Ο ιδεολογικός κληρονόμος του Αθνάρ νίκησε το δεξί χέρι του Ραχόι. Ο 37χρονος Πάμπλο Κασάδο κέρδισε τη μάχη της ισπανικής Δεξιάς και εξελέγη νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος με 57% των ψήφων έναντι της πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. Πρόκειται για μια στροφή προς πιο συντηρητικές θέσεις: ο Κασάδο μεταξύ άλλων υποστηρίζει την επιστροφή στον νόμο περί αμβλώσεων του 1985, που ήταν πολύ πιο αυστηρός, ζήτησε από τους οπαδούς του να υπερασπιστούν «τις αξίες της ζωής και της οικογένειας χωρίς κόμπλεξ», θέλει να γίνουν πολύ πιο σκληρές οι ποινές εναντίον της ανεξαρτησίας (για την Καταλωνία), δηλώνει αποφασισμένος να αντιταχθεί στον νόμο περί υποβοηθούμενης ευθανασίας που προτίθεται να φέρει στη Βουλή ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Και όλα αυτά, όπως τόνιζε στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας, σημαίνουν ότι «το Λαϊκό Κόμμα επιστρέφει. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό ακόμα μιλώντας για τον εαυτό μας. Πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να μιλάμε για την Ισπανία». Ομως δεν θα είναι εύκολο να κλείσει τις πληγές που έχει ανοίξει στο κόμμα η εξάχρονη διακυβέρνηση Ραχόι.

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στη Μαδρίτη, με στόχο την εκλογή του νέου ηγέτη εκείνου που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο έως τα μέσα του 2020, ο Κασάδο επικράτησε της Σανταμαρία εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250.

«Είμαστε ένα τίμιο κόμμα, δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο» υποσχέθηκε ο Πάμπλο Κασάδο, σε μια αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν το Λαϊκό Κόμμα και οδήγησαν στην πτώση του Μαριάνο Ραχόι.

«Πρέπει να είμαστε στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος» δήλωσε ο Κασάδο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Pais». «Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να έχουμε ηγέτη του κόμματος κάποιον που δεν είναι περήφανος για το παρελθόν του. Εγώ είμαι στη γραμμή του (πρώην πρωθυπουργού) Χοσέ Μαρία Αθνάρ» είπε σήμερα στην ομιλία του προς τους συνέδρους, υπερασπιζόμενος τις συντηρητικές πολιτικές για τη «ζωή και την οικογένεια». Εκανε λόγο για ένα νέο «συμβόλαιο με την Ισπανία», που ενισχύει το Σύνταγμα, και για την ανάγκη «μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα», για την καταπολέμηση της αποσχιστικής δράσης των αυτονομιστών.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, στην ομιλία του στους συνέδρους ο Κασάδο τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου α λα ελληνικά, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών –σε μια Βουλή 400 βουλευτών –προκειμένου να αυξηθεί, όπως είπε, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Οι πολιτικοί αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι ο γεννημένος στην Παλένθια, γιος γιατρών, παίρνει ένα ρίσκο που θα του αποδώσει πολιτικά. Οπως εξηγεί ένας εξ αυτών: «Εάν υποθέσουμε ότι στην ισπανική πολιτική ζωή, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, το 5 είναι το Κέντρο και το 10 η Ακρα Δεξιά, ο μέσος ψηφοφόρος του Λαϊκού Κόμματος είναι στο 7,5 ή το 8. Ο Κασάδο κατάλαβε ότι εάν κινούνταν στο Κέντρο δεν θα έπαιρνε ψήφους, ενώ εάν πήγαινε προς τα άκρα θα κέρδιζε. Ομως το ρίσκο είναι ότι τώρα απευθύνεται σε στελέχη του κόμματός του. Δεν είναι σίγουρο ότι όταν αποταθεί στους ισπανούς ψηφοφόρους θα έχει την ίδια επιτυχία».
Ο Φράνκο και τα βλέμματα στην Ακροδεξιά

«Δεν θα ανεχθώ ναδιαλύσουμε την επαφήμε το παρελθόν μας, με τα πιο βαθιά μας αισθήματα» είπε ο Κασάδο σχετικά με το σχέδιο διάλυσης του μνημείου που υπάρχει για τον πρώηνδικτάτορα Φράνκο. «Δεν θα συμφωνήσω να ξοδευθεί ούτε ένα ευρώ για να ξεθαφτεί ο Φράνκο» πρόσθεσε στοχεύοντας στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.