Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών έπειτα από έξι χρόνια επιστρέφει στη διεκδίκηση μεταλλίου σε μεγάλη διοργάνωση. Η ελληνική ομάδα νίκησε 11-10 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 6-6) τη Ρωσία σε έναν προημιτελικό – θρίλερ και εξασφάλισε την παρουσία της στην ημιτελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη.

«Μάχη σε κάθε παιχνίδι». Αυτή είναι η φράση που –για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιώργο Μορφέση –αποδίδει καλύτερα την παρουσία της Εθνικής στην πόλη της Καταλωνίας.

«Πράγματι, έτσι όπως εξελίχθηκε, ήταν ένα παιχνίδι – θρίλερ. Θα μπορούσε να ήταν και ο τελικός της διοργάνωσης. Οι ομάδες που είναι στα προημιτελικά, με εξαίρεση Γαλλία και Γερμανία, είναι σχεδόν ισοδύναμες» υποστήριξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, λίγα λεπτά μετά τη λήξη και του δεύτερου χρονικά προημιτελικού, στον οποίο «παίχτηκε» ακόμα ένα θρίλερ. Η Ουγγαρία νίκησε 10-9 την Ιταλία με γκολ στα 29» (Κέζντελι), ενώ στα 19» η Μπιανκόνι έχασε πέναλτι και παράλληλα την ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Επιστροφή στην ελληνική ομάδα, που κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να μην επιτρέψει στις Ρωσίδες να εκδηλώσουν γρήγορες επιθέσεις. Προηγήθηκε 4-1, αλλά μια χαλάρωση και λάθη σε άμυνα και επίθεση έδωσαν την ευκαιρία στη Ρωσία να προηγηθεί 5-4. Τότε έδρασε η Νικόλ Ελευθεριάδου. Η 21χρονη αθλήτρια του Ολυμπιακού με δύο γκολ έδωσε προβάδισμα στην Εθνική 6-5 (1′ 38» πριν από το τέλος). Στα 27» η Ρωσία όμως κατέφερε να ισοφαρίσει με την Γκορμπούνοβα και η πρόκριση «παίχτηκε» στα πέναλτι. Οι Ελληνίδες ευστόχησαν σε όλα, η Σερζάντοβα αστόχησε στο δεύτερο σουτ (δοκάρι) και η Εθνική πήρε την πρόκριση και περιμένει αύριο στον ημιτελικό τη διοργανώτρια Ισπανία.

Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, στο προολυμπιακό τουρνουά του 2016, αλλά και πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η ελληνική ομάδα είχε χάσει το νοκάουτ παιχνίδι και είχε μείνει εκτός τετράδας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της να χαμογελάσει: «Εχουν ψυχή αυτά τα παιδιά. Και πέρυσι στο Παγκόσμιο με λίγη τύχη θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μετάλλιο. Το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι ότι εκτός από τις έμπειρες παίκτριες, τα νέα κορίτσια που ακολουθούν δείχνουν πολύ καλά στοιχεία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο Μορφέσης για αυτή την ανανεωμένη εθνική ομάδα. Τα γκολ σημείωσαν: Ελευθεριάδου 4, Ελ. Πλευρίτου 3, Αβραμίδου 2, Ξενάκη, Τσουκαλά.

Η εθνική ομάδα των ανδρών δίνει απόψε στη Βαρκελώνη τη δική της μάχη στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κόντρα στη διοργανώτρια Ισπανία (23.00). Η ελληνική ομάδα θέλει να βρεθεί στην τετράδα μιας ακόμα μεγάλης διοργάνωσης. Πριν από δύο χρόνια, στα προημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Βελιγράδι είχε νικήσει 6-2 την Ισπανία. Τώρα βέβαια, η αποψινή αντίπαλος της Εθνικής είναι ενισχυμένη και με τον Φελίπε Περόνε και ας μην ξεχνάμε πως θα αγωνίζεται στην έδρα της. Πέρασε απευθείας στην οκτάδα, καθώς πήρε την πρώτη θέση στον όμιλό της. Οι άλλοι αποψινοί προημιτελικοί: Σερβία – Ουγγαρία, Κροατία – Μαυροβούνιο και Ιταλία – Ρωσία.

* Σοκ στον χώρο της κολύμβησης, καθώς ο Αμερικανός Ράιαν Λόχτι (έξι φορές Ολυμπιονίκης), τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 14 μηνών, για παραβίαση κανονισμών ντόπινγκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής ομοσπονδίας, ο Λόχτε πήρε μεγαλύτερη ποσότητα από επιτρεπόμενη ουσία και μάλιστα σε διάστημα 12 ωρών, κάτι που απαγορεύεται.