Στο Μαξίμου ετοιμάζουν το προεκλογικό καλάθι των παροχών της ΔΕΘ, οι υπουργοί υπόσχονται ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το επόμενο έτος, αλλά όλοι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Μετά το μπλόκο που έβαλε το Βερολίνο στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, χθες ο επικεφαλής του ΕSM έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Για το μέλλον είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του στο Μόναχο.

Ο επικεφαλής του ESM, μάλιστα, δεν αφήνει στην Αθήνα περιθώρια ευελιξίας σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί για να ενεργοποιηθούν από το επόμενο έτος, όπως η αναστολή ή το πάγωμα των περικοπών στις συντάξεις που θέλει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα εκλογικά της σχέδια. Εχοντας στο μυαλό του την κυβερνητική διγλωσσία για τις συντάξεις, προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «τυχόν υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να ανασταλούν».

ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ. Για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε ότι «η Αθήνα θα παραμείνει υπό την εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια». Δηλαδή μέχρι το 2060. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα γνωρίζει πως οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν συνεχώς και θα αξιολογούν τη χώρα όπως και τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα. «Αυτό που είναι σημαντικό για την αγορά είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας να συνεχίσει να έχει στόχο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για να προσθέσει ότι «ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα η ευρωζώνη και ο ESM έχουν δανείσει στην Ελλάδα 189 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από το μισό του δημόσιου χρέους».

ΓΙΑ ΤΟ WAIVER. Εντός της εβδομάδας η Αθήνα περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ για το waiver και το QE, το ΔΝΤ εγκρίνει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ο Αύγουστος φέρνει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ από το γερμανικό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Πιο συγκεκριμένα:

n Την Πέμπτη συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για θέματα νομισματικής πολιτικής. O Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα και ειδικότερα τη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το QE και το waiver, τα οποία έχουν οριστικά χαθεί για τη χώρα. Ο Ντράγκι έχει δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόνο εάν έχει το waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, η διατήρηση του waiver, όπως o ίδιος ανέφερε, δεν δικαιολογείται από το μεταμνημονιακό καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης. Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο μια χαραμάδα διατήρησης του waiver στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης.

Σημείωσε βέβαια ότι η ΕΚΤ θα συντάξει την έκθεσή της αφού θα έχει επικυρωθεί η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας από τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Ωστόσο, η άρση του waiver φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο, καθώς ο κανονισμός της ΕΚΤ δεν επιτρέπει τη διατήρησή του για χώρες εκτός προγράμματος ή για χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν έχουν υψηλή βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους.

n Μία ημέρα μετά, την Παρασκευή 27 Ιουλίου, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην Ουάσιγκτον. Εκεί συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο την έγκριση της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του Κανονισμού του ΔΝΤ. Αν και μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Πίτερ Ντόλμαν έχει ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα του Ταμείου, η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα περιέχει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος αναμένεται ότι θα χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα εγείρονται σοβαρές ενστάσεις.

n Την 1η Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο και στο επίκεντρο θα βρεθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο είχε μπλοκάρει την εκταμίευσή της στο τελευταίο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, θεωρώντας ως μονομερή ενέργεια από την κυβέρνηση τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι το τέλος του έτους. Ο ΕSM έχει ήδη εγκρίνει τη δόση των 15 δισ. ευρώ και όλες οι πλευρές έχουν δεσμευτεί ότι το ποσό θα εκταμιευτεί εγκαίρως, λίγο πριν από τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο.

n Στις 10 Αυγούστου ο οίκος Fitch δημοσιεύει τη δική του έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία. Δεδομένου ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης, δεν αποκλείεται μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο.

n Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το τρίτο Μνημόνιο και από την επόμενη μέρα η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που συνοδεύεται από όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο προβλέπει τριμηνιαίες αποστολές από τους δανειστές και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος έπειτα από απόφαση του Eurogroup. Το νέο πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας έως το 2022 έχει όλα τα μνημονιακά χαρακτηριστικά: αξιολόγηση από το γνωστό κουαρτέτο κάθε τρίμηνο, εκθέσεις συμμόρφωσης, εκταμίευση δόσης 600 εκατ. ευρώ ή ακύρωσή της κάθε εξάμηνο αν η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν ονομάζεται Μνημόνιο, όμως οι δεσμεύσεις δεν είναι νέες και οι δόσεις δεν είναι δανεικά από τον ESM αλλά τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος.