Αν κάνει κανείς μια βόλτα από τα βιβλιοπωλεία, θα διαπιστώσει πως ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού –και φυσικά όχι μόνο –δεν μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά βιβλίων. Υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για την επιβίωση. Αρα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το βιβλίο να γίνει ξανά ένα από τα πρωταρχικά συστατικά της (πνευματικής) διατροφής του πολίτη. Αλλά ας μη βαυκαλιζόμαστε. Χωρίς δομές που θα επανδρωθούν από ικανούς ανθρώπους με όρεξη, θα έχουμε πάντοτε ικανές μα σποραδικές προσπάθειες και τίποτα παραπάνω. Σκοπός είναι το άνοιγμα της αναγνωστικής βάσης προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι –έστω λίγοι –που γνωρίζουν το κόλπο του πολιτισμού και τι αυτό μπορεί να προσφέρει.

Πάντως η εγχώρια παραγωγή, όπως βλέπουμε παρακάτω, έχει απ’ όλα: ιστορικά δράματα, ερωτικές εποποιίες, σύγχρονα θέματα, πειραματικές εκφράσεις, αναζητήσεις εκφραστικές. Ας διαλέξουμε άφοβα μεταξύ των γνωστών συγγραφέων αλλά και των νέων που έρχονται με φόρα. Με μια πρώτη ματιά, αυτό που ονομάζουμε μνήμη φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους συγγραφείς μας αυτή την περίοδο.

Αλέξης Πανσέληνος

Ελαφρά ελληνικά τραγούδια

Eκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 328,

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ενας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μας σήμερα, με το τελευταίο του μυθιστόρημα ανατέμνει τον βίο και την πολιτεία της μεταπολεμικής Αθήνας, έχοντας ως κύριο ιστορικό πλαίσιο τη δεκαετία του ’50. Ο πόλεμος της Κορέας, με τη συνοδεία των ελαφρών ελληνικών τραγουδιών –που μοιάζουν σαν επικεφαλίδες επικαίρων -, προσδίδει έναν ειρωνικό τόνο στα πεπραγμένα. Προσωπικές ιστορίες που έρχονται από την Κατοχή, πολιτικές επιδιώξεις, νύξεις για μια Ελλάδα που θέλει να αλλάξει αλλά παραμένει καθηλωμένη. Ενα μυθιστόρημα που δεν χαρίζεται.

Θωμάς Κοροβίνης

Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν

Εκδ. Αγρα, 2018, σελ. 328

Τιμή: 18 ευρώ

Ενας από τους τελευταίους βάρδους της λαϊκής ψυχής της βορειοελλαδίτικης παράδοσης και των γραμμάτων επιστρέφει μ’ ένα ερωτικό παρανάλωμα μεταξύ ενός τουρκαλβανού μάγκα και μιας ισπανοεβραίας τραγουδίστριας. Και αυτό την εποχή της μεγάλης πυρκαγιάς που σημάδεψε τη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο του 2017. Ο συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο καταδιωκόμενων εραστών, επανασυστήνει την κοινωνική τοιχογραφία των λαϊκών τάξεων, τον πλουραλισμό των ταυτοτήτων της πόλης ανάμεσα σε Ελληνες, Εβραίους και μουσουλμάνους, όπως και τους τεκέδες, τα μοναστήρια, τα μπορντέλα, τις πιάτσες των κοινοτήτων που κινούνταν μεταξύ αλληλεπίδρασης και αυτονομίας. Ενας πόθος αντάρτης σε μια πόλη που άλλαζε ραγδαία χωρίς πυξίδα.

Αμάντα Μιχαλοπούλου

Μπαρόκ

Εκδ. Καστανιώτη, 2018, σελ. 352

Τιμή: 18 ευρώ

Πολυπρισματικό αφήγημα που αποτυπώνει, μέσω της μνήμης, τις αντανακλάσεις μιας ζωής κανονικής και ταυτόχρονα μυθιστορηματικής. Αυτοβιογραφικές ανταύγειες στην περιπέτεια ενός αναπάντεχου ταξιδιού, της εμπειρίας που δεν έχει σχήμα αν δεν της δώσεις. Η επιστροφή της Αμάντας Μιχαλοπούλου στη μυθοπλασία συνοδεύεται από την επινόηση ενός νέου όρου με οντολογικές διαστάσεις, της «ανηλικίωσης». Η ηρωιδα αντί να μεγαλώνει μικραίνει, επιστρέφει στη μήτρα. Ενα μυθιστόρημα αναπάντεχο που εκπλήσσει ευχάριστα.

