Το απρόοπτο είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και το ρόστερ στις ομάδες έχει μίνιμουμ 23 ποδοσφαιριστές. Η θλάση του Τσιγκρίνσκι δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Γνωστό είναι το πρόβλημα. Το απρόοπτο έχει να κάνει με τον χρόνο που θα συμβεί. Σήμερα; Αύριο; Μεθαύριο; Να που στην προκειμένη περίπτωση συνέβη πριν από τα κρίσιμα ματς για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρυσι ο ουκρανός αμυντικός είχε 15 συμμετοχές. Πρόπερσι, με τον πράγματι απρόοπτο τραυματισμό στο χέρι, μόλις 10. Το 2015-16 στην Ντνίπρο 15. Από το 2010 μέχρι το 2015 στη Σαχτάρ 37. Τα τελευταία οκτώ χρόνια 77 συμμετοχές. Μέσος όρος, ούτε δέκα τον χρόνο. Μπορείς με αυτό το ιστορικό να τον υπολογίζεις ως βασική επιλογή; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνεις κάθε πρωί τον σταυρό σου να τον έχει ο Θεός καλά. Οσο θεοσεβούμενος όμως κι αν είσαι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι προσευχές θα εισακουστούν.

Υπέρβαρος

Με ποια τετράδα αμυντικών πορευόταν η ΑΕΚ ενόψει της νέας σεζόν προτού συμβεί το απρόοπτο; Με βασικό δίδυμο Τσιγκρίνσκι – Λαμπρόπουλο. Από πίσω ο Τσόσιτς με μόλις εννιά συμμετοχές πέρυσι, λόγω σοβαρού τραυματισμού. Και ο Οικονόμου επτά συμμετοχές σε Σπαλ και Μπάρι που έπαιξε πέρυσι σε Serie Α και Β αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Τσόσιτς εμφανίστηκε στο φιλικό με τον Ατρόμητο υπέρβαρος και εμφανώς ανέτοιμος. Ποδοσφαιριστής που επίσης βγάζει προβλήματα και όπου έπαιξε δεν έχει γεμάτες σεζόν. Κατόπιν τούτου, η φανέλα βασικού στον Μάριο Οικονόμου δείχνει μονόδρομος. Ενας ποδοσφαιριστής που ακόμη ψάχνεται να επανέλθει έπειτα από μια σεζόν απραξίας και δύο ανεπιτυχείς δανεισμούς. Το πρόβλημα με τον Τσιγκρίνσκι κάποια στιγμή θα έβγαινε. Το κακό είναι ότι βγήκε στη χειρότερη χρονική συγκυρία. Πριν από τα νοκ-άουτ και χωρίς επιστροφή ματς, με τη νικητή του ζευγαριού Σέλτικ – Ρόζενμποργκ.

Πανάκριβες

Οπως όμως έχει πει ο Σόμερσετ Μομ, «όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια». Και είναι καθαρά θέμα επιλογής. Από ποια αφετηρία θα διεκδικήσεις την πρόκριση στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τα 25+ εκατομμύρια. Κι εδώ θα κάνουμε ένα διάλειμμα. Πέρυσι ήταν ο Ολυμπιακός που είχε βρεθεί στη θέση της ΑΕΚ. Να κυνηγήσει σαν πρωταθλητής τις πιθανότητές του να κουνήσει το σεντόνι. Οταν ήδη μετρούσε έναν χρόνο εκτός των χρυσοφόρων ομίλων με τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Μπερ Σεβά. Οι ερυθρόλευκοι στις μεταγραφές είχαν τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Με αγορές ποδοσφαιριστών: Προτό, Ενγκελς, Βούκοβιτς, Ζιλέ, Ταχτσίδη, Οφόε, Εμενίκε, Τζούρτζεβιτς. Το ότι δεν βγήκαν, ότι η χρονιά πήγε χαμένη, ότι έφυγαν σχεδόν όλοι, είναι άλλο θέμα. Οι μεταγραφές αυτές για τα ελληνικά δεδομένα ήταν πανάκριβες. Το πώς βέβαια θα διεκδικήσει η ΑΕΚ τις πιθανότητες της για το σεντόνι είναι, όπως είπαμε, δικό της θέμα. Η πρώτη κίνηση ήταν η αγορά του Μάρκο Λιβάγια με 1,8 εκατ. ευρώ. Στη θέση του Βράνιες ο Οικονόμου δανεικός από την Μπολόνια. Ο Αλμπάνης από τον Απόλλωνα και τρεις ακόμη δανεικοί: Οι νεαροί Μπογέ, Πόνσε, Αλεφ. Θα έχουν την ποιότητα και το ειδικό βάρος των Κονέ, Λαζάρου και Αραούχο; Οι απαντήσεις θα δοθούν στο γήπεδο. Και είναι, όπως είπαμε, θέμα επιλογής. Αν θα επενδύσεις στις μεταγραφές για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου για το σεντόνι. Να δώσεις κάτι παραπάνω στην προοπτική των ομίλων, που η τελευταία συμμετοχή της ΑΕΚ ανατρέχει τη σεζόν 2006-7. Αλλά και των 25+ εκατομμυρίων που συνεπάγεται η πρόκριση. Στην ΑΕΚ απέφυγαν αυτό το ρίσκο. Δικαίωμά τους. Αντίθετα, ρίσκαραν με τον Τσιγκρίνσκι ελπίζοντας ότι το κακό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα και έπεσαν έξω. Οψόμεθα. Το τι λέμε εμείς άλλωστε δεν έχει σημασία. Ολες οι απαντήσεις θα δοθούν στο χορτάρι. Και σύντομα μάλιστα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφού η πρόταση

Βασιλειάδη κατέληξε στον κάλαθο

των αχρήστων, ποιος ο λόγος να μειωθούν οι ομάδες σε 16;