Κατακαλόκαιρο, ποιος έχει διάθεση για σοβαρές συζητήσεις και σοβαρό σχολιασμό των θεμάτων; Φαίνεται πως είναι πάρα πολλοί, διαφορετικά πώς εξηγείται μέσα στους θερινούς μήνες να μην αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα των γνωστών ως υπεύθυνων και έγκυρων εφημερίδων; Και επειδή είμαστε ορκισμένοι εδώ στη μικρή μας γωνιά να μην αλλάξουμε ρότα, δεν θα αποτρέψουμε έναν συνδυασμό όπως προέκυψε αυθόρμητα μέσα μας, έστω κι αν θα μπορούσε να αντικατασταθεί με συναφείς συνδυασμούς, παραμένοντας σε όλες τις περιπτώσεις ένας συνδυασμός άκρως εκφραστικός ενός τρομερά δυσάρεστου φαινομένου. Εκφραστικός της νοοτροπίας μιας ολόκληρης κοινωνίας, όπως η ελληνική, που η συνείδηση αυτού του συνδυασμού θα έπρεπε να την έχει κάνει πιο επιφυλακτική ή μάλλον πιο καχύποπτη απέναντι σε φαινόμενα όπως το καταγγελλόμενο. Αντίθετα, όμως, φαίνεται να την έχουν «καλλιεργήσει» με έναν τρόπο ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να «αγοράσει» φαινόμενα αντίστοιχα σε σχέση με αυτό που αμέσως θα περιγράψουμε.

Δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε ιδιαίτερα τη μνήμη των ανθρώπων για να θυμηθούν ποιοι είπαν τις φράσεις «όλοι μαζί τα φάγαμε» ή «ο στρατηγός άνεμος» ή ποιος έκανε το λάθος και είπε το «κόπι πάστε». Δεν είναι ο χρόνος που ξοδεύτηκε ώστε η βαθύτατη ηθική αμετροέπεια τού «όλοι μαζί τα φάγαμε», ο χαρακτηρισμός του ανέμου με έναν τρόπο που μετέφερε σε ένα στοιχείο της φύσης μια ιεραρχία διαβλητή, όπως όλες οι κοινωνικής προέλευσης ιεραρχίες, ή η γλωσσική εκβαρβάρωση του «κόπι πάστε» να πολιτογραφηθούν ως παράμετροι μιας φυσικής διαδοχής λέξεων και εννοιών που όσο κι αν έχουν κακοπάθει σχεδόν νόμιμα υφίστανται. Είναι κυρίως γιατί ανοίγουν δρόμο για ακόμα μεγαλύτερης σημασίας ηθικές αμετροέπειες και γλωσσικές εκβαρβαρώσεις καθώς όσοι τις διατύπωσαν, ακόμη κι αν υπέστησαν προσωρινά μια έντονη κριτική, «χαίρουν άκρας υγείας».

Για να μην πούμε ότι εξαιτίας τους η δημοφιλία τους ανέβηκε στα ύψη. Με αποτέλεσμα να προσβλέπουν σαν να πρόκειται για ένα στάδιον δόξης λαμπρόν όσοι κυοφορούν μια καταστροφή της γλώσσας ως μιας ηθικής οντότητας που δεν μπορεί παρά να τιμωρεί όσους την κακοποιούν, ενώ τώρα φαίνεται να τους επιβραβεύει.