Ο τίτλος του πρωταθλητή στην εγχώρια σκηνή εξιτάρει, αλλά δεν είναι άνευ προηγουμένου επιτυχία για τον ΠΑΟΚ. Το απωθημένο για τον Δικέφαλο και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα είναι η παρθενική πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό το φθινοπωρινό τελετουργικό με το κούνημα του σεντονιού την ώρα που ακούγεται η μελωδία της ευτυχίας παραμένει ευσεβής πόθος. Ολες οι προηγούμενες απόπειρες (σημειωτέον, η νέα προσπάθεια αρχίζει κόντρα στη Βασιλεία αύριο στις 20.30 στην Τούμπα) είχαν καταληκτικές ημερομηνίες εντός Αυγούστου. Τέσσερις φορές τα τελευταία 14 χρόνια ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να εισέλθει στο κλαμπ των κορυφαίων, αλλά φάνηκε πως αντλούσε εις πίθον Δαναΐδων. Ματαιοπονούσε. Είναι ενδεικτικό πως μόνο μία φορά κατάφερε να περάσει έναν προκριματικό γύρο και να βρεθεί στον προθάλαμο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ (τα πλέι οφ), αλλά και τότε η νίκη ήταν… νομική. Στα χαρτιά απέκλεισε τη Μέταλιστ.

Γενικότερα, σε σύνολο 10 αγώνων σε προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (δίχως να συνυπολογίζεται το Κύπελλο Πρωταθλητριών) ο ΠΑΟΚ έχει απολογισμό πέντε ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Δηλαδή δεν έχει κερδίσει ούτε ένα ματς. Ακόμη και στις περιπτώσεις που γέννησε προσδοκίες με εκτός έδρας ισοπαλία, δεν μπόρεσε –όσο κι αν «κόχλαζε» η Τούμπα στο δεύτερο παιχνίδι –να σταυρώσει την πολυπόθητη νίκη. Σε αυτή δε τη διαδρομή έχει χρεωθεί και μία γκάφα ολκής, την αντικανονική επιστράτευση του Λιάσου Λουκά…

Η διαπόμπευση του 2004

Η γκάφα καταγράφηκε την εποχή των παχιών αγελάδων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τότε που η χώρα μας (σεζόν 2004-05) είχε έξι εκπροσώπους στα κύπελλα Ευρώπης. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν εισέλθει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ μετείχε στον γ’ προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ βρέθηκαν ΑΕΚ, Πανιώνιος και Αιγάλεω.

Ο ΠΑΟΚ εν προκειμένω χρειαζόταν να υπερκεράσει ένα εμπόδιο για να κουνήσει σεντόνι, αφού δεν είχαν καθιερωθεί τότε τα πλέι οφ ως τελευταίος προκριματικός γύρος. Και η Μακάμπι Τελ Αβίβ που βρέθηκε στο διάβα του δεν λογιζόταν ως μεγαθήριο. Παρ’ όλα αυτά στις 10 Αυγούστου 2004 στην Τούμπα οι Ισραηλινοί νίκησαν 1-2 (50′ Γιασεμάκης – 13′ Αντο, 43′ Μεσίκα). Οι όποιες ελπίδες είχε ο ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη να κυνηγήσει την ανατροπή εκτός έδρας εξανεμίστηκαν στο 67′, όταν ο Λιάσος Λουκά αντικατέστησε τον Γιώργο Κούτση. Ο νεοεισελθών Κύπριος κουβαλούσε τιμωρία από την προηγούμενη συμμετοχή του σε διοργάνωση της UEFA ως παίκτης της Νέας Σαλαμίνας και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Οπότε ο αδιάβαστος ΠΑΟΚ έχασε το πρώτο παιχνίδι 0-3 στα χαρτιά και διαπομπεύθηκε.

Στο διαδικαστικό πλέον δεύτερο ματς η Μακάμπι κέρδισε ξανά (1-0 με γκολ του Κοέν στο 8′), παρ’ ότι ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με αριθμητικό μειονέκτημα, λόγω αποβολής στο 67′ του Αμπό –Σιάμ.

Η παρέα του Σουάρες

Το καλοκαίρι του 2010 οι Θοδωρής Ζαγοράκης και Ζήσης Βρύζας απέλυσαν τον (διάδοχο του Φερνάντο Σάντος) Μάριο Μπαρέτα ύστερα από μόλις 23 μέρες συνεργασίας και κλήθηκε να καθοδηγήσει την ομάδα κόντρα στον Αγιαξ ο συντοπίτης τους Παύλος Δερμιτζάκης. Επέστρεψε μάλιστα με σκορ πρόκρισης η ομάδα από την Ολλανδία (1-1 με τον Βλάνταν Ιβιτς να ισοφαρίζει στο 72′ το γκολ του Λουίς Σουάρες), ενώ είχε και το πάνω χέρι μέχρι την ανάπαυλα στον δεύτερο αγώνα (στις 4 Αυγούστου) με το γκολ του Βιεϊρίνια από το 16′. Δέχτηκε όμως τρία τέρματα σε διάστημα οκτώ λεπτών από την παρέα του ανερχόμενου τότε Ουρουγουανού (48′ Σουάρες, 50′ Ντε Γιονγκ, 55′ Λίνγκρεν). Ο Σαλπιγγίδης μείωσε άμεσα (56′), αλλά ο Δικέφαλος αρκέστηκε απλώς να ισοφαρίσει στο φινάλε (3-3), με τον Ιβιτς και να αποκλειστεί εν τέλει με δύο ισοπαλίες.

