Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Δεν είναι μόνον πως διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Είναι και τα καυτά θέματα που συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο ηγετών. Με πολύ καυτά προφανώς αυτά των οκτώ τούρκων αξιωματικών και των δύο φυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών. Να σας πω όμως πως έμαθα ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε μια φάση της συζήτησης επιχειρήθηκε και από τις δύο πλευρές το κλίμα να χαλαρώσει και η κουβέντα να πάει σε πιο ασφαλείς περιοχές –να το πω έτσι. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο τούρκος πρόεδρος είπε στον έλληνα Πρωθυπουργό πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις τούρκων επενδυτών που φαίνεται να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ενώ είπε πως βλέπει επίσης με ενδιαφέρον και την αυξημένη κίνηση στις ελληνικές μαρίνες των εύπορων συμπατριωτών του.

Ούτε το σύστημα δεν θέλει τον Κλεισθένη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών φορέων της χώρας τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος για πάνω από δώδεκα ώρες κάθισε στα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής και παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των υπουργών, των αρχηγών των κομμάτων και των βουλευτών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου υπήρξε μια μικρή αναστάτωση, καθώς για λίγα λεπτά το σύστημα μπλόκαρε. Ο Αγοραστός άδραξε την ευκαιρία και σε τετ α τετ που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη του είπε χαρακτηριστικά «υπουργέ τον Κλεισθένη ούτε το σύστημα ψηφοφορίας δεν τον θέλει».

«Θα μιλήσω με τον Κυριάκο»

Προβληματισμένοι ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και στο Υπόλοιπο Αττικής σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το σπάσιμο των συγκεκριμένων περιφερειών. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ερωτώμενος για το ποια περιφέρεια θα επιλέξει να πολιτευτεί τόνισε «θα μιλήσω με τον Κυριάκο και θα αποφασίσουμε από κοινού. Ολα είναι ανοικτά». Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Μικροπολιτικός», ο πρόεδρος της ΝΔ (που εκλέγεται χωρίς σταυρό) έχει επιλέξει τoν Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας για τη δική του έδρα, ενώ για τον Χατζηδάκη οι πιθανότητες δείχνουν τον Βόρειο Τομέα. Αν εκεί καταλήξει και ο Αδωνις Γεωργιάδης, η μάχη των γαλάζιων αντιπροέδρων θα έχει συνέχεια.

Λεβέντης σε κίνηση

Μίλησα με τον πρόεδρο Βασίλη Λεβέντη για να κόψω κίνηση και στα της Ενωσης Κεντρώων μετά και την προσχώρηση του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιώργου Κατσιαντώνη στη ΝΔ. Ο πρόεδρος μου φάνηκε ψύχραιμος, δεν σχολίασε καθόλου την κίνηση του πρώην βουλευτή του, τον αποκάλεσε «παρελθόν», ενώ εξέφρασε και μια πικρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε υποδοχέας του βουλευτή Λάρισας, αφού, όπως μου είπε, ο τελευταίος είχε εκλεγεί με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε άλλα νέα, ο Λεβέντης δεν βλέπει εκλογές άμεσα, βλέπει εξαέρωση Καμμένου, ενώ με διαβεβαιώνουν πως η Ενωση Κεντρώων τσιμπάει ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της στάσης της για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο Σκοπιανό, λοιπόν, θα επενδύσει μέχρι τέλους.

Πτήση για Ικαρία

Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού, τώρα, πήρε το όπλο του. Για την ακρίβεια, έκανε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση στη Βουλή και προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Υγείας και Ναυτιλίας, ζητώντας να μάθει με λεπτομέρειες πόσες πτήσεις με τα εναέρια μέσα παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης έχουν γίνει προς… Ικαρία από το 2015 και μετά και για ποιον ακριβώς λόγο. Να θυμίσω ότι τα μέσα που διαθέτει η χώρα χρησιμοποιούνται για εντοπισμό και διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα, ιπτάμενων πληρωμάτων και επιβατών έπειτα από αεροπορικό δυστύχημα, καθώς και για αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών ή αερομεταφορές μοσχευμάτων σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των Σούπερ Πούμα και άλλων στρατιωτικών ελικοπτέρων, καθώς και των C-130 είναι φυσικά μεγάλο και κάθε πτήση θα έπρεπε να αιτιολογείται. Κοινώς: γιατί γίνεται.

Για αυτό ο Αμυράς ρωτάει πόσες έχουν γίνει από και προς την Ικαρία, πόσες ήταν νυχτερινές, πόσες ήταν με σκοπό αεροδιακομιδές – προφανώς γιατί κάτι άλλο έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

«Στη νέα περίοδο για την Ελλάδα, τον βασικό ρόλο του διευθυντή ορχήστρας στην άσκηση της μεταμνημονιακής εποπτείας σύμφωνα με τους κανόνες τον έχει η Κομισιόν, όχι το Eurogroup. Δεν υπάρχει η τρόικα, δεν υπάρχουν δόσεις, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα». Δημήτρης Παπαδημούλης

Τον διευθυντή ορχήστρας τον ξέρουμε. Δεν ξέρουμε ποιος θα κάθεται στο ταμείο