Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, με συζήτηση και επί των έξι σημείων που είχε θέσει ως παραμέτρους ο γενικός γραμματέας, όχι επιλεκτικά, αλλά ως σύνολο, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Το πλαίσιο αυτό, επισήμανε σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, περιλαμβάνει την κατάργηση των εγγυήσεων και την αντικατάστασή τους με ένα νέο σύστημα ασφάλειας, την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, καθώς και την κάθετη μείωση των κατοχικών στρατευμάτων σε επίπεδα των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, ως επίσης και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος οριστικής αποχώρησης όλων και βεβαίως όχι παραμονή τους εσαεί, όπως αξιώνει η Άγκυρα. Είπε σχετικά ότι σε αυτό τον στόχο θα επικεντρωθεί και η διερευνητική αποστολή της εκπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λούτ.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι, ενόψει των γεωτρήσεων ξένων εταιρειών το φθινόπωρο στα αδειοδοτημένα τεμάχια, η Λευκωσία δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής στις όποιες προκλήσεις της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι θεωρεί άκαιρη την πρωτοβουλία για καθιέρωση γλωσσαρίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι «χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, η πραγματικότητα της κατοχής δεν μπορεί να πάψει να υφίσταται».

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι τοποθετείται ως απλός πολίτης, χωρίς πρόθεση εμπλοκής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε παρέμβασης στο ζήτημα. Ο καθένας, πρόσθεσε, είναι ελεύθερος και να συλλογάται και να εκφράζεται, αλλά, πρόσθεσε, «με φραστικές λύσεις, δεν επιλύεται και το πρόβλημα, κρύβεται απλώς κάτω από το χαλί».

Την ίδια στιγμή ο Ν. Αναστασιάδης δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για την εμπλοκή του ΟΑΣΕ σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε διαβήματα, εφόσον πρόκειται για πρωτοβουλία μερίδας δημοσιογράφων.