Χρήστος Α. Χωμενίδης

Ο φοίνικας

Εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 493

Τιμή: 20 ευρώ

Ενα πανοραμικό πλάνο της διαμόρφωσης της ελληνικής ταυτότητας μέσα από επιδραστικά πρόσωπα του πνεύματος και της πολιτικής που ενέπνευσαν με τις πράξεις τους όχι μόνο τη χώρα, αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα. Το μυθιστόρημα που καλύπτει σχεδόν σαράντα χρόνια ελληνικής ιστορίας έχει ως άξονα τον σφοδρό έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Αγγελου Σικελιανού δίχως να βασίζεται στα αληθινά γεγονότα. Ο έρωτας, ο θάνατος και τα γλιστρήματα της ενδιάμεσης ζωής αποτελούν τις πηγές αφήγησης του Χωμενίδη.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες

Εκδ. Κίχλη, 2018, σελ. 144

Τιμή: 11 ευρώ

Προϊόν αφύπνισης της μνήμης για τον γενέθλιο τόπο της Ηλείας είναι αυτή η νοσταλγική συλλογή διηγημάτων του εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Κανελλόπουλου. Είναι μια επαναφορά ενός κόσμου που ενώ μεγάλο μέρος του έχει χαθεί από το ορατό πεδίο, παραμένει ζωντανός στις λέξεις, στις χειρονομίες, στους ήχους και στις εικόνες που περιέχουν τον συγγραφέα και την ομορφιά μιας ολόκληρης εποχής. Ενα βιβλίο που αποτελεί μια δυνατή αλλοτινή φωνή μέσα σε έναν σύγχρονο κόσμο.

Χρήστος Χρυσόπουλος

Η γη του θυμού

Εκδ. Νεφέλη, 2018, σελ. 64

Τιμή: 9 ευρώ

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε παντού γύρω μας πρόσωπα θυμωμένα. Μια βουβή πλέον οργή θεριεύει μέσα μας. Από πού προέρχεται; Ποιες είναι οι διαδρομές της και πού εκβάλλει; Ο πολυπράγμων συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του δίνει ζωή εκεί όπου δημιουργούνται γεγονότα. Το οξυδερκές βλέμμα του Χρυσόπουλου καταγράφει σκηνές καθημερινής τρέλας, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, την περιφρόνηση, το διάχυτο μίσος κατά του άλλου. Μια αδιάλλακτη οργή που ξεδιπλώνεται και αιχμαλωτίζει.

Ρούλα Γεωργακοπούλου

Δέντρα, πολλά δέντρα

Εκδ. Πόλις, 2018, σελ. 75

Τιμή: 10 ευρώ

Από τις σπάνιες φορές που η προσωπική εξομολόγηση συνοδεύεται και από αφηγηματική δεινότητα. Η πρώτη αμιγώς πεζογραφική προσπάθεια της Ρούλας Γεωργακοπούλου είναι το ύστατο νεύμα, ο αποχαιρετισμός της κόρης στη μητέρα. Ενα περίτεχνο και βαθιά συγκινητικό οδοιπορικό, με έντονο το στοιχείο του μαύρου χιούμορ και της πανταχού παρούσας φαντασίας, στις αντανακλάσεις μιας εκφυλιστικής ασθένειας. Η συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο της μητέρας, αλλά στη δυνατότητα του να υπάρχουμε και να ονειρευόμαστε παθιασμένα.

Μάκης Μαλαφέκας

Δε λες κουβέντα

Εκδ. Μελάνι, 2018, σελ. 266

Τιμή: 16 ευρώ

Ενα φρέσκο ελληνικό μυθιστόρημα που προκύπτει από τον στροβιλισμό της εποχής. Κεντρικός ήρωας ένας συγγραφέας που παγιδεύεται στην Αθήνα του καύσωνα και των Μνημονίων. Μια πόλη που αλλάζει δίχως να ξέρει το γιατί.Με την Airbnb κουλτούρα να εξαπλώνεται ραγδαία, τους χώρους σύγχρονης τέχνης να κομπάζουν, τους παρανοϊκούς ταξιτζήδες και τους κορδωμένους χάκερ. Φόνοι και απαγωγές συμπληρώνουν το κάδρο ενός κλεμμένου σπάνιου πίνακα, που ίσως είναι το αμάλγαμα της καθημερινής μας τρέλας.

