
Οι παραγωγές της Violins δείχνουν προς την τζαζ, τους ελληνικούς και μη παραδοσιακούς ήχους, μέσα όμως από το πρίσμα μιας νέας πρότασης. Είναι αυτός ένας τρόπος να ακουστούν παγκόσμιοι και σημερινοί ήχοι από το παρελθόν;

Το αν αποτελεί πρόταση η μουσική μας θα το δείξει ο χρόνος. Εχουμε επιλέξει να έχουμε τρία βασικά είδη κάτω από το label σύμφωνα με το μουσικό υλικό που υπάρχει: τζαζ, root και σύγχρονοι έλληνες δημιουργοί. Για μένα η μουσική είναι μία και οι νότες είναι επτά, όλα τα υπόλοιπα είναι άνθρωποι και έκφραση. Η συναναστροφή με τους ανθρώπους και η χαρά της δημιουργίας είναι αυτά που μας συγκινούν και όταν μας αρέσει η μουσική επιλέγουμε να την παραγάγουμε και να την υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε την Ελλάδα; Τι ωθεί κάποιον επιχειρηματία σήμερα να δοκιμάσει σε τόσο αντίξοες συνθήκες;

Ευτυχώς με την μουσική ταξιδεύουμε πολύ, έχουμε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Μου αρέσει να φεύγω γενικώς, αλλά πάντα μου αρέσει να επιστρέφω. Την τελευταία δεκαετία όλοι έχουμε σκεφτεί να φύγουμε, αλλά πού να πας; Οι Κυκλάδες πάντα υπερτερούν μέσα στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά. Μας έχουν χαρίσει απλόχερα τόσες συγκινήσεις που δεν σε αφήνουν εύκολα να φύγεις.
Ποια η φιλοδοξία σας για το label;

Γενικώς θέλουμε να κυκλοφορούμε ό,τι ακούμε και μας αρέσει, ό,τι δουλεύεται με αγάπη και υπηρετεί την επικοινωνία των ανθρώπων. Φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε αρχικά να είμαστε βιώσιμοι και σχετικά ασφαλείς ώστε να μπορούμε να παράγουμε με ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Σίγουρα θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας όσο πιο μακριά γίνεται σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Ιδανικά θα θέλαμε σε παγκόσμια βάση να συσπειρώσουμε γύρω μας ένα αφοσιωμένο κοινό ανεξαρτήτως μεγέθους.
Είστε μουσικός αλλά και φωτογράφος, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείστε και στον τομέα των κατασκευών. Η μουσική είναι χόμπι;

Η μουσική σίγουρα δεν είναι πολυτέλεια. Ετσι όπως εξελίσσεται η κοινωνία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάλλον είναι αναγκαιότητα. Νομίζω όλες οι τέχνες είναι εκφάνσεις της ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου και της ανάγκης των ανθρώπων για επικοινωνία σε ένα άλλο επίπεδο, είτε βρίσκονται στο δημιουργικό είτε βρίσκονται στο κοινό.

Τι σημαίνει για εσάς καταξίωση;

Οραματιζόμαστε μια μεγάλη, αγαπημένη μουσική οικογένεια η οποία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα σύγχρονα εργαλεία που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη δημιουργική διαδικασία και στο studio και στις live παραγωγές. Σταθερά υψηλή ποιότητα παραγωγής, διάρκεια στο χρόνο, οργανωτική ευελιξία και εξωστρέφεια.
Εχετε σκεφτεί να διαφημίσετε το studio στο εξωτερικό ώστε να προσελκύσετε ξένες παραγωγές;

Το περιβάλλον της Πάρου έπαιξε εξ αρχής πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιλογές μας και στον τρόπο προώθησης της δουλειάς μας. Εξάλλου ο θεματικός τουρισμός είναι η καλύτερη περίπτωση ενασχόλησης ενός προορισμού απ’ όλες τις απόψεις. Ηδη έχουμε επαφές με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε κάνει ήδη κάποιες παραγωγές εξωτερικού. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν πολλαπλές προεκτάσεις οι οποίες λειτουργούν αθροιστικά προς όφελος όλων. Σιγά σιγά δημιουργούνται και φεστιβάλ, καλοκαιρινά μουσικά σχολεία, νέα σχήματα, νέες ιδέες. Ενα πολυπολιτισμικό παζλ με φόντο τη θαλασσινή αύρα του Αιγαίου και την ενέργεια των Κυκλάδων.