Το «Mykonos Muse» μάς ταξιδεύει στο μπλε της γαλήνης και της πολυτέλειας

Οι νύχτες στο θρυλικό Remezzo και τις περίφημες για την εποχή 9 Muses, ήταν πραγματικά μαγικές. Ενας ουρανός γεμάτος αστέρια, πάνω από αυτά τα δύο legendary bars, στα οποία διασκέδαζαν προσωπικότητες όπως η Τζούλι Κρίστι, η Σοφία Λόρεν, ο Χένρι Φόντα, ο Γιουλ Μπρίνερ, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Πολ Νιούμαν και τόσοι άλλοι. Δυνατές μουσικές και ένα πολύχρωμο πλήθος πάνω στα μαξιλάρια, στη βεράντα του Remezzo, να απολαμβάνει το ποτό του, κοιτάζοντας τα σκοτεινά νερά της θάλασσας. Λίγο πιο μακριά, στις 9 Μούσες, οι θαμώνες χόρευαν ασταμάτητα μέχρι το πρωί. Το αχνό, πρώτο φως του ήλιου το οποίο αγκάλιαζε στοργικά το μεγάλο λιμάνι της Μυκόνου, έβρισκε τους περισσότερους ξενυχτισμένους, αποκαμωμένους αρκετές φορές, αλλά σίγουρα πανευτυχείς, να πίνουν τον καφέ τους στα μικρά, γραφικά spots. Ο αγαπημένος πελεκάνος έφερνε τις βόλτες του μπροστά από τα καΐκια, τα yachts και τα πλοία που έφθαναν συνέχεια στο πολυσύχναστο ακόμα και εκείνα τα χρόνια (κάποιες δεκαετίες πριν) central port. Κοιτάζω το μπλε κομψό coffee-table book «Mykonos Muse» της Λίζι Μανωλά, από τον παγκοσμίου φήμης εκδοτικό οίκο Assouline. Παλιές και καινούργιες εικόνες «σμίγουν» σε ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίοτης Λίζι Μανωλά

Η συγγραφέας Λίζι Μανωλά στην πολυτελή αυτή έκδοση «Mykonos Muse» περιγράφει τη δική της Μύκονο. Ετσι όπως την έζησε όταν άρχισε να την επισκέπτεται από τα εφηβικά της ακόμα χρόνια. Η Λίζι έγραψε τα κείμενα γύρω από την «παλιά» και τη «νέα» Μύκονο έχοντας παγιδεύσει την εκπληκτική, άγρια ομορφιά αυτού του amazing island μέσα από φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια, αλλά και αυτές άλλων γνωστών επαγγελματιών. Η Λίζι Μανωλά είναι φωτογράφος, η οποία έχει ταξιδέψει για περισσότερα από 10 χρόνια σε πολλές χώρες του πλανήτη, με σκοπό να παρουσιάσει την τοπική κουλτούρα, τη θρησκεία, τις συνήθειες, τον πολιτισμό και την αυθεντικότητα περιοχών που βγάζουν προς τα έξω αυτό το διαφορετικό και ιδιαίτερο. Ολα αυτά που θα ήθελε να «εξερευνήσει» κανείς.

Η Λίζι έχει παρουσιάσει τη δουλειά της μέσα από μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Assouline έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας. Στον Αριστοτέλη Ωνάση και το μοναδικό του lifestyle από τον Σκορπιό και το Κάπρι, μέχρι το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τις Μπαχάμες, «αφιερώθηκε» ένας ολόκληρος πολυτελής τόμος. Η Λίζι Μανωλά θα παρουσιάσει, όπως είναι φυσικό, πολύ σύντομα το βιβλίο της στη Μύκονο.

Ματογιάννια, Ηρώδειο και καλοκαιρινές σκηνές

Το «Σπίτι των Δελφινιών» (House of the Dolphins) πάνω σε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό στη Δήλο, με τη σφραγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Η Μύκονος, γοητευτική, μοναδική, έτσι όπως την «έκλεισε» στον φακό του ο διάσημος φωτογράφος της δεκαετίας του ’50 Robert McCabe. Τα δρομάκια που κάποτε φιλοξενούσαν σχεδόν αποκλειστικά τα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης έχουν δώσει τη θέση τους σε πολυτελείς boutiques, με φημισμένα fashion brands, άλλα με δημιουργίες γνωστών ελλήνων σχεδιαστών, κορυφαία κοσμηματοπωλεία και ενδιαφέρουσες αίθουσες τέχνης. Η γκαλερί Kapopoulos στο κεντρικό Ματογιάννι παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια σειρά νέων έργων του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη της street art Mr Brainwash. Το έργο του στηρίζεται στην ιδέα ότι στην τέχνη οτιδήποτε είναι δυνατό να συμβεί. Επιστροφή στην Αθήνα. Το Ηρώδειο ήταν κατάμεστο με αφορμή την εμφάνιση του χαρισματικού βιολονίστα Νάιτζελ Κένεντι. Ασφυκτικά γεμάτο και το θέατρο Λαμπέτη για την παράσταση «Πανικός στο υπουργείο».