Δήμητρα Κολλιάκου

Αλφαβητάρι εντόμων

Εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 412

Τιμή: 16,60 ευρώ

Καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού βασιλείου. Με τα έντομα συνυπάρχουμε από την αρχή του κόσμου.

Μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Κάφκα, ο Ναμπόκοφ, ο Γκόλντινγκ έχουν «κλέψει» λίγο από τα φτερά τους. Η Δήμητρα Κολλιάκου εδώ, στο πιο απαιτητικό έργο της μέχρι σήμερα, συνδέει 24 γράμματα με έντομα, από τα οποία ξεπηδούν ανθρώπινα πάθη. Ανθρωπομορφισμός και ανιμισμός του οικείου-ανοίκειου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Μέσα τους αντικατοπτρίζονται οι ζωές μας. Μικρόκοσμοι που διασταυρώνονται φυγόκεντρα σ’ ένα Ολον.

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Ο Ελληνας ασθενής

Εκδ. Καστανιώτη, 2018, σελ. 176

Τιμή: 10 ευρώ

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου. Ενα ταξίδι στα μύχια της τρέλας αλλά και της εγκατάλειψης. Του πόθου της ανακάλυψης και της ακόρεστης όρεξης για κτητικότητα. Η μυθοπλασία να ανακατεύει τα χαρτιά της Ιστορίας. Η τυχαία ανακάλυψη της Αφροδίτης της Μήλου και μια περίεργη αυτοκτονία πολλά χρόνια μετά. Τι συνδέει τις δύο αφηγήσεις; Μπορεί η ζωή να ξεγελάσει τον θάνατο; Το πεντάμορφο άγαλμα γίνεται η αφορμή για μια υπαρξιακή μέθεξη μέσα στον χρόνο.

Γιάννης Ατζακάς

Η σπηλιά

Εκδ. Αγρα, 2018, σελ. 152

Τιμή: 13 ευρώ

Μια από τις πλέον αξιόλογες φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας μας, ο Γιάννης Ατζακάς από τη Θάσο, επιστρέφει με ένα μικρό μυθιστόρημα που κρύβει εντός του την τρισεύγενη βάσανο της πνευματικής δημιουργίας. Ηρωάς του ένας σύγχρονος ασκητής που, αν και πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, φτάνει σε μια μικρή μεθοριακή πολιτεία. Μεσούσης της μεταπολιτευτικής ευεξίας. Εκεί, σε μια λιτή κάμαρη, θα αρχίσει να γράφει για τις στοιχειωμένες ψυχές που έφυγαν από κοντά του. Με περίτεχνη γλώσσα και συναίσθημα.

Τάσος Καλούτσας

Υπό το κράτος του τρόμου

Εκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 256

Τιμή: 12 ευρώ

Στην καινούργια του συλλογή διηγημάτων ο Τάσος Καλούτσας πραγματοποιεί μια κάθετη τομή στην κρισιακή καθημερινότητα γύρω μας. Στο σπίτι, στη γειτονιά, στην ύπαιθρο. Ονειρα πατημένα, διχασμοί εσωτερικοί, εκκλήσεις για βοήθεια, άνθρωποι που αξίζουν κάτι άλλο. Χαρακτήρες απτοί που στροβιλίζονται στο ξεχαρβάλωμα της αστάθειας. Ψάχνουν έναν συνεκτικό δεσμό. Ενα ορατό σημάδι που θα τους αποτρέψει από την εξαχρείωση. Ο λόγος του συγγραφέα είναι απλός και κατανοητός. Τόσο όσο χρειάζεται για να πλαγιοκοπήσει τη βραχυκυκλωμένη μας αλήθεια.

Μιχάλης Μοδινός

Το πλέγμα

Εκδ. Καστανιώτη, 2018, σελ. 240

Τιμή: 16 ευρώ

Εδώ έχουμε μια σπονδυλωτή ιστορία με είκοσι κεφάλαια-μονολόγους. Το κάθε κεφάλαιο έχει άλλον κάθε φορά πρωταγωνιστή-αφηγητή που αφηγείται μια ιστορία. Οι ιστορίες αυτές είναι αυτόνομες, αλλά όχι εντελώς, αφού τα πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους, είναι συγγενείς, φίλοι, εραστές, μετέχουν στα επιμέρους κεφάλαια άλλοτε ως αφηγητές και άλλοτε ως δευτεραγωνιστές, υφαίνουν, με άλλα λόγια, ένα «πλέγμα» ιστοριών. Ο Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας του «Μεγάλου Αμπάι», αποφασίζει στο όγδοο αυτό μυθιστόρημά του να αφήσει τα μακρινά γεωγραφικά πλάτη και τα μεγάλα θέματα της ανθρώπινης ιστορίας και να εστιάσει στον μικρόκοσμο της ανθρώπινης κωμωδίας, στην καθημερινότητα, στις μικρές αγωνίες, στους έρωτες, στις προδοσίες, στις φαντασιώσεις, στις απογοητεύσεις και στις ελπίδες του μέσου ανθρώπου.

Αγης Πετάλας

Εις την ψυχήν ελπίδα

Εκδ. Εστία, 2018, σελ. 572

Τιμή: 19 ευρώ

Στην τριετία της αναταραχής 1917-1920, ο Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Ελλάδας, μοντερνιστής και φανατικός των μηχανών, γνωρίζεται μ’ έναν ιταλό φουτουριστή. Αυτή η παράξενη φιλία εν μέσω Εθνικού Διχασμού και Οκτωβριανής Επανάστασης είναι ο κινητήριος μοχλός μιας ανήκουστης περιπέτειας που ξεκινάει από την πολιτική και φτάνει έως και την πορνογραφία. Ενα τριγωνικό παίγνιο τέχνης, εξουσίας και επανάστασης που αποδίδεται ικανά από πλευράς συγγραφέα. Οι βαθιές ανατροπές της Ιστορίας που έρχονται μέσα από αμφίσημους ήρωες.

Μαριαλένα Σεμιτέκολου

Οι Κυριακές, το καλοκαίρι

Εκδ. Ικαρος, 2018, σελ. 100

Τιμή: 12 ευρώ

Τι συμβαίνει όταν η φαντασία αφήνεται αχαλίνωτη να αναστηλώσει νέους κόσμους μέσα από τους ήδη υπαρκτούς; Τότε έχουμε μια ηρωίδα που μένει στο σπίτι της την Κυριακή, τη Μαρίνα. Ενα ευρηματικό μυθιστόρημα που αφήνεται να μιλήσει μέσα από απρόβλεπτες σκέψεις. Από ένα δωμάτιο από το οποίο ανοίγεται ο κόσμος όλος. Μαρκαρισμένες από την απώλεια ψυχές που δένουν μέσα από μια ελκυστική αφήγηση σ’ ένα γαϊτανάκι αισθήσεων, με την πόλη απέξω να αλυχτά για έναν ακόμη γύρο όμορφων παραισθήσεων.

Σωφρόνης Σωφρονίου

Αργός σίδηρος

Εκδ. Αντίποδες, 2018, σελ. 340

Τιμή: 12 ευρώ

Ενας ταξιδευτής του κόσμου, ο Σωφρόνης Σωφρονίου, από τη νέα γενιά κύπριων συγγραφέων, μας μεταφέρει σ’ ένα διανοητικό παιχνίδι ανασχηματισμού λέξεων και εικόνων. Θραύσματα συνειρμικών χειρονομιών σκηνοθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παρασύρουν τον αναγνώστη στον ίλιγγο της βιωματικής μνήμης που κατασκευάζεται αναλόγως. Ενας παράξενος σκακιστής πεθαίνει στη Νέα Υόρκη και μεταφέρεται σ’ έναν ενδιάμεσο χώρο ενύπνιων ψυχών, όπου τα γεγονότα της ζωής του γίνονται το υλικό της μεταμόρφωσής του.

