Διπλό φάουλ χρεώνεται από χθες στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς οι τουρίστες βρήκαν την πόρτα της Ακρόπολης –του πρώτου σε προσέλευση μνημείου –να ανοιγοκλείνει, επισήμως, ανάλογα με τις επιταγές του καιρού. Δεν έφτανε που έκλεισε απροειδοποίητα τον μείζονος σημασίας αρχαιολογικό χώρο το μεσημέρι της Κυριακής στις 14.00, χωρίς να ενημερώσει τα σωματεία των ξεναγών και των τουριστικών πρακτόρων, όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» οι ίδιοι, αλλά έστειλε και σχετική ανακοίνωση προς τον Τύπο μισή ώρα μετά το λουκέτο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, χθες, και έπειτα προφανώς από τον σάλο που προκλήθηκε, τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τη δυσαρέσκεια που φέρεται να εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου προς τον πέμπτο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας, η Ακρόπολη έκλεισε και πάλι μεν στις 14.00, όπως είχε ανακοινωθεί από την Κυριακή, αλλά ξανάνοιξε στις 17.00 –«λόγω της ευνοϊκής εξέλιξης του καιρού» –και παρέμεινε ανοικτός ώς τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο. Η ενημέρωση αυτή ήρθε μόλις δώδεκα λεπτά προτού ανοίξουν οι πόρτες και ουδείς ήταν σε θέση να εξηγήσει για ποιον λόγο επετράπη στους επισκέπτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση, μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ενώ ήδη είχαν χαθεί έσοδα τόσο από το εξάωρο κλείσιμο της Κυριακής όσο και από το τρίωρο της Δευτέρας.

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΟΙ. Απογοητευμένοι και σε αρκετές περιπτώσεις δυσαρεστημένοι οι τουρίστες έφταναν ώς την είσοδο της Ακρόπολης για να διαπιστώσουν το απόγευμα της Κυριακής ότι δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τα μνημεία του Ιερού Βράχου. Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι ξεναγοί που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στους πελάτες τους την ξαφνική αυτή απόφαση να κλείσει ο αρχαιολογικός χώρος, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί εξ αυτών (ιδιαιτέρως όσοι συμμετέχουν σε κρουαζιέρες) είχαν προπληρώσει τα εισιτήριά τους. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, διότι η εργατική νομοθεσία επιβάλλει όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο να μεταφέρονται σε κλειστούς, κλιματιζόμενους χώρους. Στην Ακρόπολη δε η θερμοκρασία είναι συνήθως κατά πέντε βαθμούς υψηλότερη και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τουρίστες δεν βρίσκονται υπό σκιάν, αλλά κάτω από τον ήλιο. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μόνο σήμερα είχαμε τρία λιποθυμικά επεισόδια» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι για πολλοστή χρονιά φέτος η Ακρόπολη, η οποία κατά την εκτίμησή του υποδέχεται αυτή την περίοδο περί τους 10.000 επισκέπτες ημερησίως, δεν διαθέτει ασθενοφόρο και τις επείγουσες ανάγκες καλύπτει ένας οπλίτης-γιατρός. «Σαφώς και πρέπει να προστατεύονται οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καύσωνας, ειδικά αν έχει ζήσει κάποιος την Αθήνα του 1987 με τους 1.300 νεκρούς. Ηταν μια βεβιασμένη κίνηση με μεγάλο αντίκτυπο. Δεν μπορεί σε μια εποχή που ενημερωνόμαστε ακόμη και από τις εφαρμογές του κινητού για την πρόβλεψη του καιρού το υπουργείο Πολιτισμού να πληροφορήθηκε ότι θα έχουμε καύσωνα στις 13.30 της Κυριακής» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων Πιπέρας. Με την άποψη αυτή ωστόσο δεν συμφωνούν οι αρχαιοφύλακες που υποστηρίζουν ότι κρατούν τον χώρο ανοιχτό υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και με καταιγίδες, και πως η Ακρόπολη δεν κλείνει παρά μόνο σε περιόδους απεργιακών κινητοποιήσεων. «Εχουμε ευθύνη και για τους εργαζομένους και για τους επισκέπτες» τονίζει ο Γιάννης Μαυρικόπουλος και υποστηρίζει ότι δεν μπορούσαν εκ των προτέρων να γνωρίζουν τις ακριβείς θερμοκρασίες της κάθε ημέρας.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ. Πάνω ή κάτω από το όριο των 38 βαθμών Κελσίου που επιβάλλει το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου το ζήτημα είναι ότι οι επισκέπτες βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς οι ανακοινώσεις έφτασαν από το ΥΠΠΟ την μεν Κυριακή κατόπιν εορτής, τη δε Δευτέρα δέκα λεπτά προτού ξανανοίξει ο χώρος. Πολλοί μάλιστα από τους επισκέπτες της Κυριακής περίμεναν ήδη για περισσότερο από μισή ώρα στην ουρά για να βγάλουν εισιτήριο, όταν τους ανακοινώθηκε ότι οι τελευταίοι εξ αυτών θα έμπαιναν στον αρχαιολογικό χώρο στις 13.30. Και αυτό διότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Πέμπτη και προς το παρόν αφορά αποκλειστικά μεμονωμένους επισκέπτες που θα πληρώσουν το πλήρες αντίτιμο, καθώς όσοι δικαιούνται δωρεάν ή μειωμένο θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ταμείο, δηλαδή δεν θα αποφύγουν την αναμονή στα ταμεία. Την ουρά, η οποία απαιτεί έως και δύο ώρες ορθοστασία κάτω από τον ήλιο, δεν θα αποφύγουν όμως και όσοι ήταν «τυχεροί» και το πρόγραμμά τους δεν προέβλεπε άμεση αναχώρηση από την Αθήνα, οπότε μπορούν να πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους μια άλλη ημέρα. Για να αλλάξουν το εισιτήριό τους –ακόμη κι αν το είχαν εκδώσει μέσω Διαδικτύου –θα πρέπει να περιμένουν στο ταμείο. Οσοι δε παρέμειναν στην πόλη για λίγες ώρες, είτε επειδή είναι επιβαίνοντες κρουαζιερόπλοιου, είτε επειδή το πρόγραμμά τους προβλέπει μετάβαση σε κάποιο νησί, έχασαν τα 20 ευρώ (αν είχαν αγοράσει το μεμονωμένο και κατά συνέπεια οικονομικότερο εισιτήριο) που είχαν πληρώσει.