Η τιμωρία της Μέταλιστ

Το 2013 καταγράφηκε η μοναδική πρόκριση του ΠΑΟΚ σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, όμως το εισιτήριο δεν επικυρώθηκε στο χορτάρι για την ομάδα του Χουμπ Στέφενς. Εντός αγωνιστικού χώρου η Μέταλιστ υπερίσχυσε με συνολικό σκορ 3-1 (νίκησε 2-0 στην Τούμπα με τα γκολ του Ντέβιτς, ενώ το δεύτερο ματς έληξε ισόπαλο 1-1 με σκόρερ τους Μπλάνκο και Νέτσιντ). Οι Ουκρανοί πλήρωσαν την εμπλοκή τους σε υπόθεση στημένων αγώνων που επέσυρε τον αποκλεισμό τους από την UEFA. Ετσι, ο επωφελούμενος Δικέφαλος από το πουθενά βρέθηκε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, δεν πήγε σαν πρόβατο επί σφαγή. Απέσπασε 1-1 στη Γερμανία από τη Σάλκε (32′ Φαρφάν –73′ Στοχ) και εμφανιζόταν έτοιμος να ξορκίσει την κατάρα. Για άλλη μια φορά όμως το πουλάκι της πρόκρισης πέταξε από τη Τούμπα με ήττα 2-3 (53′ Αθανασιάδης, 79′ Κατσουράνης – 43′, 90′ Σαλάι, 67′ Ντράξλερ).

Το déjà vu με Αγιαξ

Το 2016 το φάντασμα του Αγιαξ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Σαν déjà vu. Πάλι σκορ πρόκρισης στην Ολλανδία (1-1 με την γκολάρα του Τζάλμα Κάμπος στο 27′ και το τέρμα του Ντόλμπεργκ στο 58′), αλλά η «λάβα» της Τούμπας δεν αρκούσε ούτε αυτή τη φορά. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Στέφανο Αθανασιάδη στο 4′, όμως ο σέντερ φορ της ομάδας απώλεσε στη συνέχεια καθαρές ευκαιρίες και ο Κλάσεν (45′ πέναλτι, 87′) τιμώρησε τον Δικέφαλο (1-2 στις 3 Αυγούστου). Ο Βλάνταν Ιβιτς βίωσε τον αποκλεισμό από τον Αίαντα και με την ιδιότητα του προπονητή.

Παράδοση 42 ετών και 0-2-6

Δυσμενή παράδοση 42 ετών καλείται να τερματίσει ο ΠΑΟΚ αύριο το βράδυ στην Τούμπα απέναντι στη Βασιλεία. Συνυπολογίζοντας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Δικέφαλος έχει να επιδείξει μόλις μία νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Καταγράφηκε μάλιστα στο πρώτο του ματς προ 42 ετών! Είχε κερδίσει 0-2 την Ομόνοια στην Κύπρο (με σκόρερ Κούδα, Σαράφη) στις 15 Σεπτεμβρίου 1976 και έκτοτε… τζίφος. Ούτε καν ζευγάρωσε τις νίκες του κόντρα στην Ομόνοια, αφού προκρίθηκε στον β’ γύρο με την ισοπαλία 1-1 στην Τούμπα στις 29/9. Στον β’ γύρο του Πρωταθλητριών η ομάδα του Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς συνάντησε τότε την Ντιναμό Κιέβου και ουσιαστικά αποκλείστηκε από το πρώτο ματς με ήττα 4-0. Στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης σκόραρε και ο μετέπειτα προπονητής του ΠΑΟΚ Ολεγκ Μπλαχίν διαμορφώνοντας το τελικό 0-2. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών συμμετείχε ο ΠΑΟΚ και το 1985 (με κόουτς τον Βάλτερ Σκότσικ). Υπέστη όμως δύο ήττες από τη Βερόνα (3-1 εκτός, 1-2 εντός) με δήμιο τον Ελκγιερ, ο οποίος πέτυχε τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της ομάδας του. Συνολικά σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ έχει 6 παρουσίες, 16 αγώνες, επίδοση 1-6-9 και τέρματα 15-30 τέρματα. Στην Τούμπα μάλιστα οι αριθμοί είναι πιο αποκαρδιωτικοί (0-2-6 με τέρματα 8-18).