Οι καρκινοπαθείς που επιλέγουν εναλλακτικές θεραπείες αντί των συμβατικών αντικαρκινικών αγωγών, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εντός επτά ετών, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη επί του θέματος.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.290 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα ή του παχέος εντέρου την περίοδο 2004-2013.

Εξ αυτών, 258 έκαναν χρήση εναλλακτικών σκευασμάτων και 1.032 έκαναν συμβατικές ιατρικές θεραπείες. Μετά από επτά χρόνια, περίπου το 85% των ασθενών που είχαν κάνει ιατρική αγωγή είχαν επιβιώσει, ενώ με τις εναλλακτικές θεραπείες το ποσοστό μειωνόταν στο 70%.

«Το γεγονός ότι οι εναλλακτικές θεραπείες σχετίζονται με μεγαλύτερη άρνηση της χρήσης αποδεδειγμένων αντικαρκινικών θεραπειών αλλά και αυξημένο κίνδυνο θανάτου, θα πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή. Δυστυχώς επικρατεί μεγάλη σύγχυση για τον ρόλο των εναλλακτικών θεραπειών στον καρκίνο. Αν και χρησιμοποιούνται ως ανακουφιστικά μέσα για τη συμπτωματολογία της αντικαρκινικής αγωγής, φαίνεται ότι το κοινό τις θεωρεί ως αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Σκάιλερ Τζόνσον από την Ιατρική Σχολή του Yale.

Εξάλλου από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός εναλλακτικής και παραδοσιακής θεραπείας ούτε ωφελούσε, ούτε επιδείνωνε τα άτομα που έκαναν συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι η άρνηση της υποβολής σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση ήταν που συντελούσε σε πτωχότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Μαίρη Μπιμπή