Στις πύρινες φλόγες της Αττικής «καίγεται» από χθες το πρωί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία κατηγορείται από πολλές πλευρές ότι ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένη, ενώ πολλά βέλη δέχεται και ο κρατικός μηχανισμός που πιάστηκε για μία ακόμη φορά στον ύπνο. Η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από την πρώτη στιγμή ενίσχυσε την εικόνα μιας κυβέρνησης και ενός κράτους που αιφνιδιάστηκαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εδώ και ημέρες σήματα για σημαντική επικινδυνότητα λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών.

Πάνω στα αποκαΐδια και στις στάχτες και με δεδομένη τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε και πάλι την Αττική, η κυβέρνηση φάνηκε, όπως καταγγέλλεται, απροετοίμαστη να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κρίση, θυμίζοντας αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν με άλλες κυβερνήσεις. Και πάλι οι πυρκαγιές υπενθύμισαν την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, την ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

Απέναντι στην κριτική για ολιγωρία και σημαντικές καθυστερήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά από το Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (από όπου αποχώρησε εσπευσμένα χωρίς να βραβευθεί), είχε δηλώσει πως «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν παρά τις αντίξοες συνθήκες», αφήνοντας υπόνοιες «για τις παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά της Αττικής». Ο Πρωθυπουργός όμως ήταν εμφανώς ανενημέρωτος για την έκταση της πύρινης κόλασης στην Αττική.

Ασύμμετρο φαινόμενο. Επιστρέφοντας αργά το βράδυ στην Αθήνα, μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, συνειδητοποιώντας την τραγωδία, έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» και ένα «ασύμμετρο φαινόμενο».

«Είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα (…) Ευτυχώς έχουν κοπάσει οι άνεμοι. Εχουμε δύσκολο έργο να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους. Κάποιοι είναι εγκλωβισμένοι στις παραλίες της Αττικής» υπογράμμισε.

«Συμπολίτες μας βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε και απηύθυνε έκκληση «σε πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο να ξέρουν ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή».

Ελλειψη υποδομών. Η δυσλειτουργία βασικών υποδομών του κράτους είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή οργή, ενώ ακόμα και η ενημέρωση δινόταν με το σταγονόμετρο και χρειάστηκε να περάσουν εννιάμισι ώρες για να υπάρξουν οι πρώτες επίσημες πληροφορίες από την Πυροσβεστική! «Είναι άδικη η κριτική και δεν ωφελεί» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη που σημείωναν πως άμεσα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστική, Ενοπλες Δυνάμεις, περιφέρεια και δήμοι).

Συμπλήρωναν μάλιστα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι –όπου συμμετείχαν σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήταν επίσης παρόντες χθες και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η ΝΔ απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση, αρχικά ο Μάκης Βορίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πάνο Σκουρλέτη και ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη που συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη για να έχει εικόνα για τις πυρκαγιές. Ο πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να θέσουν τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και του ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του αμέσως αν κρίνει ότι μπορούν να συνδράμουν εθελοντές, ενημερώνοντάς τον ότι το σύνολο των εθελοντών του κόμματος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να βοηθήσει στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών.

– Με τον Γιάννη Καπάκη είχε επικοινωνήσει νωρίτερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για να ενημερωθεί και ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή της στα στελέχη όλων των υπηρεσιών που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.

– Το ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και το ζήτημα έθεσε τηλεφωνικά στον Νίκο Τόσκα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος.