Οσο μεγαλώνει ένα παιδί, οι γονείς αρχίζουν να αναζητούν μορφές άσκησης και εκγύμνασης που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής. Συνήθως οι επιλογές τους στρέφονται προς το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για τα αγόρια, ενώ για τα κορίτσια στο βόλεϊ και τη ρυθμική γυμναστική.

Κι ενώ όλες αυτές οι μορφές άσκησης είναι σε κάθε περίπτωση ωφέλιμες, υπάρχει και η κολύμβηση που δεν περνάει τόσο εύκολα από το μυαλό των γονιών.

Οι περισσότεροι γονείς συνδυάζουν την κολύμβηση με το καλοκαίρι, ενώ πρόκειται για μια άσκηση που μπορεί να μπει στην καθημερινότητα ενός παιδιού όλο το χρόνο.

Πώς ωφελεί το κολύμπι ένα παιδί;

Τα μικρά παιδιά βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους και τότε ξεκινούν να χτίζονται τα γερά θεμέλια της σωματικής τους υποδομής. Η κολύμβηση είναι μια άσκηση που προτείνεται σε όλους πρώτα απ’ όλα γιατί βοηθάει στο μυοσκελετικό σύστημα. Η σωστή στάση του σώματος των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί από πολύ μικρή ηλικία με λίγες ώρες κολύμπι την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, είναι μια άσκηση που δεν προκαλεί συχνά τραυματισμούς. Το κυκλοφοριακό, αναπνευστικό και νευρικό σύστημα επίσης βελτιώνονται χάρη στην κολύμβηση.

Εκτός από τα σωματικά οφέλη που προσκομίζουν τα παιδιά, με λίγες ώρες στο νερό καταφέρνουν να εκτονωθούν και να αποβάλλουν κάθε μορφή άγχους ή στρες συσσωρεύουν μέσα τους. Οι κολυμβητικές του ικανότητες με τον καιρό βελτιώνονται ακόμη περισσότερο κι έτσι νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για τον εαυτό τους στις καλοκαιρινές διακοπές που γεμίζουν με βουτιές και ατέλειωτες ώρες στην παραλία.

Οπως κάθε μορφή άσκησης, έτσι και το κολύμπι μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία κοινωνικοποίησης στα μικρά παιδιά. Συνήθως τα μαθήματα γίνονται σε μικρές ομάδες, μέσα στις οποίες το παιδί σας θα γνωρίσει καινούριους φίλους για να συζητάει και να παίζει.

Πότε μπορεί να ξεκινήσει κολύμβηση ένα παιδί;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, αφού η κολύμβηση δε γνωρίζει ηλικίες. Είτε πρόκειται για ένα βρέφος από τριών μηνών και άνω είτε για μεγάλους ενήλικους ανθρώπους, η κολύμβηση παραμένει μια άσκηση για όλους.

Για τα βρέφη μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν ξεκινήσετε.

Τα παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω μπορούν να ενσωματωθούν σε μικρά γκρουπ, όπου μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες μέσα από τα παιχνίδια στο νερό, να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα παιδάκια και να γίνονται άσοι στο κολύμπι.

Τι κάνουμε πριν από το μάθημα;

• Πρώτα απ’ όλα για να ξεκινήσει ένα παιδί το οποιοδήποτε άθλημα, πρέπει να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις από τον παιδίατρο του ώστε να ξέρετε πως υπάρχει κανένα πρόβλημα που να το εμποδίσει από το να ασκηθεί.

• Πρέπει να εφοδιαστείτε με εξοπλισμό όπως μαγιό, σκουφάκι, μπουρνούζι και παντόφλες.

• Ελέγξτε το γεύμα του παιδιού. Υπολογίστε ώστε να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες μέχρι να ξεκινήσει το μάθημά του.

• Να έχει κάνει ντουζ και να έχει πάει τουαλέτα πριν το μάθημα.

• Αν το παιδί σας έχει χτυπήσει και υπάρχει ανοιχτή πληγή στο σώμα του, ή πάσχει από κάποια δερματολογική πάθηση συμβουλευτείτε το παιδίατρο και τον προπονητή του.

Ετσι, το κολύμπι για τα παιδιά σας δε θα σταματήσει με το πέρας του καλοκαιριού.