Δημήτρης Καρακίτσος

Ιστορίες του Βαρθολομαίου Ολίβιε

Εκδ. Ποταμός, 2018, σελ. 190

Τιμή: 14 ευρώ

Στη νέα του προσπάθεια ο ταλαντούχος συγγραφέας συνδέει με αξιοσημείωτο τρόπο τη ρεαλιστική σκέψη με τις φυγόκεντρες δυνάμεις του παραλόγου. Ενα χορταστικό σε ιδέες και στυλ βιβλίο, που εξαίρει την ικανότητα της γραφής να επινοεί ή και να διαγράφει νοηματικά πεδία. Με αφετηρία την Κέρκυρα ο Βαρθολομαίος Ολίβιε αλλάζει υπόσταση από διήγημα σε διήγημα και φέρνει επί σκηνής ένα ετερώνυμο πλήθος: Πολιτικοί, συγγραφείς, επιστήμονες, μουσικοί κ.ά. στήνουν έναν ξέφρενο χορό μεταμορφώσεων και απίθανων ιστοριών.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Σπουδή στο κίτρινο

Εκδ. Το Ροδακιό, 2018, σελ. 240

Τιμή: 15 ευρώ

Ο συγγραφέας και φιλόλογος από τον Πειραιά Δημήτρης Χριστόπουλος κατασκευάζει μερικά από τα πλέον αξιοπρόσεκτα διηγήματα της χρονιάς. Ιστορίες για ανθρώπους στραπατσαρισμένους μα αποφασισμένους να επιβιώσουν στην εποχή της πληβειοποίησης. Η συλλογή επικεντρώνεται στην ενδόρρηξη ανάμεσα στις παλιές μας βεβαιότητες και στον καινούργιο κόσμο που αναδύεται και είναι πολλαπλών ταχυτήτων. Το κίτρινο χρώμα του ζωοποιού ήλιου προσφέρει από το κίτρινο υποβρύχιο των Μπιτλς έως και τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκονγκ ένα παράθυρο ελπίδας.

Βίκυ Κοσμοπούλου

Το τσόφλι

Εκδ. Κέδρος, 2018, σελ. 128,

Τιμή: 11 ευρώ

Μια ικανοποιητική προσπάθεια από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα. Δώδεκα ζεύγη πεζών εισχωρούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σκιαγραφούν τις συμπεριφορές τους έτσι ώστε να αποκτήσουν διάθεση και μέλλον, όσο τεμαχισμένες και αν είναι στην πραγματικότητα. Με μια θαρρετή αυθαιρεσία η συγγραφέας αναδιατάσσει τον χρόνο και τα περιστατικά που προστιθέμενα το ένα πάνω στο άλλο φτιάχνουν το πορτρέτο μας. Αραγε μπορούμε να εντοπίσουμε εάν τελικά το Σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας ή απλώς προσπαθεί να βάλει τάξη στον εαυτό του;

Σπύρος Σίγμα

Η Ανοιξη του Ερνέστο Φαντάζια

Εκδ. Σμίλη, 2018, σελ. 336

Τιμή: 13,70 ευρώ

Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν επίμονο μυθιστοριογράφο που χρειάζεται να σκύψουμε περισσότερο πάνω από το έργο του. Οι ιστορίες του διαθέτουν έναν ασίγαστο ρομαντισμό έτσι όπως ο ποιητικός λόγος σημαδεύει τον εσωτερικό υπερρεαλιστικό χάρτη της φαντασίας. Κεντρικός ήρωας εδώ είναι ένας συγγραφέας, ο Ερνέστο Φαντάζια, που χάνει ολοσχερώς την έμπνευσή του. Τότε ξεκινά ένα παράτολμο οδοιπορικό μέσα στους κόλπους των χαμένων «σελίδων» του. Που δεν είναι άλλες από τις ορέξεις της ζωής. Μαγευτικό.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Λεωφορείο: 19 στάσεις

Εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 246

Τιμή: 13,50 ευρώ

Του Σαλονικού το τάμα είναι ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Καθώς και της λογοτεχνίας το θάμα. Σε κάθε βιβλίο του ρίχνει και από μια ισχυρή δόση αυτοβιογραφίας. Μόνο που εδώ μπαίνει στη θέση του οδηγού στο δικό του σαββοπουλικό φορτηγό, που μοιάζει περισσότερο με φροϊδικό μάτζικ μπας, και σε δεκαεννιά κεφάλαια-στάσεις βάλει μια άνω τελεία στη ζωή του εξιστορώντας καίρια περιστατικά. Πρόσωπα, διαθέσεις, χρόνοι, λέξεις ξεκαπίστρωτες και υποκειμενικές αξίες κόβουν εισιτήριο σε αυτό το ταξίδι χωρίς τέλος.

