Τους 170 εκτιμάται ότι φτάνουν οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων οι 150 είναι έλληνες πολίτες και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αρμόδιοι απέφευγαν να δώσουν τον ακριβή αριθμό. Δύο εικοσιτετράωρα μετά τη φωτιά, συγγενείς και φίλοι βρέθηκαν πάλι στην καμένη περιοχή, αναζητώντας οποιοδήποτε στοιχείο τούς οδηγήσει στους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι καλούσαν απεγνωσμένα στα κινητά τηλέφωνα των συγγενικών τους προσώπων, με την ελπίδα να ακούσουν στην άλλη άκρη της γραμμής τις φωνές των αγνοουμένων.

Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα στη γραμμή της Πυροσβεστικής 199, όπου οι οικογένειες δηλώνουν τα στοιχεία των ανθρώπων των οποίων έχουν χάσει τα ίχνη. Σύμφωνα με την πρώτη κατανομή, η Πυροσβεστική αναφέρει επίσημα περισσότερες από 35 κλήσεις. Επίμονες είναι οι προσπάθειες και στα νοσοκομεία, όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες. Συγγενείς είτε τηλεφωνούν είτε πηγαίνουν στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής όπου βρίσκονται οι τραυματισμένοι, με την ελπίδα να βρουν τους δικούς τους.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες και αστυνομικοί καθώς και κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού χτένιζαν χθες την περιοχή και πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια μήπως εντοπίσουν αγνοουμένους. Η έρευνα για τον εντοπισμό τους διεξάγεται από ομάδες πεζών περιπόλων, αποτελουμένων από130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι καιΡαφήνα. Ωστόσο, μέχρι χθες είχε ελεγχθεί μόλις το ένα τρίτο των καμένων σπιτιών για τυχόν ανεύρεση αγνοουμένων.

Οι οικογένειές τους, πάντως, έχουν επιστρατεύσει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το Facebook κατακλύστηκε από αναρτήσεις συγγενών, οι οποίοι κοινοποιούσαν φωτογραφίες των ανθρώπων τους, μήπως τυχόν κάποιοι από τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου τούς είχαν δει ή εντοπίσει κάπου.

Ανάμεσα στις εκκλήσεις είναι κι αυτή μιας νεαρής κοπέλας, η οποία αναζητά τον αδερφό της, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί για πάνω από ένα 24ωρο. «Αυτός εδώ είναι ο αδερφός μου και αγνοείται στην πυρκαγιά στο Μάτι παραπάνω από ένα 24ωρο! Οποιος τον έχει δει ή ξέρει κάτι, παρακαλώ να μας ενημερώσει! Κοινοποιήστε το για να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι! Ευχαριστώ…» έγραφε η νεαρή κοπέλα.

Ψηφιακή βάση δεδομένων. Στο μεταξύ, χθες ξεκίνησε να λειτουργεί και μια ανοιχτή βάση δεδομένων αγνοούμενων ανθρώπων από τις φονικές πυρκαγιές. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία ενστερνίστηκε και η Πολιτική Προστασία, η οποία στην επίσημη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησε την ύπαρξη της πλατφόρμας. Σύμφωνα με τους διαχειριστές της βάσης δεδομένων, τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχονταν από συγγενείς και φίλους αγνοουμένων αυξάνονταν ώρα με την ώρα, με τους ίδιους να φοβούνται πως ο αριθμός τους θα ανέβει δραματικά.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι αργά χθες το απόγευμα στην πλατφόρμα είχαν ανέβει οι φωτογραφίες συνολικά 39 αγνοουμένων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ζευγάρια ηλικιωμένων καθώς και τέσσερα ανήλικα παιδιά. Μία από τις φωτογραφίες είναι κι εκείνη της γνωστής ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία αγνοείται από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός βρισκόταν στο σπίτι της στο Μάτι και έκτοτε τα ίχνη της έχουν χαθεί.

Θρήνος για τη 13χρονη Εβίτα

Ενα γλυκό και δυναμικό παιδί που αγαπούσε τον αθλητισμό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στους συμμαθητές του ήταν η Εβίτα, το 13χρονο κοριτσάκι που έμελλε να γίνει μία από τις πιο τραγικές φιγούρες της προχθεσινής καταστροφής. Η απόφοιτη της Β’ Γυμνασίου, που είχε διακριθεί στην ποδηλασία, έπεσε φλεγόμενη στη θάλασσα από μεγάλο ύψος λόγω της έλλειψης ορατότητας που επικρατούσε στην περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί στα βράχια. «Ακούσαμε την κραυγή του κοριτσιού που καιγόταν και έπεσε από τον γκρεμό από τα 15 μέτρα» έλεγαν χθες συγκλονισμένοι αυτόπτες μάρτυρες στο Μάτι. Τραγικό πρόσωπο η μητέρα του κοριτσιού που, εκτός από την απώλεια της κόρης της, είχε να αντιμετωπίσει το θάνατο του συζύγου και του 11χρονου γιου τους, οι οποίοι βρέθηκαν τελικά απανθρακωμένοι μαζί με άλλους 24 στην Αργυρή Ακτή.