Ενα οικόπεδο σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα στην Αργυρή Ακτή της Ραφήνας έγινε το σημείο μηδέν για ανθρώπους που προσπάθησαν να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση της Ανατολικής Αττικής. Μάταια, όμως. Εκεί τελείωσαν όλα, με μαρτυρικό τρόπο, για 26 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. «Οι μεγάλοι είχαν γονατίσει κάνοντας κύκλο και βάζοντας στη μέση τα παιδιά. Προσπαθούσαν να τα προστατέψουν. Πέθαναν όλοι τους αγκαλιασμένοι…» λέει στα «ΝΕΑ» ο διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της ομάδας που επιχειρούσε χθες από τα ξημερώματα στη συγκεκριμένη περιοχή για την ανεύρεση αγνοουμένων.

Οσα έζησε ο ίδιος και η 15μελής ομάδα του προκαλούν ανατριχίλα. Συγκλόνισαν και τους ίδιους παρότι οι περισσότεροι είναι εκπαιδευμένοι σε σκληρές εικόνες από επιχειρήσεις σε αντίξοες συνθήκες: «Είμαστε άνθρωποι και εμείς, όχι μηχανές. Λυγίσαμε. Αλλοι γονάτισαν στο έδαφος, άλλοι δάκρυσαν, άλλοι έκλαψαν. Η εικόνα που αντίκρισα είναι από τις συγκλονιστικές εμπειρίες μου: γονατιστοί οι γονείς και ανάμεσά τους τα παιδιά». Και προσθέτει: «Υπήρχαν ενήλικες κατά τριάδες, τετράδες και πεντάδες, διάσπαρτοι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, σε μια έκταση μόλις 200-300 τ.μ. Και αυτοί αγκαλιασμένοι. Μπορεί να ήταν οικογένεια, ίσως φίλοι ή γείτονες. Μπορεί όμως να ήταν και άγνωστοι μεταξύ τους, αλλά την ώρα που πλησίαζε ο θάνατος αγκαλιάστηκαν ή κράτησε ο ένας το χέρι του άλλου».

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΝΙΚΟΥ. Ο 41χρονος πατρινός εθελοντής (συμμετέχει στις επιχειρήσεις του Ερυθρού Σταυρού σε Ελλάδα και εξωτερικό από το 1999) περιγράφει πως η ομάδα έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο ανυποψίαστη για το μέγεθος της τραγωδίας. «Αρχικά στη διαδρομή εντοπίσαμε περιμετρικά των αυτοκινήτων τέσσερις απανθρακωμένους ανθρώπους. Αυτή ήταν η πρώτη μας εικόνα, η πρώτη σκέψη ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν πολύ. Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα στριμωγμένα σε στενούς δρόμους. Τα κλειδιά παρέμεναν στις μηχανές και οι πόρτες ήταν ανοιχτές. Ολο αυτό μαρτυρούσε πανικό, διαφυγή άρον άρον». Οι διασώστες έβγαλαν τους χάρτες και κατέστρωσαν σχέδιο επιχείρησης: «Δεν αργήσαμε να φτάσουμε στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Είδαμε αμέσως τους νεκρούς, δυστυχώς και μικρά παιδιά. Η εικόνα ήταν συγκλονιστική, δύσκολο να την διαχειριστούμε παρά την μεγάλη μας εμπειρία. Ομως αντικρίζαμε τόσους πολλούς ανθρώπους απανθρακωμένους σε μια τόσο μικρή έκταση». Σύμφωνα με την εκτίμηση του 41χρονου διασώστη, «οι άνθρωποι αυτοί κατευθύνονταν προς την θάλασσα και ενδέχεται να γύρισε ο άνεμος και να εγκλωβίστηκαν. Ισως βέβαια τους πρόλαβαν οι φλόγες. Ολα αυτά γίνονται σε δευτερόλεπτα, να ξέρετε…».

Η ομάδα διασωστών από την Πάτρα πήρε εντολή από την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να σπεύσει αρχικά στην περιοχή των Μεγάρων. Αργά το βράδυ της Δευτέρας όμως εκλήθησαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. «Περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα φτάσαμε στην περιοχή της Ραφήνας. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέσα σε φλόγες και καπνούς, αρχίσαμε γρήγορα την αναζήτηση αγνοουμένων. Και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί».

Η ΒΟΗΘΕΙΑ. Οπως επισημαίνει ο τομεάρχης Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γιάννης Μακρής, στην Ανατολική Αττική επιχειρούν συνολικά 90 άτομα: «Αρχικά βρέθηκαν 25 μέλη μας στην Κινέττα στήνοντας σταθμό πρώτων βοηθειών. Ομως οι ανάγκες ήταν περισσότερες στο μέτωπο της Ραφήνα – Μάτι – Ν. Βουτζάς. Μετά την ανεύρεση των 26 νεκρών στην Αργυρή Ακτή συνεχίστηκε η έρευνα. Και δυστυχώς βρέθηκαν άλλοι δύο νεκροί: μια γυναίκα στον δεύτερο όροφο τετραώροφου κτιρίου και ένας άνδρας στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Μαραθώνος». Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων (Eurobank -GR6402602400000310201181388) και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει οι πρώτες καταθέσεις.