Ευγενία Φακίνου

Νυχτερινή ακρόαση

Εκδ. Καστανιώτη, 2018,σελ. 208

Τιμή: 16 ευρώ

Της νύχτας οι ιστορίες σμίγουν το φευγιό με την επιθυμία. Μέσα από μια ραδιοφωνική μεταμεσονύκτια εκπομπή δυο πρώην εραστές προσπαθούν να γνωρίσουν τη ζωή που δεν έζησαν. Η νεαρή Ελένη από τα δεσμά της επαρχίας στη μικροαστική Αθήνα. Η ζωή της, ένας καταναγκασμός. Ο έρωτας γλιστρά από τα χέρια της κυνηγημένος. Η Ευγενία Φακίνου στρέφει το βλέμμα της στο σημείο που η ευκαιρία έχει χαθεί. Ομως μπορεί τα ζάρια να ριχτούν και μια δεύτερη φορά.

Γιάννης Καλπούζος

Γινάτι

Ο σοφός της λίμνης

Εκδ. Ψυχογιός, 2018, σελ. 576

Τιμή: 19 ευρώ

Μια βουτιά σε άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας πραγματοποιεί ο Γιάννης Καλπούζος. Θέτει την ιστορία του στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων το 1917, της απόπειρας δημιουργίας βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο, φτάνοντας μέχρι τη μικρασιατική εκστρατεία και τον διχασμό ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς. Πρωταγωνιστούν χαρακτήρες που περιδινίζονται μέσα σε ανομολόγητα εγκλήματα, στη σύγκρουση θρησκειών, όπως και στη δύσκολη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Ενα επικό ταξίδι για ό,τι μπορεί να ερμηνευτεί ως το γινάτι του Ελληνα.

Αλέξανδρος Ισαρης

Ονειρολόγιο

Εκδ. Στερέωμα, 2018, σελ. 136

Τιμή: 12 ευρώ

Τα όνειρα του διακεκριμένου λογοτέχνη όπως και τα ποιήματά του, που ενέχουν τις αγωνίες του καλλιτέχνη διαχρονικά, διαποτίζονται από την αύρα του αισθητισμού. Ο παρών τόμος περιέχει καταγραφές ονείρων από το 1981 μέχρι και σήμερα. Μικρά πεζά, σαράντα επτά στον αριθμό, με ρεαλιστικό στυλ και αμεσότητα μοναδική, παραδίδουν στον αναγνώστη την προσωπική περιπέτεια του συγγραφέα σε όλες τις μορφές της. Από τη Θεσσαλονίκη έως και τη Μονεμβασιά, ο Ισαρης μας φέρνει κοντά στην αγωνία της ψυχής.

Μαρία Γαβαλά

Κόκκινος σταυρός

Εκδ. Πόλις, 2018, σελ. 480

Τιμή: 16 ευρώ

Η έμπειρη συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας μέσα από τις επιδράσεις και τις εναλλαγές της δημοκρατίας με τον ολοκληρωτισμό στην Ευρώπη του χθες και του σήμερα. Ενας κόσμος που ακρωτηριάζεται με τη θέλησή του. Ηρωίδα του βιβλίου είναι μια ελληνογερμανίδα φοιτήτρια που θέμα της μεταπτυχιακής της εργασίας είναι η επίδραση της τέχνης πάνω στους ψυχασθενείς. Ενα βιβλίο με εγκάρσια γραφή, πολύπτυχο, που διατρέχει, μέσα από τον μίτο της προσωπικής αναζήτησης, τη σκοτεινή μας πλευρά.

Ειρήνη Σταματοπούλου

Ψιλή κυριότητα

Εκδ. Απόπειρα, 2018, σελ. 241

Τιμή: 14 ευρώ

Η τελευταία μυθοπλαστική προσπάθεια της Ειρήνης Σταματοπούλου είναι και η πιο απαιτητική. Ενα ερωτικό γαϊτανάκι γεμάτο γρίφους. Πρόσωπα που αλλάζουν ρόλους, μετακινούν ζωές, ξαναφτιάχνουν της ύπαρξης το ζυμάρι. Η συγγραφέας διαπραγματεύεται ή μάλλον ερίζει πάνω στα ζητήματα της φθοράς και των εκδοχών του εαυτού μας, κάνοντας προσπάθεια να διαρρήξει τα κυρίαρχα κλισέ. Στο τέλος παραμονεύει η τραγωδία, εκτός εάν μετατραπεί σε θαύμα. Ακροβατική γραφή, με αξιοπρόσεκτα σημεία, γιατί ο έρωτας μας διαφεύγει ακόμη.